Home » Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks Unie

Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks Unie - Stichting tot steun aan en toezicht op de NVU

Filter

Publicaties

7 resultaten

BVD jaarverslag 1991

ISBN:
2164171-47
Jaar:
1992
Taal:Aantal blz:
67
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Extreem rechts

Georganiseerd extreem-rechts beschikt in Nederland over een aanhang van naar schatting enkele honderden personen. Daarvan bezoeken er enige tientallen min of meer regelmatig vergaderingen en bijeenkomsten, of zijn anderszins politiek actief.

Een ruime meerderheid heeft politiek onderdak gevonden bij de Centrum Democraten (CD) of de Centrum Partij ’86 (CP’86). Een uiterst militante groepering van extreem-rechtse signatuur is de Nederlandse tak van het neo-nazistische Duitse Aktionsfront Nationaler Sozialisten / Nationaier Aktivisten (ANS). Kernen van de overigens niet erg grote, voornamelijk jeugdige aanhang bevinden zich vooral in het noorden van het land en in de omgeving van de steden Den Haag en Breda. Verder is een aantal kleinere verbanden actief, zoals het gezelschap rond NSB-weduwe F. Rost van Tonningen-Heubel, de lezerskring van het Informatieblad van de “Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks Unie”, de “Viking-jeugd”, leden van het geschiedkundig genootschap “De Wende” en de Nederlandse afdeling van de Northern League. Bij de meeste bestaat de aanhang uit voornamelijk oudere nationaal-socialisten. Hun streven is vooral gericht op behoud van het fascistisch gedachtengoed uit de jaren ’30 en ’40.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 17 en 18

MIVD dossier ‘rechtsextremisme en de krijgsmacht’

Jaar:
1990
Taal:Aantal blz:
50
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Of rechts-extremisme zich binnen onze krijgsmacht zal manifesteren is eveneens een open vraag. Wel kan men op voorhand al konkluderen dat, als de krijgsmacht eon afspiegeling heet te zijn van de maatschappij, er ook binnen deze organisatie potentiële groeimogelijkheden zijn voor het rechts-extremisme. Vanwege het latente gevaar dat anti-demokratische bewegingen in zich dragen is het noodzakelijk dat binnon de krijgsmacht aandacht besteed wordt aan mogelijke uitingen van rechtsextremisme/ racisme . Getracht zal worden enig inzicht te geven in een aantal rechts-extreme groeperingen in Nederland, hun filosofie, hun aanhang en het potentiële gevaar dat zij kunnen vormen voor de krijgsmacht. Als afsluiting zal worden getracht om de inhoud te verwerken in een aantal konklusies en aanbevelingen ten aanzien van de krijgsmacht.

Blz 6
Het JFN is een latent gewelddadige, op nationaal-socialistische leest geschoeide, groepering randgroepjongeren zonder vaste ideologie of organisatie. Men verzet zich met name tegen een multi-cultureel Nederland en Europa. Politieke tegenstanders , Joden en gekleurde buitenlanders zijn objekt van hun akties. De groepsleden hebben geen enkele moeite met de militaire dienst. Vaak ziet men zelfs dat dienstplichtige JFN-leden door commandanten worden beschouwd als model-soldaten. Zij accepteren de militaire hiërarchie zonder enig protest en zijn vaak zeer gemotiveerd. Dit uit zich soms in belangstelling voor speciale eenheden zoals het Korps Commando Troepen en het Korps Mariniers. Hierdoor bestaat het gevaar dat binnen krijgsmachteenheden bepaalde, door JFN-aanhangers geïnitieerde, incidenten over het hoofd gezien of gebagatelliseerd worden.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit stuk

Bijzonderheden: Als bijlage staat op de laatste blz van het document foldermateriaal van extreemrechtse organisaties

BVD 2e kwartaaloverzicht 1979

Jaar:
1979
Taal:Aantal blz:
52
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE NEDERLANDSE VOLKS-UNIE CONGRESSEERT

Op 9 juni j.l. hield de “volksnationalistische” Nederlandse VolksUnie (NVU) haar jaarlijkse congres in het Utrechtse Jaarbeursgebouw. Ongeveer 75 leden gaven acte de présence.

Gasten
De “heel-Nederland”-gedachte van de NVU kreeg gestalte door de aanwezigheid van een tiental Vlamingen onder leiding van Roeland R , die vice-voorzitter is van de Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks-Unie, vertegenwoordigde de Vlaamse organisatie “Voorpost”, een afscheiding van het extreem-Vlaams-nationalistlsche “Were Di”. Als belangrijkste Vlaamse gast verving hij het Belgische parlementslid (voor de Vlaamse Nationale Partij) Karel D. Van “Were Di” had het NVU-bestuur slechts een brief ontvangen waarin men voor een uitnodiging bedankte en overigens de NVU het beste wenste.

Het Nationaal Jeugd Front
Het vorig Jaar tot nieuw leven gebrachte Nationaal Jeugd Front (NJF) was, geüniformeerd en wel, nadrukkelijk aanwezig. Een verslaggever ‘ van de Haagse Post (met toestemming van voorzitter GLIMMERVEEN ten congresse aanwezig) merkte in zijn artikel op dat deze jongelieden zich hadden gewapend met in kranten gewikkelde loden pijpen, kennelijk om zich tegen eventuele ordeverstoorders te kunnen weren.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 40 en 41

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
48
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Proces verbaal verhoor Zoetmulder inzake verbod NVU, statuten, huishoudelijk reglement, politiek programma, letterlijke tekst uitgesproken op verkiezingsdebat te Arnhem en het proces verbaal dat daar op volgt ivm gewelddadigheden.

“Spreker wordt vanuit de zaal bekogeld met o.m. pinda’s en rook-/traangasbommetjes. Aanhangers van de NVU maken gebruik van gummiknuppels t.a.v. de gooier. Vergadering na ± 10 minuten door de politie ontbonden.”

Beschrijving ”feestelijke bijeenkomst’ ter gelegenheid van de val van president Allende van Chili 5 jaar geleden.

“Tot 20.45 uur werd informeel koffie gedronken in ‘de Rode Leeuw’. Hiernaa begaf het gezelschap zich naar buiten, waar juist een massa demonstratie, tegen het huidige bewind in Chili, werd gehouden. Deze demonstratie ontlokte GLIMMERVEEN de opmerking:”Ik geloof dat ik de verkeerde partij heb gekozen”. Hierna te 21.05 uur begaf men zich naar hotel Krasnapolsky, alwaar het gezelschap zich in een der zalen installeerde.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Verslag ledenvergaderingen, onderbouwing rechtbank inzake verbod op NVU, pamfletten.

“Te 14.00 uur werd de bijeenkomst geopend door GLIMMERVEEN. Hij sprak tot de pauze en belichtte de moeilijke periode die de partij doormaakt en de tegenwerking die ze ondervindt vanaf de verkiezingen voor de Staten Generaal in 1977 tot nu toe.  Na de pauze nam xxx het woord. Hij leidde een discussie in over hoe met de komende gemeenteraadsverkiezingen gehandeld zou worden. De gedachte van het bestuur over een nieuwe naam voor de N.V.U. kwam hierbij ter sprake. Gedacht werd aan de Nationale Vrijheidspartij. Als de vereniging werkelijk ontbonden wordt zal over de naamsverandering worden beslist. In de volgende vergadering komt men hierop terug. Er werd veel over de naamsverandering gepraat. Een der aanwezigen, stelde voor in overweging te nemen dezelfde initialen te behouden, nl. Nationale Vrijheids Unie.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document

BVD 1e kwartaaloverzicht 1978

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
41
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE NEDERLANDSE VOLKSUNIE, VERBODEN, MAAR NIET ONTBONDEN, GAAT DOOR

Op 8 maart j.I. deed de Amsterdamse Arrondissementsrechtbank uitspraak inzake een vordering van het Openbaar Ministerie tot ontbinding van de NVU. Daar de rechtbank van mening was dat het optreden van de NVU in strijd is met de openbare orde en goede zeden (vooral in verband met discriminatie) werd de NVU als “verboden vereniging” gekwalificeerd. De organisatie werd niet ontbonden daar het zakelijk beheer gevoerd wordt door de “Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks-Unie” waarvan de ontbinding niet was gevorderd en er aan de Nederlandse Volksunie op zich zelf niets te ontbinden valt.
In haar verweerschrift had de NVU aangevoerd dat zij niet feitelijk discrimineert, maar slechts dreigt te gaan discrimineren nadat zij op democratische wijze daartoe de macht van het volk heeft verkregen. Dit verweer mocht echter niet baten. De consequenties van het verbod zijn: strafvervolging van “deelnemers” (een ruimer begrip dan alleen “leden”) en uitsluiting van verkiezingen.

Eventuele hierop volgende verborgen activiteit achtte de rechtbank niet ernstig,
omdat een politieke groepering het juist van openbaarheid moet hebben. Het eventuele gebruik van dekmantels zal volgens de rechter spoedig genoeg aan de kaak
zijn gesteld. NVU-voorzitter GLIMMERVEEN had voor alle zekerheid al enige tijd voor de rechterlijke uitspraak een “Lijst GLIMMERVEEN” laten inschrijven voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij met deze lijst uitkomen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 26

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1977
Taal:Aantal blz:
49
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Uittreksel Kamer van Koophandel, verslag ledenvergaderingen, Kamervragen over verbod op NVU, pamfletten.

“Voorzitter GLIMMERVEEN hield de Jaarrede waarin hij optimistische verwachtingen koesterde t.a.v. de komende verkiezingen. Hij verwachtte drie tot zes zetels bij de komende Kamerverkiezingen in mei. De N.V.U. zou volgens hem een enorme groei doormaken, het aantal mensen in de zaal was volgens hem voor die groei niet representatief. Voor de komende
verkiezingscampagne was er f. 5000.— in de partijkas. Als in de omgeving Zwolle-Apeldoorn iemand woont die tijd heeft en bereid is om alsnog 25 handtekeningen te verzamelen voor de partij, dan zal politieke zendtijd voor televisie worden aangevraagd. Na afloop van de jaarrede werd door een Amsterdammer (naam onbekend) met een baard gevraagd hoe men tegenover het idee staat om een knokploeg te formeren om Surinamers en zakkenroller in elkaar te slaan. Hier maakte de voorzitter weinig bezwaar tegen. Het punt van het geweld werd naar voren
gebracht. GLIMMERVEEN zei dreigementen te hebben vernomen dat de vergadering van de N.V.U. ult elkaar zou worden geslagen. Van enige uitvoering hiervan had hij nog niets gemerkt. Xxx haakte hierop in, stroopte zijn broekspijp op en liet een in zijn laars verstopte knuppel zien, die hij zei te zullen gebruiken als het nodig was. Hij deelde mee er nog veel meer van te bezitten en die zo nodig onder de aanwezigen uit te delen.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document