Home » Verkiezingen » Provincie Groningen: Verkiezingen 2014

Provincie Groningen: Verkiezingen 2014

Grootegast
Als je de politieke partij “VZ2000 Partij voor Veiligheid en Zorg” uit Grootegast wilt doorgronden moet je terug naar 1 mei 1999 en de provinciegrens oversteken naar de landelijke gebieden van het Friese Kollum. Op die fatale dag bijna 15 jaar geleden, wordt de jonge Marianne Vaatstra verkracht en vermoord door een Friese boer. Maar dat ook een streekgenoot de dader zou kunnen zijn is een gedachte die in de regio liever niet als optie gezien wordt. In plaats daarvan worden de asielzoekers uit een nabijgelegen opvangcentrum verdacht. Met een woedende volksoploop, racistische toespraken en vreemdelingenhaat worden de asielzoekers tot zondebok gebombardeerd. Ook Ytsen van der Velde (1952) uit het Groningse Opende trekt van leer als spreker op de demonstratie in Kollum. Hij grijpt de gelegenheid aan om tegen de komst van asielzoekers te ageren, onder andere omdat ze moslim zijn. Kort hierna richt Ytsen van der Velde met geestverwanten het lokale partijtje VZ2000 op en vanaf 2002 zitten ze ook in de gemeenteraad van Grootegast.

Logo VZ2000
Logo VZ2000

Speerpunten zijn een strenger asielbeleid en het weren van immigranten. Landelijk wordt Van der Velde lid van de LPF van Pim Fortuyn. Hij heeft ook even contact met het extreemrechtse milieupartijtje Groen Rechts om een samenwerking te onderzoeken, maar die komt nooit uit de verf. Ytsen van der Velde is nu in 2014 weer de lijsttrekker voor VZ2000. Hij werpt een smet op de verkiezingstrijd als hij in januari in een handgemeen verzeild raakt met zijn buurman. Op een feest van een motorclub vechten ze een geschil uit over een stuk landbouwgrond.
De nummer twee van VZ2000 is Harm Beute (1959) uit Lutjegast. Beute was al op een kruistocht tegen asielzoekers voordat de Kollumse onrust losbarste en als er in 2013 spanningen zijn tussen asielzoekers en lokale jongeren neemt hij het automatisch voor die laatste groep op. Harm Beute heeft overigens zelf ook losse handjes en als hij in 2007 een jongeman mishandelt vindt de politierechter dit serieus genoeg om Beute hiervoor te veroordelen tot een boete. Het staat zijn politieke carrière kennelijk niet in de weg en Beute mag weer gemeenteraadslid worden.

Ytsen van der Velde
Ytsen van der Velde

Het partijprogramma van de VZ2000 rept in 2014 met geen woord meer over asielzoekers, Kollum of de islam. Wellicht is de partij met de jaren gematigder geworden. Er zijn ook geen signalen meer van contacten met landelijke extreemrechtse partijen. Het nieuwe speerpunt van VZ2000 is het verzet tegen een mogelijk herindeling.

Stad Groningen
De Libertarische Partij doet mee in de stad Groningen. Vanwege de aardbevingsproblematiek door de gaswinning pleit de partij voor een afscheiding van de provincie Groningen van de rest van Nederland. Andere belangrijke punten zijn het afbouwen van gemeentelijke belastingen en regels. Het zijn geen extreemrechtse standpunten. Alleen de lijsttrekker in Groningen is interessant voor dit artikel.

Victor van der Sterren
Victor van der Sterren: “Overal waar ze komen” laten ze “een spoor van dood en vernietiging achter”.

Victor van der Sterren (1986) wilde in 2011 meedoen aan een “Mars voor de Vrijheid” voor Geert Wilders, die op dat moment vrijgesproken werd van aanzetten tot haat en discriminatie van moslims. Van der Sterren schrijft ook voor de rechtse website De Dagelijkse Standaard. In de zomer van 2013 neemt hij hier moslims op de korrel. Volgens Van der Sterren gedragen die zich als “bezetters” en niet als gasten. “Overal waar ze komen” laten ze “een spoor van dood en vernietiging achter”.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie Rotterdam