Home » Politieke partijen » Centrumdemocraten » Provincie Gelderland: Verkiezingen 2014

Provincie Gelderland: Verkiezingen 2014

Arnhem
De gemeente Arnhem spant de kroon met de deelname van opmerkelijke partijtjes aan haar gemeenteraadsverkiezingen. De Libertarische Partij doet mee, verschillende ouderenpartijen, een afdeling van Trots op Nederland en maar liefst twee partijen die onomwonden extreemrechts zijn. Als klap op de vuurpijl betreedt een heuse antipedofielen partij het toneel. Over de neonazi’s van de NVU kun je in een apart artikel lezen.

Logo Gelderse CD
Logo Gelderse CD

Gelderse CD
Henny Selhorst (1951) uit Arnhem doet weer eens een poging om met zijn Gelderse Centrumdemocraten (GCD) in de gemeenteraad te komen. Dat was hem in de jaren negentig wel een paar jaar gelukt met de landelijke CD. Mede door allerlei schandalen heeft hij dit succes nooit weten te evenaren. Zo zat hij in de gevangenis wegens drugshandel en ronselde hij daklozen om tegen betaling verkiezingsfraude te plegen. De GCD mikt openlijk op de PVV stemmers in Arnhem. Om hen te bereiken heeft de partij op haar amateuristische website ongenuanceerde artikeltjes staan tegen vluchtelingen, allochtonen en de islam. Dit wordt dan weer opgevrolijkt met racistische spotprenten. In plaats van “vreemde culturen” roept de GCD op “Gelderse cultuurelementen” te steunen.

Daisy Lückerath (met witte pet) naast Ben van der Kooi op PVV actie, 20 januari 2010, Amsterdam
Daisy Lückerath (met witte pet) naast Ben van der Kooi op PVV actie, 20 januari 2010, Amsterdam

Selhorst heeft een aantal getrouwe handlangers om zich heen verzameld om zijn politieke spel mee te spelen. Enkelen van hen staan al jaren op verschillende kandidatenlijsten van de CD. Franciscus Bertelkamp (1970) uit Arnhem dook in 1998 al in deze hoek op. Tom Worm (1951) loopt nog langer mee. Hij was in het succesjaar 1994 al fractieassistent van Selhorst in de gemeenteraad. Nadat Worm allerlei apparatuur bestelde op rekening van de gemeente kreeg hij een vervolging aan zijn broek. Een relatieve nieuwkomer is Daisy Lückerath (1978) uit Arnhem, al stond ze in 2011 ook al eens kandidaat voor de Gelderse CD. Als “Soldaat van Pim” was ze een aantal jaren actief in kringen van radicale Fortuynisten. Zo deed ze in 2010 met haar vriend Ben van der Kooi mee met de PVV-actie rondom het proces tegen Geert Wilders in Amsterdam.

Duiven
De partij Pro Duiven is een voortzetting van de lokale LPF afdeling. In het verkiezingsprogramma zie je dit niet direct terug. Men verzet zich tegen een gemeentelijke herindeling en wil meer cameratoezicht voor de veiligheid. Het zijn geen opmerkelijk rechtse punten. Kandidaat Cor Fraanje (1959) uit Kootwijkerbroek was in 2011 nog kandidaat voor de PVV in de provincie en loopt al bijna 10 jaar rond in de rechtse hoek. Hij hielp in 2006 de Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn bij haar verkiezingsdeelname. Nawijn werkte toen nauw samen met het Vlaams Belang van Filip de Winter.

Neerijnen

De nieuwe partij Artikel 50 doet mee in deze gemeente in de Betuwe. De landelijke partijleider Daniël van der Stoep stapte in 2011 uit de PVV vanwege zijn alcoholmisbruik. Op de lokale website staat een kreet over de scheiding van kerk en staat en de melding dat men Eurosceptisch is. Lijsttrekker Andreas Beverloo (1979) uit Waardenburg geeft zelf ook al aan dat ze op de PVV stemmers mikken. Om aan te geven wat hij in petto heeft, mocht hij verkozen worden, zegt hij religieuze uitingen bij ambtenaren te willen verbieden. Hij denkt dan aan een kruisje of een hoofddoek. Zijn secondant bij deze verkiezingen is Quintin Verkerk uit het plaatsje Est. In januari plaatste hij nog een instemmende reactie op de Facebookpagina van de NVU. Die partij beklaagde zich over criminele Marokkanen, waarop Verkerk aangaf dat ze ook 200.000 Polen terug moeten sturen, zodat de Hollander weer aan het werk kan. Die opmerking valt zo goed bij de NVU dat ze Verkerk terstond een lidmaatschap aanbieden. Verkerk was op Facebook eerder al positief over de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet.

Quintin Verkerk van Artikel 50 valt in de smaak bij nazistische Nederlandse Volks Unie
Quintin Verkerk van Artikel 50 valt in de smaak bij nazistische Nederlandse Volks Unie

Rheden
Olof Wullink (1938) uit Velp is in de gemeente Rheden de lijsttrekker van de Ouderen Politiek Actief (OPA). Hij is geen onbekende op het politieke toneel, want in 2003 werd hij Statenlid voor de LPF in Gelderland. Bij de Fortuynisten was hij ook enkele malen landelijk kandidaat. Via wat omwegen belandt hij in 2011 op het provinciale pluche als PVV’er. Heel lang duurt dit niet, een verschil van inzicht over het fractiebeleid doet hem al snel de banden met Wilders partij verbreken. Hij houdt zijn mandaat echter wel. In september 2013 duikt Olaf Wullink ineens in Düsseldorf op bij een anti-EU-demonstratie van Alternative für Deutschland. Dit is een populistische partij die bijvoorbeeld de Duitse Mark als munteenheid terug wil en kansarme immigranten wil weren.

Tiel
Frank Orlemans (1960) uit Tiel heeft een reputatie bij veel redacties van de rubriek “Ingezonden Brieven”. Al jarenlang strooit hij zijn rechtse schrijfsels over Nederland uit. De ene keer breekt hij een lans voor Geert Wilders, de andere keer wil hij criminelen zwaarder bestraffen, en een volgende keer is de islam zijn doelwit. Hij staat nu kandidaat voor de Partij Van De Burgers in Tiel. Het verkiezingsprogramma geeft de indruk van een gewone rechtse partij die de parkeertarieven wil verlagen, de criminaliteit wil bestrijden door meer camera’s op te hangen en de politie wil uitbreiden. Een andere kandidaat van deze partij is Bert Vink (1959). Hij steunde de PVV van Wilders in 2006 bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie Rotterdam