Home » Nederland » Ysselsteyn

Ysselsteyn

Filter

Demonstraties

1 resultaten
11 mei 2013
Door:
Autonome Nationale Socialisten
Plaats:
Ysselsteyn
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Groep neonazi's houdt herdenking op grote Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Ze wandelen met Hakenkruis- en SS-vlaggen over begraafplaats en leggen bloemen en een krans.
Organisaties:

Kroniek

11 resultaten
*

Een groepje neonazi’s organiseert een herdenking van Duitse soldaten en Nederlandse SS’ers op de erebegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. Ze leggen een bloemstuk met linten. Hier is Johnboy Willemse bij aanwezig en de foto’s verschijnen dan ook op een internetsite van zijn huiskamerkroeg De Nationalist. Er lijken ongeveer dertien mensen bij aanwezig te zijn. Op foto’s die op het Laagland Forum verschijnen zijn de logo’s te zien van de organisaties Brass Knuckle Brotherhood, Crew38 (Hammerskins) en Ulfhednar. Van de Brass Knuckle Brotherhood zijn Femme van der Kooi en Patrick Hendriks hierbij. Een deel van het gezelschap heeft ’s avonds een bijeenkomst in De Nationalist in Ravenstein met een kampvuur.

*

Een delegatie van de Autonome Nationalisten Vlaanderen bezoekt de extreemrechtse huiskamerkroeg De Nationalist in Ravenstein. Er is een kameraadschapsavond bij Johnboy Willemse en Patrica Visser thuis. In de middag houdt het gezelschap een dodenherdenking en kranslegging op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Ze zijn met zo’n twintig mensen en leggen kransen bij de graven van Nederlandse Oostfronters.

*

In de huiskamerkroeg De Nationalist van Johnboy Willemse in Ravenstein komt een groep rechtsextremisten bijeen. Het thema van deze avond is “Blijf trouw aan rood wit blauw”. Er wordt geld ingezameld voor een bloemstuk met rouwlinten dat de neonazi’s in mei 2015 op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn willen gaan leggen. Hiermee willen ze hun gevallen Duitse kameraden uit de Tweede Wereldoorlog herdenken en hen eren.

*

Een antifascistische activist voert actie tegen de officiële herdenking van gesneuvelde Duitse soldaten uit beide wereldoorlogen op de grote oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Hij ageert vooral tegen het herdenken van de Wehrmachtsoldaten en duizenden SS’ers. Ook vanuit de Joodse gemeenschap is protest te horen. Men wil niet dat de Duitsers de SS’ers als slachtoffers voorstellen. De politie neemt antifascistische spandoeken in beslag.

*

Kamervragen door de parlementariërs van Voor Nederland over een herdenking op 16 november op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn door de ambassadeur van Duitsland. Ze vragen welke vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid hierbij aanwezig zal zijn. Ze vragen of het herdenken van SS’ers leidt tot bagatelliseren van het kwaad dat het antisemitische nazibewind voorstond. Voor Nederland wil voorkomen dat Nederlandse militairen en overheidsvertegenwoordigers een herdenking van SS’ers bijwonen.

*

Blood & Honour Nederland is aanwezig op een “Heldengedenktag” van neonazi’s op een begraafplaats in Kleve (Kleef, Duitsland). Hierna gaan de Nederlandse deelnemers naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn om ook daar hun helden te eren met een bloemengroet.

*

Een Duitse neonazi die contact heeft met Blood & Honour Nederland schrijft op zijn sociale mediaprofiel: “In the afternoon we arrived in the Netherlands. After a great conversation with our comrade, we visited the second greatest field of soldiertombs”. Mogelijk hebben ze dus de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn bezocht.

*

Het ANS houdt een herdenking op de Duitse erebegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. Er werden twee toespraken gehouden bloemen gelegd. Er is ook een oud SS’er bij aanwezig wiens broer op Ysselsteyn rust met zijn vrouw. De ANS’ers hebben vlaggen bij zich waarop een hakenkruis staat en eentje met SS er op.

*

Nederlandse neonazi’s van ANS en Blood & Honour herdenken op de Duitse begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn de gesneuvelde Duitse en Nederlandse nazisoldaten. Men staat met name stil bij het graf van Willem Heubel, die bij de Waffen SS diende.

*

Het ANS brengt met een klein gezelschap een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. Ze brengen een eerbetoon bij de graven van Duitse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn.

*

De Blood & Honour Divisie Zuidland uit Limburg en Brabant brengt een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. Deze plek is al decennia lang een bedevaartsoord voor neonazi’s.