Home » Nederland » Hoorn (Noord-Holland)

Hoorn (Noord-Holland)

Filter

Demonstraties

1 resultaten
19 jun 2020
Van:
Coen is OK
Plaats:
Hoorn (Noord-Holland)
Deelnemers:
Tussen 15 en 25 personen
Extra:
Een divers gezelschap demonstreert in de avond om het standbeeld van de omstreden J.P. Coen te behouden. Vandaag is er ook een demonstratie van tegenstanders van dit standbeeld. Vooraf mogen zes demonstranten een statement bij het standbeeld zelf maken. Marc van Dijk van De Realistische Partij uit Hoorn is bij de organisatie betrokken. Rechts in Verzet kondigt haar deelname aan en Voorpost is ook in Hoorn aanwezig.

Kroniek

12 resultaten
*

De neonazi Michael Lemmers uit Hoorn komt in Alkmaar voor de rechter wegens het dreigen met een aanslag tegen een asielzoeker. Hij was in september 2016 gearresteerd en was kwaad over het verkrachten van zijn nichtje in Kampen. Hij poseerde met een echt lijkend airsoft geweer van een vriend uit Kampen op een foto en plaatste teksten online zoals “Blood & Honour“, “Waffen SS 88“, “kom in actie voor die parasieten, die onze vrouwen verkrachten“, “white power” en hij plaatste er hakenkruisen bij. De rechter geeft hem kleine voorwaardelijke werkstraf.

*

De rechtsextremist Michael Lemmers uit Hoorn wordt deze avond opgepakt. Hij is een ex-lid van de radicale partij CP’86. Hij dreigde op internet met een aanslag op asielzoekers. Lemmers zegt familie te zijn van het meisje dat vorig weekend in Kampen door een asielzoeker werd aangerand. Hij sprak over een vergeldingsactie en poseerde met een geweer. Bij zijn berichten staat bovendien “Blood & Honour“. Het vuurwapen waarmee hij poseert is van een vriend uit Kampen en het gaat een airsoftgeweer. In december 2016 volgt een strafzaak tegen hem.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van een Poolse man die begin november 2015 geen auto mocht huren bij een autoverhuurbedrijf in Amsterdam, omdat hij alleen een Pools rijbewijs heeft. De autoverhuurder heeft haar hoofdkantoor in Hoorn. Ze verhuren alleen aan mensen met een Nederlands rijbewijs, of een rijbewijs uit één van negentien met name genoemde landen uit Europa. Het College bepaalt dat er geen goede reden voor het onderscheid is en dus dat er sprake is van discriminatie op grond van nationaliteit.

*

Een Poolse man wil een auto huren bij een autoverhuurder in Amsterdam. Het hoofdkantoor van dit bedrijf zit in Hoorn. De auto wordt hem geweigerd omdat hij alleen een Pools rijbewijs heeft. De autoverhuurder wil een Nederlands rijbewijs zien, of een rijbewijs uit één van negentien met name genoemde landen uit Europa. De man voelt zich gediscrimineerd en hij dient een klacht in.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens na een klacht van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam tegen een autoverhuurbedrijf met haar hoofdkantoor in Hoorn. Het gaat hier niet om een concrete zaak maar om het reglement van de autoverhuurder  waar in staat dat er alleen auto’s verhuurd worden aan klanten met een Nederlands rijbewijs en een EU-identiteitsbewijs. Het College stelt dat er geen wettelijke uitzondering is die een gegronde reden voor deze discriminatie kan geven. Hierdoor maakt het autoverhuurbedrijf verboden onderscheid op grond van nationaliteit.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over discriminatie door een autoverhuurbedrijf dat haar hoofdkantoor in Hoorn heeft. Het is onduidelijk in welke plaats het filiaal zit waar de discriminatie plaatsgevonden heeft. Het gaat om een Hongaarse vrouw bij wie in april 2014 een huurauto geweigerd werd omdat ze geen Nederlands rijbewijs had en ook geen EU paspoort of identiteitskaart. Het College stelt dat de autoverhuurder verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van nationaliteit. Het bedrijf heeft onvoldoende aangetoond dat er geen andere manier is om verdwenen auto’s op te sporen dan met de genoemde identiteitsbewijzen.

*

Een tijdschrift meldt dat er onlangs een molotovcocktail bij een moskee in Hoorn naar binnen is gegooid. Er brak hierna brand uit.

*

Geert Wilders stelt met de PVV Kamervragen over het in beslag nemen van een ISIS-vlag in Hoorn. Ze vragen waarom de betrokken heerschappen niet direct gestript zijn van de (eventuele) Nederlandse nationaliteit en waarom hun paspoort niet is ingetrokken, gevolgd door een enkele vliegreis naar het kalifaat. De PVV wil dat de Minister overgaat tot die maatregelen. Ze refereren aan een incident op 27 september in Hoorn waarbij drie jonge mannen vanuit een auto met een vlag zwaaiden.

*

Een autoverhuurbedrijf met haar hoofdkantoor in Hoorn weigert in een niet genoemde plaats een auto te verhuren aan een vrouw met de Hongaarse nationaliteit. Het bedrijf wil alleen auto’s verhuren aan personen die al twee jaar een Nederlands rijbewijs hebben en een identiteitsbewijs uit de Europese Unie bezitten. De vrouw dient een klacht in wegens discriminatie.

*

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt in een zaak van een Poolse man tegen een autoverhuurder uit Hoorn. Op 2 maart 2012 werd hem een huurauto geweigerd omdat hij geen Nederlands rijbewijs heeft. Hierdoor is er verboden onderscheid gemaakt op grond van nationaliteit. De verhuurder had de garantie dat de auto weer terug zou komen, ook op een andere manier kunnen vergroten.

*

Deze ochtend verwijdert een wethouder in Hoorn een poster van Adolf Hitler van de sokkel van het standbeeld van J.P. Coen, die omstreden is vanwege misdaden in Indonesië in de koloniale tijd. Het gaat om een poster met een hakenkruis, een foto van Hitler en de kreet “Adolf, geroemd en verguisd”. Het is een persiflage van een poster over J.P. Coen en waarschijnlijk gaat het om een antikoloniale actie die Coen met Hitler vergelijkt.

*

Een Poolse man uit een onbekende plaats in Nederland krijgt vandaag een telefoontje van een autoverhuurbedrijf waarvan de hoofdvestiging in Hoorn zit. Ze melden hem dat men hem geen auto wil verhuren omdat hij geen Nederlands rijbewijs heeft. De Pool dient een discriminatieklacht in.