Home » Delano Felter

Delano Felter

Filter

Artikelen

1 resultaten

Amsterdam: Verkiezingen 2014

Zoals gebruikelijk wordt de Amsterdamse kiezer onthaalt op een bombardement aan kandidatenlijsten. Allerlei splinterpartijtjes doen een gooi naar de kennelijk felbegeerde raadszetel. De teller staat dit jaar op maar liefst 27 partijen. Homodiscriminatie Delano Felter (1967) lijkt kansloos met zijn eenmanslijst De Republikeinse Politieke Partij. Vooral omdat hij in het liberale Amsterdam vier jaar geleden… Lees verder

In de media

2 resultaten

Alsnog straf voor ex-politicus Delano Felter voor antihomo-uitspraken

De Amsterdamse ex-politicus Delano Felter is door het gerechtshof veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro waarvan de helft voorwaardelijk voor antihomo-uitspraken die hij deed in 2010.

Felter liet zich in 2010 als lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij tijdens een verkiezingsdebat in de Rode Hoed beledigend uit over homo’s. ‘Ik heb een hekel aan homofielen. Als iedereen op mij stemt, sodemieter ik ze er allemaal uit’, was een van zijn uitspraken.

Kroniek

4 resultaten
*

Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt politicus Delano Felter alsnog voor zijn homovijandige uitspraken uit februari 2010 tot een boete. Deze zaak sleept zich al jaren voort langs allerlei rechtbanken met tegenstrijdige uitspraken. Volgens het Gerechtshof maakte Felter zich destijds schuldig aan belediging en discriminatie. Hij deed onnodig grievende uitspraken over homoseksuelen.

*

De Hoge Raad in Den Haag doet uitspraak in een cassatiezaak tegen een lokale politicus uit Amsterdam die in maart 2013 werd vrijgesproken door het Gerechtshof in Amsterdam. In de verkiezingsstrijd van 2010 had de man discriminerende uitspraken gedaan over homoseksuelen, maar het Gerechtshof vond in 2013 dat hij die vrijheid moest hebben. De Hoge Raad is het daar vandaag niet mee eens en verwijst de zaak terug naar Amsterdam voor een herbeoordeling. De rechters stellen dat een politicus de verantwoordelijkheid heeft om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat. Daarbij gaat het niet alleen om uitlatingen die aanzetten tot haat en geweld of discriminatie, maar ook om uitlatingen die aanzetten tot onverdraagzaamheid.

*

Een lokale Amsterdamse politicus wordt door het Gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken van groepsbelediging en discriminatie van homofielen. Hij deed in de verkiezingscampagne van februari 2010 warrige kwetsende uitspraken over homo’s. Het Hof vindt de vrijheid van meningsuiting van politici belangrijk en vindt dat de man de grenzen van bedreigen of intimideren niet overschreden heeft. Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie.

*

In Amsterdam wordt de voorman van de lokale Republikeinse Moderne Partij vrijgesproken van discriminerende uitspraken over homo’s tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Veel mensen deden aangifte tegen hem en voelden zich gekrenkt. Volgens de rechtbank was zijn betoog destijds te warrig en onsamenhangend om nu tot een veroordeling te komen. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.