Home » Muziek » Landstorm

Landstorm

Landstorm is een skinheadband uit de omgeving van Den Haag en Rotterdam. De band ontstond in 1994 in de Hammerskin-scene van Amstelveen. Het was een soort gelegenheidsband rond een korte Nederlandse tournee van de Britse band Celtic Warrior in 1995.

De gitarist van Celtic Warrior, Nigel Brown, speelde ook gitaar bij Rune. Franky Kattenburg (skinhead uit jaren tachtig en moordenaar van Michael Poyé) was centrale figuur in Amstelveen en zanger bij Rune. Een andere nadrukkelijk in Amstelveen aanwezige persoon was nazi-skinhead en Hou Kontakt-activist Johan Giesbergen. Giesbergen werpt zich op als “manager” van Rune en zal dat later bij Landstorm blijven doen.

Landstorm met van links naar rechts Ed, Dave, Bjorn en Jasper
Landstorm met van links naar rechts Ed, Dave, Bjorn en Jasper

In 1997 krijgt de band een vaste bezetting, verandert haar naam in Landstorm en wordt een soort huisband van de CP’86 in Rotterdam. De afgelopen jaren hebben ze een aantal demo- cassette’s uitgebracht, die onlangs werden gecompileerd op een CD. Er zijn plannen voor nog een CD, die In Frankrijk moet worden uitgebracht (bassist Jasper Ruijtenbeek heeft in Frankrijk gewoond en heeft daar nog goede contacten). De zanger van Landstorm is Dave Blom, een skinhead die onder meer actief bij de CP’86 was.

Overigens is het op dit moment onduidelijk of de band nog bestaat. Er gaan sterke geruchten dat Landstorm uit elkaar is gevallen. Drummer Ed Polman zegt begin 2000 bovendien in een interview met Nationaal Offensief dat er strubbelingen binnen de band zijn geweest en dat ze opnieuw moeten beginnen.