Home » Muziek » Extreem-rechtse band uit Sassenheim weer volop actief

Extreem-rechtse band uit Sassenheim weer volop actief

Leidsch Dagblad – 27 juli 2001
Door Peter Groenendijk

Sassenheim – Deskundigen noemen de teksten van de extreem-rechtse band Brigade M. uit Sassenheim ontoelaatbaar en strafbaar. Maar de bandleden zelf lijken zich daar niets van aan te trekken. Brigade M. is sinds enkele maanden zeer actief. Deze maand werd een mini-cd uitgebracht en maakt de band – met wervende stickers die onder meer in Leiden zijn opgeplakt – reclame.

De teksten van de band, geformeerd rond voormalig CP’86-bestuurslid Tim Mudde, worden door de leden zelf omschreven als ‘radicaal en nationalistisch’. Nummers op de mini-cd hebben titels als ‘Schande voor ons ras’, ‘Trouw aan Rood, Wit en Blauw’ en ‘Eigen volk eerst’. Op de cd met harde rockmuziek zijn onder meer de volgende zinnen te horen: ‘Nederland mijn vaderland, jouw volk zal schreeuwen: eigen volk eerst!’ en: ‘Voorstanders van multicultuur eindigen tegen de muur’.

Brigade M
Brigade M

Brigade M. bestaat al enkele jaren, maar trad tot voor kort maar zelden naar buiten. De band bracht slechts enkele nummers uit op verzamel-cd’s die het goed deden in extreem-rechtse kringen. Maar sinds Mudde dit jaar enkele nieuwe leden recruteerde, is ze actiever dan ooit. Deze maand werden een mini-cd en een videoclip uitgebracht, en een volledige cd is in voorbereiding. Brigade M. (voorheen Brigade Mussert, naar de oprichter van de NSB) verzorgde in de afgelopen twee maanden al enkele optredens, en de band lanceerde deze maand ook een website, die via zoekmachines overigens niet te vinden is. Sinds drie weken worden op diverse plaatsen in Leiden stickers aangetroffen met de tekst ‘Brigade M. – Rock voor volk en vaderland’.

Brigade M
Brigade M

Volgens strafrechtdeskundige G.K. Schoep van de Universiteit Leiden zijn de leden van Brigade M. in overtreding. “De grensen van het toelaatbare worden in sommige teksten overschreden”, zegt hij. “De combinatie van de leus ‘Eigen volk eerst’ met aanklachten tegen bijvoorbeeld rassenvermenging is discriminatoir en dus strafbaar. Aangifte is in dit geval niet nodig, het openbaar ministerie kan zelf besluiten tot vervolging.” Een woordvoerder van het OM meldt echter dat Brigade M. niet bekend is en dat naar de activiteiten dus geen onderzoek loopt.

Tim Mudde richtte Brigade M. enkele jaren geleden op. Mudde, in 1997 veroordeeld wegens het roepen van teksten die kwetsend zijn voor buitenlanders, en in 1994 bijna gekozen tot raadslid in Sassenheim, is nog steeds de leider van de band. Via een postbusnummer in Sassenheim dat hij beheert, zijn cd’s, t-shirts en stickers van Brigade M. te bestellen. Naast Mudde bestaat de band onder meer uit Dave Blom, ook al een voormalig CP’86-activist en in 1999 veroordeeld wegens het bekladden van joodse monumenten. De identiteit van de twee andere bandleden is niet bekend.

Tim Mudde
Tim Mudde
Dave Blom
Dave Blom

Brigade M. is niet de enige extreem-rechtse band in Sassenheim. Rondom de band bestaat in Sassenheim een kleine subcultuur: zo werd in 1997 de cd ‘Welkom in Sassem’ uitgebracht, met nummers van negen groepen, waaronder diverse uit Sassenheim. De eerste persing van deze cd, duizend exemplaren, was volgens de makers binnen drie maanden uitverkocht. Een regel uit het nummer ‘Sassem’: “Sassem is rechts, Sassem is rein, ik zou nergens anders dan in Sassem willen zijn”. Op andere nummers wordt onder meer een ode gebracht aan de Duitse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden aan het oostfront. De cd is volgens het inlegboekje het resultaat van “jaren muzikaal, nationalistisch verzet, maar ook van kameraadschap en vermaak in Sassenheim, het echte hart van de Bollenstreek.” Bands hebben namen als Pipo & Kluuk Kluuks Klan, Oi-Die-Poes en Die Fünfte Kolonne. De cd is, net als artikelen van Brigade M., te verkrijgen via een kaartje naar een door Mudde beheerde postbus in Sassenheim.

Maar ‘Welkom in Sassem 2’ komt mogelijk al volgende maand op de markt. Naast nummers van Sassenheimse bands zullen daarop ook twee songs staan van de extreem-nationalistische band Standrecht, met wie Brigade M. onlangs heeft opgetreden.