Home » Diversen » Wie is de Belgische Tempelier?

Wie is de Belgische Tempelier?

Na een enorme uiting van haat en geweld richting een linkse politieke partij vanwege de islam proberen we te begrijpen in wat voor kringen Anders Breivik verkeerde en wat hem bezielde. In zijn ruim 1500 pagina’s tellende declaratie verwijst hij regelmatig naar Nederland. Geert Wilders wordt geprezen en Breivik beweert in 2002 met geestverwanten een Ridderorde opgericht te hebben in Londen. Onder die geestverwanten zou een anonieme Nederlandse christelijke agnost gezeten hebben. Een Belg zou ook medeoprichter zijn, maar was niet in de gelegenheid aanwezig te zijn.

Kris Roman
Kris Roman

De Ridderorde zou volgens Breivik de pretentieuze naam “Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici” (PCCTS) hebben en zich samen laten vatten als “the Knights Templar”. Het karakter van de, mogelijk slechts in de fantasie van Breivik bestaande, organisatie zou nationalistisch en militair zijn, met de gewapende strijd als doel. Welke Belg en Nederlander zouden dit nu kunnen zijn, mocht het geen luchtkasteel zijn? Met zulke minimale aanwijzingen is het vrijwel onmogelijk kandidaten te vinden. Er zijn wel enkele mensen die zich agnost noemen, er is zelfs een Belg die zich op fora katholiek-agnost noemt. Maar elke andere aanwijzing om een enigszins geloofwaardige theorie op te bouwen ontbreekt.

Het thema “Tempeliers” duikt her en der wel op in de extreemrechtse beweging in het Nederlandse taalgebied. Enkele anonieme internetters gebruiken variaties als schuilnaam. De Belgische neonazi Kris Roman uit Dendermonde schreef een boekje over de Tempeliers dat rond 2004 opdook. Dat werd uitgegeven door zijn Aloude Sint-Andriesgilde van Dendermonde, een schutterij met uiterst rechtse leden. Een van de logo’s die dit gilde gebruikte was hetzelfde Tempelierskruis dat Breivik ook op zijn declaratie plaatste, maar op dat kruis kom je natuurlijk al snel terecht als je de Tempeliers als voorbeeld kiest.
In het boekje van Roman worden de islamitische legers weliswaar als vijand beschreven, maar slechts op een historische manier. Het boekje sluit af met de zin “Uit de hele geschiedenis van de Tempeliers kunnen we veel lessen trekken: Indien we dat doen, dan zullen de Tempeliers steeds verder leven. Ja, de Tempeliers leven nog steeds…”.

"De Tempeliers" van Kris Roman
Quote uit “De Tempeliers” van Kris Roman

Mogelijk doelde Roman hier slechts op het levensmotto van de Tempeliers, dat hij de moderne rechtsextremist aan wil raden. Roman, die op dit moment met enkele Nederlanders op bezoek is bij politieke vrienden in Moskou ontkent elke betrokkenheid bij Breiviks clubje. Een andere Belg die contact had met het Sint-Andriesgilde van Roman was Stefaan van den Eynde. Hij was de voorzitter van de heidense organisatie Traditie. Van den Eynde ontving op 22 juli 2011 het manifest van Breivik op zijn e-mailadres.