Home » Diversen » White Lives Matter, arrestaties en vervolging wegens geweld

White Lives Matter, arrestaties en vervolging wegens geweld

In februari is er op onze website een artikel gepubliceerd over White Lives Matter, waarin wordt beschreven welke twee leden mogelijk betrokken zijn bij de laseractie op de Erasmusbrug in Rotterdam. Een aantal dagen na deze publicatie worden deze twee mannen door de politie opgepakt. Bij deze arrestaties zijn tevens (onderdelen van) wapens aangetroffen. De mannen blijken ook betrokken te zijn bij een strafzaak waar sprake is van racistisch geweld.

Abrossimow (met WLM spandoek) op demonstratie Voorpost, Amsterdam mei 2022
Abrossimow (met WLM spandoek) op demonstratie Voorpost in Amsterdam, mei 2022

White Lives Matter (WLM) is een actiegroep die sinds 2021 actief is in Nederland en grote bekendheid verwierf met een racistische laseractie in Rotterdam. Kort na deze actie is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart omdat het de uitingen die op  de Erasmusbrug zijn geprojecteerd strafbaar acht. Op 24 februari heeft de politie Daniel Smirnov en John Abrossimow gearresteerd. Deze dag bleek dat Smirnov tevens wordt verdacht van het projecteren van leuzen op het stadhuis van Eindhoven. Tijdens carnaval werden daar onder meer de leuzen “houd Lampegat blank” en “We moeten het voortbestaan van ons Volk en een toekomst voor Blanke Kinderen veiligstellen”. De laatste leus is een vertaling van de in extreemrechtse kringen geliefde ‘14 words’ van de Amerikaanse neonazi David Lane. Ook Abrossimow wordt verdacht van een andere laseractie, op het stadhuis van Alkmaar op 18 januari. Hier werd verwezen naar een antisemitische website, kritiek geleverd op het World Economic Forum en werden Nederlandse boeren bejubeld.

De laseractie in Alkmaar werd live gestreamd op Facebook
De laseractie in Alkmaar werd live gestreamd op Facebook

Daarnaast blijkt dat bij de doorzoeking van de huizen een kruisboog en 3D-geprinte onderdelen voor wapens zijn gevonden.  In december 2022 vertelt Smirnov onder zijn pseudoniem Derpman in een podcast van de Telegramgroep Yongebroeren over een “volledig legale kruisboog, semi-automatisch” te beschikken. Hij zou die willen gebruiken als politieke tegenstanders hem op komen zoeken. Mogelijk is de aangetroffen kruisboog dus van hem. Het belangrijkste wapen van WLM, de laserprojector, is echter niet aangetroffen door de politie. Het valt niet uit te sluiten dat de politie, die bij de huiszoeking ook “gegevensdragers” in beslag heeft genomen nog bij andere verdachten van laseracties uitkomt. En het is goed mogelijk dat het politieonderzoek leidt tot het opsporen van gebruikers van de WLM en Yongebroeren Telegram-groepen. In deze groepen worden teksten en afbeeldingen geplaatst die strafbaar zouden kunnen zijn.  Een lid van de Yongebroeren Telegram-groep is in oktober 2022 veroordeeld tot een celstraf omdat hij zich in deze groep schuldig maakte aan opruiing tot een terroristisch misdrijf.

Voorbeelden van de stickers die zijn geplakt in Breda
Voorbeelden van de stickers die zouden zijn geplakt in Breda

Ongeacht het vervolg van deze arrestaties is het contact met Justitie voor Smirnov en Abrossimow nog niet voorbij. Op 17 oktober 2021 zijn zij, samen met een andere man, opgepakt in het centrum van Breda. Voordat het drietal een man en een vrouw op grove wijze zouden hebben uitgescholden vanwege hun huidskleur, zouden ze racistische en nationaalsocialistische stickers van White Lives Matter en Volksverzet hebben geplakt. Een van de arrestanten was tevens in het bezit van een mes. Smirnov wordt er bovendien van verdacht de man in kwestie te hebben mishandeld. In maart 2023 dienen zij zich in een rechtbank te verantwoorden voor deze acties.

Aanvulling 31 maart 2023

Vandaag zijn drie leden van White Lives Matter veroordeeld. Zie meer via de link naar de Volkskrant hieronder.

Aanvulling 14 mei 2024

John Abrossimow is als enige van de drie veroordeelden, in de strafzaak die speelde in Breda, in hoger beroep gegaan. Op 8 mei 2024 deed het gerechtshof in Den Bosch uitspraak. Daarin werd hij deels vrijgesproken. Het Hof vond het racistische karakter van het begrip “White Lives Matter” niet algemeen bekend en daarom, ondanks de uitleg van Abrossimow zelf, niet strafbaar. Hij is wel veroordeeld voor de sticker van Volksverzet en het geweld. Lees de hele uitspraak hier: uitspraak

Anderen over dit onderwerp: