Home » Diversen » Verkoper Mein Kampf begint rechtse beweging

Verkoper Mein Kampf begint rechtse beweging

In februari 2017 sprak de Hoge Raad de Amsterdamse winkelier Michiel van Eyck vrij van het aanzetten tot discriminatie van Joden. In zijn “Totalitarian Art Gallery” verkocht hij het antisemitische boek Mein Kampf van Adolf Hitler, naast allerlei andere naziprullaria. De uitspraak zorgde voor belangrijke jurisprudentie over het vraagstuk of Mein Kampf in Nederland verkocht mag worden.

Advox
Screenshot website Advox

Bij de vrijspraak speelde het mee dat Michiel van Eyck het boek niet vanuit ideologische motieven verkocht. Bovendien is het boek ook op verschillende plekken op internet te vinden. De JOVD riep Michiel van Eyck uit tot liberaal van het jaar.

Advox voor blanke mannen

Op zijn website Advox blijkt dat Michiel van Eyck wel degelijk een uiterst rechtse ideologie heeft. Hij etaleert echter geen antisemitisme, wat een ander licht op de strafzaak had kunnen werpen. Van Eyck wil een nieuwe zuil oprichten onder het motto “Rechts met een knipoog, strijdend voor eerherstel van de heteroseksuele, blanke Nederlandse man zonder handicaps.” Want “Wij willen dan ook niet dat ons mooie land nog langer verkwanselt wordt door linkse dromers, excusesmakers, veganisten en buitenlandse profiteurs.”. Michiel van Eyck roept op: “Dus gekrenkte mannen van Nederland, kom in opstand en doe mee, want we gaan we het van nu af aan anders doen, wij gaan gewoon doen waar we zin in hebben en gaan ons niet langer aanpassen aan allochtonen, klimaatdrammers en ongeschoren feministes. Want wij zijn niet politiek correct en geloven niet in onzinnige milieumaatregelen, wij willen gewoon een echte motor in onze auto. Wij gaan niet zittend plassen maar pissen gewoon tegen een boom als dat zo uitkomt. Wij eten geen tofu burgers maar dikke biefstukken, en als we daar zin in hebben knijpen we de vrouwen gewoon in de billen.”

Michiel van Eyck voelt zich het beste thuis bij Forum voor Democratie van Thierry Baudet en spreekt zijn steun voor hem uit. De PVV van Geert Wilders is hem te links.

Screenshot website Advox
Screenshot website Advox

De site van Advox is ook meteen een online winkeltje waar oude nazibladen als der Freiwillige verkocht worden. Daarnaast verdient de man ook geld aan het leed dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Zo verkoopt hij een “Joods deportatiekoffertje”, compleet met gele ster.  Die gele ster verkoopt hij ook los als “Jodenster”.  De hele site staat vol met nazispul, een fotoboek van Adolf Hitler, een standbeeld van Benito Mussolini . Hij verkoopt een Hitlerjugend dolk met een hakenkruis, want “De jeugd heeft de toekomst en moet goed uitgerust worden.”

Zwarte Piet

Op de site van Advox voert Michiel van Eyck een strijd voor het behoud van Zwarte Piet. Daarnaast verkoopt hij een “Ruime collectie neger objecten.” Daarbij gaat het om stereotype beeldjes uit vervlogen tijden waarop Afrikaanse mensen clichématig worden afgebeeld, met dikke rode lippen en met neus- of grote oorringen. In zijn pleidooi voor het behoud van de Zwarte Piet-traditie in Nederland schrijft hij dat Zwarte Piet “slachtoffer moest worden van de nietsontziende deug inquisitie“. Er komen nieuwe acties aan om Zwarte Piet te behouden.