Home » Diversen » Een webshop voor Hitlerbeeldjes, hakenkruisvlaggen en een “Jude Armband”.

Een webshop voor Hitlerbeeldjes, hakenkruisvlaggen en een “Jude Armband”.

In juli 2019 wordt onder de rook van Schiphol een opvallende eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In het dorpje Rijsenhout wordt ‘Don Militaria’ opgericht door een 19-jarige man. De volgende dag wordt ook het domein voor de website geclaimd. Het zou een webshop in militaria moeten zijn. Nu denk je bij militaria vooral aan historisch materiaal uit voorbije oorlogen, een gedeukte helm, een stoffig uniform of medailles. De webshop van Don Militaria bevat echter niets van dit alles. Er is alleen nieuw geproduceerd materiaal te koop met een hoog nazi-gehalte.

Don Militaria logo
Logo Don Militaria

Er zijn alleen replica’s te koop. Dat is ook binnen de militariawereld een gebied op het hellende vlak waar de grenzen vervagen tussen het verzamelen van historisch materiaal en de handel in nieuw nazi-materiaal. Als logo heeft Don Militaria een adelaar gekozen die in nazi-Duitsland populair was in de symboliek.

In de disclaimer zegt het bedrijfje zich te richten op “film, theater en re-anactment groepen of verzamelaars” en ook voor “correcte historische educatie“. Op het eerste gezicht klinkt dat als een plausibele reden. In dit brede werkveld wordt wel gebruik gemaakt van nazi-materiaal en dat moet ergens vandaan komen. Als je er echter dieper induikt dan rammelt de uitleg van Don Militaria aan alle kanten. Het is geen goede verklaring voor het assortiment dat wordt aangeboden en dat grotendeels uit nazistisch en fascistisch materiaal bestaat, waarvan een deel mogelijk ook verboden is om te verkopen in Nederland. De disclaimer lijkt meer op een slap excuus om nazi materiaal aan de man te brengen. Welke filmproducent, leerkracht, theatergroep, re-enactment groep of oprechte verzamelaar zit er nou te wachten op een “super realistisch” standbeeld van Adolf Hitler, die in nazi-uniform de Hitlergroet brengt? Te koop voor 270 euro bij Don Militaria.

“Super realistisch” standbeeld van Adolf Hitler (screenshot site Don Militaria)
Super realistisch” standbeeld van Adolf Hitler (screenshot site Don Militaria)

Sowieso zijn filmproducenten, theater- en re-enactmentgroepen zich er enorm bewust van dat een grote hakenkruisvlag of materiaal dat naar de Jodenvervolging verwijst, heel gevoelig ligt. Daar wordt dan achter de schermen secuur mee omgegaan. Het wordt niet, zoals Don Militaria doet, pontificaal in een webshop op internet tentoongesteld en voor iedereen te koop aangeboden. Een re-enactment groep gaat bovendien niet aan de haal met standbeelden van Adolf Hitler of grote rode hakenkruisvlaggen. Ze beelden de uniformen na van de Duitse troepen en zijn zich daarbij bewust van de gevoeligheden onder het publiek. Als een re-enactmentgroep een uniformjasje of -broek wil kopen bij Don Militaria hebben ze pech, want je kunt er vooral hakenkruisen kopen in allerlei vormen en maten.

 “Jude Armband” (screenshot site Don Militaria)
Jude Armband” met “gebruikssporen voor een realistisch effect“(screenshot site Don Militaria)

‘Jude Armband’
Helemaal bont maakt de webshop het door armbanden te verkopen met namen als “Jude Armband” en “Jüdische Ghetto Polizei“.

Op de ene pagina staan veel SS- en hakenkruisvlaggen, op de volgende pagina een enorme keuze aan standbeelden van Adolf Hitler, allerlei messen en dolken met nazisymboliek. Dan klik je door naar de armbanden waar je eerst weer een stortvloed aan hakenkruisen over je heen krijgt en dan onder de SS banden stuit je ineens op een Ghetto Armband, een Jude Armband en een Ghetto Polizei Armband. De jonge eigenaar is totaal ongevoelig voor het schokeffect wat dit teweeg brengt. Hij verkoopt zowel het pronkerige materiaal van de daders van de Holocaust, als de brandmerken waar ze hun slachtoffers gedwongen mee lieten lopen.

Dat een webshop als deze vooral neonazi’s aan zal trekken is evident. De doelgroepen waarop de winkel zich zegt te richten, kunnen hun handen er maar beter niet aan branden. De kans is groot dat dit negatief terugslaat op hun eigen project. Een re-enactment groep die al op de grens van het toelaatbare balanceert door nazi-soldaten uit te beelden kan haar spullen maar beter niet kopen in een winkel die ook standbeeldjes van Adolf Hitler verkoopt.

Nazivlaggen (screenshot site Don Militaria)
Nazivlaggen (screenshot site Don Militaria)

Wie zou er interesse hebben in een modern uitgevoerd Adolf Hitler Silhouet? Niet een leerkracht die voor de klas “correcte historische educatie” wil geven, geen theatergroep of filmproducent die een stuk over de Tweede Wereldoorlog op de planken heeft staan. De re-enactmentgroep die met een Adolf Hitlerbuste aan komt zetten mag zijn spullen direct weer inpakken en huiswaarts keren.

Strafbaarheid
De vraagt dient zich aan of de handel van Don Militaria niet alleen omstreden, maar ook doodeenvoudig strafbaar is. Die vraag is niet helder te beantwoorden, al lijkt Don Militaria hier aan het kortste eind te zullen trekken.  In een eerdere vergelijkbare rechtszaak werd geconcludeerd dat de handel in dolken met nazi-insignes strafbaar is (Hof Arnhem 8-11-2012). In een andere strafzaak, waar een verdachte aanvoerde nazi-attributen te verhandelen in de filmwereld, volgde wel vrijspraak. Deze handel vond overigens niet via internet plaats (Hof Amsterdam, 19-10-2006).

Waffen SS doctor (screenshot Don Militaria)
Waffen SS doctor (screenshot Don Militaria)

Het lijkt er op dat Don Militaria zich vooral op verzamelaars richt. Verzamelaars die nieuwe nazivlaggen, nieuwe Hitlerbeeldjes of een “super realistisch” beeld van een Waffen SS doctor voor bijna 190 euro kopen? Is dat Josef Mengele die postuum met een standbeeld geëerd wordt? Dat zullen dan alleen verzamelaars zijn met een ongezonde fascinatie voor het nazisme.