Home » Organisaties » Stormfront » Stormfronters voor de rechter

Stormfronters voor de rechter

Op donderdag 17 september voltrekt zich een bijzonder tafereel voor een Amsterdamse rechter. Twee mannen uit het Zeeuwse dorpje Kloetinge staan terecht voor hun discriminerende bijdrages op het neonazistische internetforum Stormfront. Dat klinkt als gesneden koek, maar gezien de moeite die justitie lijkt te hebben met het onderzoeken van overtredingen op het gebied van racistische belediging en discriminatie op internet, kan deze zaak gezien worden als een doorbraak. Ook omdat de weegschaal bij het Openbaar Ministerie ditmaal niet naar de kant van de vrijheid van meningsuiting uitsloeg.

Eerder dit jaar werden de verantwoordelijken achter het forum van de Nationale Alliantie al veroordeeld voor discriminatie, dus er lijkt een positieve trend waarneembaar. Zou justitie haar koudwatervrees nu dan eindelijk overwonnen hebben en ook grotere zaken op dit terrein aan durven pakken?
Want het Stormfront forum is een belangrijk medium in het extreemrechtse veld in Nederland. De overtredingen die de deelnemers maken op het gebied van racistische beledigingen, discriminatie en soms zelfs geweldsoproepen zijn legio en gaan tot de dag van vandaag gewoon door. De twee mannen die nu terecht staan waren bovendien toonaangevende personen op het forum. Vanaf 2003 tot in 2007 is de één belangrijk als moderator op het Nederlandstalige deel van Stormfront en de ander richtinggevend met zijn extreemrechtse theorieën. Politie-invallen in 2007 maakten een einde aan hun activiteiten op Stormfront.

De uitspraak in hun strafzaak volgt later, maar laten we eens kijken met wie we hier van doen hebben.

Noordhoek op manifestatie van de Centrumdemocraten en CP’86 in maart 1996 in Leerdam

Hendrik Noordhoek is Cicero
In 1998 publiceert Kafka een boek over de leden van de fascistische partij CP’86 (Centrumpartij ’86). In het hoofdstuk Zeeland komt drs. Hendrik T. Noordhoek (1966) aan bod. Deze historicus woonde en woont nog steeds in het dorpje Kloetinge naast Goes. Een handige locatie gezien zijn oriëntatie op het extreemrechtse veld in Vlaanderen. Noordhoek is bij de CP’86 geen doorsnee lid maar, ondanks zijn capaciteiten, ook nooit kaderlid geworden. Hij zoekt zijn heil in de jaren negentig bij initiatieven die op minder weerstand stuiten dan de opgefokte skinheads van de CP’86. Noordhoek is actief bij Voorpost, het Vlaams Blok en haar mislukte zusje het Nederlands Blok.

Vanaf de jaren negentig ontpopt Hendrik Noordhoek zich tot ideoloog en schrijver van opinieartikelen. Hij schrijft voor diverse Vlaamse tijdschriften zoals die van de Vlaams Blok Jongeren. Ook de meer intellectuele uitgaven TeKoS (Teksten, Kommentaren en Studies) en Europe Nouvelles publiceren zijn stukken. In Nederland tracht Noordhoek de extreemrechtse achterban tot een hoger plan te scholen middels artikelen in de nieuwrechtse Studie, Opbouw en Strijd-Nieuwsbrief en later in het blad Vooraan!.

Als eind jaren negentig het internet steeds belangrijker wordt als medium, ontdekt Noordhoek dat hij digitaal nog veel meer mensen kan bereiken. Hij is actief op libertarische- en Vlaams Blok emaillijsten. Ook de emaillijst van het nazistische Stormfrontforum uit Amerika is hem niet ontgaan en eind 1998 post hij daar al een bericht.

In oktober 2003 registreert ene Cicero zich op het forum van Stormfront en laat sindsdien flink van zich horen. Zijn schrijfsels staan bol van antisemitisme en revisionisme.

klik op het plaatje voor een greep uit Cicero’s teksten

Na verloop van tijd wordt hij door de Nederlandse Stormfrontdeelnemers steeds meer gewaardeerd om zijn doorwrochte bijdrages. Zijn ster rijst en zijn berichten worden door beginnende rechtsextremisten als scholingsartikelen gelezen. De NVU plaatst een artikel van hem in het partijblad in 2006. Al die tijd weet Cicero zijn ware identiteit voor de buitenwereld geheim te houden. Pas op het proces blijkt dat het om een oude bekende gaat, Hendrik Noordhoek.
Ondanks zijn adviezen aan de Stormfrontachterban om de nationalistische strijd slim te voeren, blijkt geweld ook een optie voor hem. In april 2007 raadt Cicero de Stormfronters aan militaire ervaring op te doen in het leger, voor het “toekomstige nationalistische leger”. Zelf had hij eerder al aangegeven bij een schietvereniging te schieten. Cicero vindt dat Britse nationaalsocialisten de IRA voor 100% zouden moeten steunen.

Vincent van ’t Westeinde is FoP
Vanaf begin 2003 is skinhead Vincent van ’t Westeinde (1971) actief op het Stormfrontforum. Hij komt uit hetzelfde dorpje Kloetinge als Hendrik Noordhoek. In 2003 en 2004 is hij enige tijd actief bij de extreemrechtse Nieuwe Nationale Partij. Van ’t Westeinde gebruikt de schuilnamen Full of Pride en later de afkorting FoP. Naast zijn eigen bijdrages op Stormfront is Vincent van ’t Westeinde vooral belangrijk als moderator (mod). Een tijd doet hij dit werk met zijn vriendin en enkele anderen. Een andere periode is hij alleen verantwoordelijk om de discussies in goede banen te leiden. De moderatoren bepalen of berichten die te ver gaan gewist worden, onruststokers verwijderd worden en nieuwelingen wegwijs gemaakt worden. Onder de supervisie van Van ’t Westeinde hebben vele Nederlandse en Vlaamse deelnemers talloze racistische en discriminerende berichten gepost, zonder dat hij het nodig vond om in te grijpen. Alleen bij berichten die tot onderlinge ruzies of spanningen leidden, of wanneer ze simpelweg onzinnig of nietszeggend waren, grepen de moderatoren in.

Maar Vincent van ’t Westeinde was zelf ook actief met het plaatsen van berichten. Zelfs dusdanig dat justitie er brood in zag hem er voor te vervolgen. Zo maakte hij positieve verwijzingen naar Hitler en negatieve verwensingen naar joden. Hij verwees naar sites die de holocaust ontkennen. Ook acht hij gehandicapten niet in staat het blanke ras goed voort te zetten.

Het gaat hier dus niet om verdwaalde pubers die maar wat roepen op het internet. Die categorie is in het verleden incidenteel wel veroordeeld voor racisme op Stormfront. Maar nu zijn voor het eerst twee echte kopstukken aan de beurt. Volwassen mannen die beter zouden moeten weten dan haat te zaaien via een medium dat voor iedereen toegankelijk is. Via zoekmachines komen argeloze internetters in aanraking met holocaustontkenners, racisten, neonazi’s en fascisten die hun wereldbeeld en wilde theorieen wereldkundig maken. Hopelijk is de Nederlandse justitie in staat om het tot een veroordeling te brengen in deze belangrijke zaak.

Op de zitting vandaag heeft de Officier van Justitie tegen Hendrik Noordhoek een werkstraf van 120 uur geëist en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Uit angst voor dreigementen uit de extreemrechtse beweging kwam Noordhoek overigens niet opdagen. Hij liet zich door een advocaat vertegenwoordigen. Tegen Vincent van ’t Westeinde is een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken geëist en een boete van 600 euro.