Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2014 » Provincie Friesland: Verkiezingen 2014

Provincie Friesland: Verkiezingen 2014

Ameland
Op Ameland doet een nieuwe partij mee met de moeizame naam “Christelijk Arbeid Ondernemend Partij” (CAO-partij). In het programma breekt men een lans voor jagers, boeren en vissers die zich door de Europese regelgeving, die het milieu en de dieren beschermd, belemmerd voelen. Het is het meest uitgesproken standpunt van een partij die verder niet extreem overkomt.

PVV medewerker Huizeling (links) lijsttrekker voor een andere partij
PVV medewerker Huizeling (links) lijsttrekker voor CAO-partij

De lijsttrekker is echter Albert Huizeling (1965) uit Nes. Hij is medewerker van de Friese Statenfractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) in het Provinciebestuur. De website Persbureau Ameland schreef over hem: “Huizeling is sinds 2010 verbonden aan de PVV en deed in mei 2011 mee aan Provinciale Statenverkiezing. Hij stond nummer 13 op de PVV lijst voor de Friese Staten. Amelanders kunnen voor de gemeenteraadsverkiezingen niet op de PVV stemmen. De partij van Geert Wilders doet in 2014 alleen in de gemeenten Den Haag en Almere mee.”.

Dongeradeel
De nieuwe partij Artikel 50 doet mee in de noordelijkste gemeente van het Friese vasteland. De landelijke partijleider Daniël van der Stoep stapte in 2011 uit de PVV vanwege zijn alcoholmisbruik. Op de lokale website staat een kreet over de scheiding van kerk en staat en de melding dat men Eurosceptisch is. Lijsttrekker Lammert Dijkstra (1963) uit Dokkum heeft al aangegeven dat hij hoofddoekjes uit overheidsruimtes wil gaan weren. Ook de nummer twee op de lijst geeft aan wat voor vlees we in de kuip hebben.

Alle de Haan
Alle de Haan

Alle de Haan (1950) uit Dokkum was gemeenteraadslid voor de VVD toen hij in 2002 bij de LPF actief werd. In 2006 had hij namens de LPF lijsttrekker willen zijn in Dongeradeel, maar de landelijke partijleiding gaf hier geen toestemming voor. Hierdoor ging hij kansloos met een blanco lijst zonder naam de verkiezingen in. Alle de Haan probeerde in 2006 op de landelijke LPF-lijst te komen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit lukt hem echter niet.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie  Rotterdam