Home » Politieke partijen » Nederlandse Volks-Unie » Provinciale Nederlandse Volksunie?

Provinciale Nederlandse Volksunie?

Waarom een partij als de Nederlandse Volksunie (NVU) in vredesnaam aan de Provinciale Statenverkiezingen meedoet in Gelderland is niet direct duidelijk. De nationaalsocialistische partij trekt vooral de aandacht met haar militante demonstraties waarin gemaskerde skinheads zij aan zij lopen met Duitse neonazi’s, beschermd door een ordedienst van het gewelddadige Combat 18/Racial Volunteer Force.

Afschrikkende beelden van NVU demonstranten op 27 januari 2007 in Apeldoorn. Het spandoek is getooid met nep-AFA-logo's "National Sozialistische Aktion" (zie hier)
Afschrikkende beelden van NVU demonstranten op 27 januari 2007 in Apeldoorn. Het spandoek is getooid met nep-AFA-logo’s “National Sozialistische Aktion”

Op de website van de NVU worden politieke tegenstanders aan de schandpaal genageld, staan discriminerende strips, en puilt de partijwinkel uit van extreemrechtse CD’s, vlaggen en veel meer van zulks. Partijprominenten doen boude uitspraken op internetfora als Stormfront. Zo schrijft voorzitter Kusters dat hij 76 pianosnaren wil aanschaffen voor de 76 Tweede Kamerleden die voor het generaal pardon stemden. In nazi-Duitsland werden dissidenten op die manier opgehangen.

De NVU Partijwinkel

Hoe dit te rijmen valt met een vertegenwoordiging in een weinig spraakmakend orgaan als de Provinciale Staten is een raadsel. Pogingen om in de veel interessantere Tweede Kamer terecht te komen heeft de NVU al jaren niet meer ondernomen. Gemeenteraadsleden hebben de partij nog nooit vertegenwoordigd. Waarom dan toch opteren voor de provincie? Wellicht is het gewoon een laagdrempelige manier om weer even wat aandacht op het gedachtegoed te vestigen? Of een stille hoop op een betaalde baan voor de werkloze lijsttrekker Constant Kusters? Of moet gewoon af en toe het bewijs geleverd worden dat de NVU een partij is, en geen demonstratieactiegroep? Partijen doen immers aan verkiezingen mee. Of zou de NVU echt begaan zijn bij de ruimtelijke ordening in Gelderland? De antimigranten standpunten die de partij in haar programma presenteert zijn immers niet via de provincie te realiseren.

Wij weten het antwoord ook niet. Maar laten we eens een blik werpen op de mensen die de provincie in willen.

Op plek 7 staat Vincent de Kam (1970) uit het Zuid-Hollandse Gorinchem. Hij heeft een politiek verleden bij het Nederlands Blok en de verboden CP’86. Vanaf 2002 laat hij zich bij de NVU zien als kandidaat en medewerker aan het partijblad Wij Europa. In het maartnummer van 2003 wordt een antisemitische cartoon van zijn hand geplaatst. Vincent de Kam tracht in Wij Europa de achterban historisch bij te spijkeren op onderwerpen als Germaanse koningen en runentekens.

Op plek 6 staat Masjel van Hugten (1976) uit Groesbeek bij Nijmegen. Hij zet zich in maart 2006 in voor de NVU deelname bij de Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen.

Masjel van Hugten met witte pet op NVU demonstratie op 30 september 2006 in Arnhem

Op plek 5 staat Theo Siebenheller (1948) uit Arnhem. In 2002 doneert hij 70 euro aan de partijkas van NVU. Hij steunt hen met een handtekening voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 en 2006 in Arnhem. Siebenheller is ook deelnemer aan de NVU demonstraties.

Theo Siebenheller op 27 januari 2007 in Apeldoorn met zijn Reichskriegsfahne

Op plek 4 staat de vriendin van Kusters, Priscilla van Limbeek (1977) uit Arnhem. Zij kregen vorig jaar samen een dochter die ze naar Gudrun Himmler vernoemden. Deze dochter van SS-kopstuk Heinrich Himmler werd na de oorlog belangrijk in neonazikringen in Duitsland. Kusters en Van Limbeek noemde hun kind “Gudrun Germania”.

Gudrun en Heinrich Himmler

Op plek 3 staat de mannetjesputter Chris Beumer (1968) uit Arnhem. Als “Brute Chris” promoot hij de NVU regelmatig op het internetforum Stormfront. Hij gaat er prat op al 25 jaar skinhead te zijn. Daarvan loopt hij al zeker 15 jaar in fascistische kring rond, zoals bij de CP’86 waarvoor hij enkele malen kandidaat was. Beumer heeft volgens eigen zeggen het nationaalsocialisme van huis uit meegekregen en zou ook contact hebben met de zwarte weduwe Florrie Rost van Tonningen.

Chris Beumer op NVU demonstratie op 30 september 2006 in Arnhem

Op plek 2 staat Michel Boerboom (1978) uit Driel, vlakbij Arnhem. Boerboom is vanaf 1999 lid van de NVU en sinds 2001 regelmatig op NVU demonstraties gezien. Zijn hobby free-fighting komt hem goed van pas bij zijn functie als het hoofd van de ordedienst van de partij. In die hoedanigheid is hij bij vrijwel elke partijdemonstratie aanwezig. Voorts is hij op enkele Rudolf Hess herdenkingen en demonstraties in Duitsland gespot. Boerboom is sinds 2003 de penningmeester van de partij. Tot dat moment was Constant Kusters het enige bestuurslid. Dat leverde hem kritiek op, omdat er onduidelijkheid bestond over zijn besteding van de lidmaatschapsgelden. Michel Boerboom zit verder in de redactie van ‘Wij Europa’ en heeft ‘Mein Kampf’ als lievelingsboek. In 2003 stond hij ook al eens kandidaat voor de NVU bij de Gelderse verkiezingen voor de provincie.

Michel Boerboom op NVU demostratie 27 januari 2007 in Apeldoorn

Ruim zes jaar staat lijsttrekker Constant Kusters (1970) uit Arnhem aan het roer van de NVU. Na een ruzie met de vorige voorzitter Joop Glimmerveen wordt hij diens opvolger. Een onwaardige volgens de bejaarde Glimmerveen, die pagina’s volschrijft met kritiek op Kusters. Vooral de consensuspolitiek die Kusters na een paar celstraffen gaat volgen is Glimmerveen een doorn in het oog. Door de confrontatie met de overheid uit de weg te gaan hoopt Kusters uit de cel te blijven en zijn partij legaal te houden. Deze koers heeft vooralsnog niet geleid tot een groei van de partij, of het behalen van een zeteltje. Het is voor geïnteresseerden al snel duidelijk dat de NVU een radicale nationaalsocialistische partij is, en die liggen niet zo goed in de markt. De Arnhemmer Kusters duikt in 1991 op bij de CP’86, en zou daarvoor al lid zijn geweest van het fascistische Jongeren Front Nederland (JFN) dat in de CP’86 opging. In 1994 richt hij het Jongeren Front Nederland ’94 op dat naar een SA-volksstaat en SS-rassenhygiëne streeft. Het is exemplarisch voor het gedachtegoed van Constant Kusters, die graag op Rudolf Hess-marsen in Duitsland rondloopt of lezingen van het opgerolde Bloed Bodem Eer en Trouw (BBET) netwerk in België bezoekt. In mei 2005 is Kusters spreker op een neonazidemonstratie voor een SS monument in het Duitse Marienfels. Een jaar eerder deed hij hetzelfde op een demonstratie tegen een synagoge in Bochum. Ook organiseert de NVU steevast rond 20 april een herdenking op de geboortedag van Adolf Hitler.

Constant Kusters

Partijleider Kusters zorgt zelf voor de coördinatie en het inleveren van de verkiezingslijsten in de kring Arnhem. Deze belangrijke taak wordt in Nijmegen, de andere kieskring in Gelderland, verzorgt door Henk Wijnhoven (1968). Hij was in het verleden een zeer onplezierige “activist” van de kring Nijmegen van de CP’86. De Nijmegenaren vormden begin jaren negentig het ondergrondse Nijmeegs Bevrijdingsfront (NBF). Deze politieke vriendenclub was in 1992 en 1993 verantwoordelijk voor vernielingen, brandstichtingen en het plaatsen van nepbommen. Verder belde een NBF-lid de Marokkaanse familie van een misbruikt en vermoord kind op om hen te feliciteren met de dood van hun kind. Wijnhoven kreeg een celstraf hiervoor, maar leerde zijn streken niet af. Eind jaren negentig maakt hij zich schuldig aan een telefoonterreur naar GroenLinksleden. In het proces dat hierom tegen hem gevoerd wordt komt naar voren dat de man sinds 1984 dertig antecedenten op het gebied van vermogens-, wet wapens en munitie- en geweldsdelicten op zijn naam heeft staan. Zo gaf hij in 1993 bijvoorbeeld pistoolmunitie aan Constant Kusters. Wijnhoven is een fanatieke demonstrant voor de NVU.

Henk Wijnhoven op NVU-demonstatie 27 januari 2007 in Apeldoorn

Bij de kiesgerechtigde handtekeningzetters die de NVU nodig heeft om mee te mogen doen, lopen meer mensen rond die bij de CP’86 actief zijn geweest. Bijvoorbeeld Lodewijk Faber (1972) uit Arnhem, die ook geweldsdelicten op zijn strafblad heeft staan. Onder meer wegens de mishandeling van een gekleurde man en wegens verboden wapenbezit. De politie had een pistool met munitie en traangas bij hem gevonden. Een andere handtekeningenzetter komt uit Apeldoorn.  Hij houdt ook van Rudolf Hess-marsen in Duitsland en krijgt in 2005 zes weken gevangenisstraf voor de mishandeling van een Antilliaanse jongen. En dat is ook niet de eerste keer voor hem. De afgelopen jaren stak hij een asielzoeker in de rug na een fascistische bijeenkomst en mishandelde hij met een groepje skinheads een andere asielzoeker onder het slaken van racistische leuzen. De laatste man die de NVU poging steunt om de Provinciale Staten op de kop te zetten is Michiel Bos (1967) uit Arnhem. Hij zou al meer dan twintig jaar bij radicaal rechts actief zijn en is trouw secondant van Kusters. Bos zou in 1986 al actief zijn geworden bij Neerlands Herstel, een fascistisch partijtje rondom de zwarte weduwe Rost van Tonningen. Als NVU-Ombudsman post Bos berichten op het Stormfront-forum. Zo wil hij een tribunaal instellen dat volksverraders moet berechten en presenteert hij een Nederlandse afdeling van de Duitse HNG (Hilfsorganisation Nationaler Gefangenen) dat extreemrechtse bajesklanten moet ondersteunen.

Henk Wijnhoven, Michiel Bos (midden) en Arris de Bruin op NVU-demonstratie 27 januari 2007 in Apeldoorn