Home » Politieke partijen » Nederlandse Volks-Unie » Gemeenteraadsverkiezingen 2002

Gemeenteraadsverkiezingen 2002

Aan de raadsverkiezingen doen twee bekende partijen mee. De Nieuwe Nationale Partij (NNP) doet mee in Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden.  De Nederlandse Volksunie (NVU) doet mee in Rotterdam, Arnhem, Kerkrade en Landgraaf. Daarnaast doet in Brunssum de voormalige CD-kring uit die plaats mee onder de naam Waakzaam Brunssum.
De NNP kondigde oorspronkelijk aan ook in Zwolle, Zwijndrecht en Delft mee te zullen doen. Zwijndrecht viel af, omdat daar geen verkiezingen zijn, in verband met een herindeling later dit jaar. Waarom Zwolle en Delft afvielen is niet bekend. Zwolle heeft mogelijk iets te maken met het opstappen van Zwollenaar Henk Ruitenberg als partijvoorzitter.

Karakter

De NNP is een opvolger van de CP’86, die in 1996 scheurde en in 1998 verboden werd. Inmiddels zijn er ook restanten van de CD en het Nederlands Blok in de partij beland. Achter de schermen is de partij uitgesproken racistisch en voor een deel ook anti-Semitisch. Deze boodschap probeert de partij echter actief te verhullen achter populaire boodschappen. Zo probeert de partij zieltjes te winnen door zich te keren tegen criminaliteit en terrorisme. Aan de ene kant is de NNP bezorgd om vervolgd te worden vanwege haar racistische boodschap of
vanwege het voortzetten van de verboden CP’86, aan de andere kant zal de partij haar boodschap juist duidelijk moeten maken aan de kiezer om zich te onderscheiden van Pim Fortuyn en de VVD. Dit dilemma heeft de NNP tot op heden niet weten op te lossen.

De NVU is een uitgesproken nazistische partij. Ze is erg klein (kader van circa 10 mensen, aanhang rond de 100). Voorzitter is Constant Kusters en verder bestaat het actieve kader uit mensen als Stefan Wijkamp (die doorgaans als Hitler gekleed gaat), Eite Homan (leider Aktiefront Nationale Socialisten, ANS), Lodewijk Faber (ook ANS, ex-CP’86), Sven ter Maten en Michael Krick (zit momenteel in de cel op uitlevering aan Duitsland te wachten). De partij is uitgesproken in haar ideeën: een nationaal-socialistische eenheidsstaat, Nederland als onderdeel van Groot-Duitsland en strenge rassenwetten.

tekening van Wim Stevenhagen