Home » Muziek » Politie doet inval bij handelaar in neonazistische CD’s

Politie doet inval bij handelaar in neonazistische CD’s

ANP – 12 oktober 2000

OEGSTGEEST (ANP) – Politie en justitie hebben woensdag in Oegstgeest de 19-jarige Jasper Velzel aangehouden op verdenking van het handelen in cd’s en bandjes met racistische en discriminerende teksten. Tijdens de huiszoeking werden driehonderd CD’s en tweehonderd bandjes in beslag genomen.

De Oestgeester is eigenaar van het bedrijf Berzeker Records. Dat brengt CD’s met muziek die in extreem-rechtse kringen populair is en toespraken van nazikopstukken aan de man. Het antidiscriminatiebureau Leiden had aangifte gedaan tegen het bedrijfje.

De inbeslaggenomen geluidsdragers worden nu onderzocht op hun inhoud. Justitie sluit niet uit dat er ook nazistische teksten op de CD’s staan. Op het in het bezit hebben en verhandelen van dergelijke muziek staat in Nederland een maximale straf van een half jaar (ANP).

Jasper Velzel
Jasper Velzel

Jasper Velzel is na 6 uur weer vrijgelaten. Het is overigens zeer waarschijnlijk dat hij nog materiaal op andere adressen ondergebracht heeft en thuis alleen een werkvoorraad had. Het is verder onduidelijk of Velzel een selectie gemaakt heeft naar het strafbare of racistische karakter van het materiaal en thuis alleen minder omstreden CD’s en bandjes had. Dit zou van invloed kunnen zijn op de bewijslast. Voor meer informatie zie de artikelen: