Home » Diversen » Nieuw bij de JOVD: Theodorus Beune

Nieuw bij de JOVD: Theodorus Beune

In maart 2012 schreven wij over een aantal verschillende pogingen van extreemrechts om betrokken te raken bij de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Wij concludeerden dat die infiltraties nooit echt effectief zijn geweest en dat de JOVD zijn best doet om dergelijke figuren te weren.

Tom Beune at JOVD meeting Eindhoven spring 2012
Tom Beune (midden) bij JOVD-bijeenkomst Eindhoven voorjaar 2012

Of de Brabantse neonazi Tom Beune dat artikel heeft gelezen weten we niet. Wat wel opvallend is, is dat hij betrokken is geraakt bij de JOVD. Hij bezocht meerdere bijeenkomsten en is lid geworden van de besloten Facebook-groep van JOVD-afdeling van Breda/De Baronie. Hij doet dat overigens wel onder een andere naam: Theodorus Beune. Mogelijk om zijn andere politieke activiteiten voor zijn mede-JOVD’ers enigszins te verbergen.

Of het hier gaat om een infiltratie, of dat Beune zich van nationaalsocialist bekeerd heeft tot liberaal is niet eenvoudig vast te stellen. Beune werd in 2003, op 16-jarige leeftijd, actief binnen extreemrechts en was actief binnen organisaties

Tom Beune bij demonstratie Nationale Alliantie te Utrecht, juni 2004004
Tom Beune bij demonstratie Nationale Alliantie te Utrecht, juni 2004

als de Nationale Alliantie, Blood & Honour en Combat 18. Hij was actief op het Stormfront-forum en verspreidde daar in ruim 1000 berichten fel antisemitisme, nazi-ideeën en was een fanatiek Holocaust-ontkenner onder de aliassen ‘Tomkaalkop’ en ‘TomBrabant’.

Tatouage op arm Tom Beune: de Wolfsangel, de NSB-leus Hou Zee, de afkorting SS en de nazistische lettercode 14-88
Tatouage op arm Tom Beune: de Wolfsangel, de NSB-leus Hou Zee, de afkorting SS en de nazistische lettercode 14-88

Vanaf 2009 neemt Beune langzaam wat afstand van zijn nazi-activiteiten, maar tot eind 2011 was hij in ieder geval nog regelmatig bezoeker van extreemrechtse bijeenkomsten in Nederland, Vlaanderen en Italië. En inmiddels ook JOVD-lid. Hoe dat precies zit moeten ze misschien bij de JOVD maar eens uitzoeken.

Dit artikel is eerder verschenen in Alert!