Home » Nederland » Heesch

Heesch

Filter

Demonstraties

3 resultaten
10 mrt 2016
Door:
De Nationalist
Plaats:
Heesch
Deelnemers:
Tussen 4 en 5 personen
Extra:
Demonstratie van buurtbewoners tegen vluchtelingenopvang in Heesch. Er lopen vier neonazi's mee van 'De Nationalist'.
Organisaties:
18 jan 2016
Van:
Burgerprotest
Plaats:
Heesch
Deelnemers:
3 personen
Extra:
Drie activisten van de nazi-kroeg De Nationalist laten zich zien tijdens burgerprotest in Heesch tegen de opvang van vluchtelingen.
Organisaties:

Kroniek

17 resultaten
*

Bij het gemeentehuis van Bernheze in de kern Heesch wordt een anti-asielzoekers demonstratie gehouden rondom een raadsvergadering. De gemeente heeft het plan echter al op 18 februari weggestemd en vandaag staat het onderwerp niet op de agenda. Er is veel politie opgetrommeld en buiten lopen circa vijftig mensen rond, veelal jongeren. Er is een groepje activisten van de neonazigroep RVF Landstorm Nederland aanwezig met spandoeken. Hier staan teksten op als: “Stop de Multiculturele Terreur. Grenzen dicht nu!!!” en “Mohammed not Welcome“. RVF-voorman Johnboy Willemse zegt er voor de vijfde keer te zijn.

*

Een nieuwsmedium maakt melding van het verspreiden van duizenden pamfletten in de gemeente Bernheze tegen een asielzoekerscentrum. In het anonieme pamflet wordt opgeroepen om een stem te laten horen tegen een klein AZC in Heesch tijdens de gemeenteraadsvergadering van komende donderdag 10 maart. Het ageren tegen een kleiner AZC is opvallend, want de gemeenteraad verwierp op 18 februari ook een motie voor een klein centrum en op 10 maart staat het onderwerp niet op de vergaderagenda.

*

Een kleine extreemrechtse protestactie in Heesch met het thema “Stop de Asiel Waanzin“. De noodverordening die in Heesch van kracht was en die samenscholingen verbood, is op 19 februari al afgelopen. Er is een groepje mensen aanwezig met een spandoek “De Nationalist Landstorm Nederland” van de nazikroeg De Nationalist uit Ravenstein en RVF Landstorm Nederland.

*

In Heesch worden pamfletten verspreid tegen de komst van een AZC. Deze publieke actie gaat tegen de noodverordening in. Gisteravond gaf de burgemeester van Bernheze al een gebiedsverbod aan vijf mensen vanwege het ophangen van pamfletten op 15 februari. Deze middag protesteren ongeveer vijftig mensen met spandoeken tegen de opgelegde gebiedsverboden en de noodverordening. Ze voelen zich monddood gemaakt. De politie arresteert drie actievoerders. Op sociale media staan scheldpartijen en bedreigingen richting de burgemeester. Deze avond besluit de gemeenteraad dat de plannen voor het AZC in Heesch niet doorgaan.

*

In Heesch hangen enkele tientallen mensen pamfletten op tegen de komst van asielzoekers. Deze actie is in strijd met een noodverordening. Op de posters staan artikelen over incidenten met vluchtelingen en een oproep voor een demonstratie op de 18e. De gemeente Bernheze haalt de pamfletjes vrijwel meteen weer weg en de politie arresteert enkele plakkers. Op woensdag de 17e legt de gemeente vijf inwoners van Heesch hierom een gebiedsverbod op.

*

Vanuit de extreemrechtse kroeg De Nationalist uit Ravenstein wordt een actieplan gemaakt om vandaag tegen de opvang van vluchtelingen in Heesch te demonstreren. Op sociale media staan oproepen hiervoor met een spandoek ‘Geen AZC Stop de Asielwaanzin‘ erbij. Er is niets meer van dit actieplan vernomen, dus mogelijk is de demonstratie niet doorgegaan. Er is sinds 4 februari een noodverordening van kracht in Heesch, waardoor verstoringen van de openbare orde en het oproepen tot samenscholingen verboden is.

*

Enkele mensen van De Nationalist en RVF Landstorm Nederland zoals Patricia Visser en Johnboy Willemse uit Ravenstein, willen naar Heesch gaan om de boodschap “wij zeggen nee tegen een AZC” uit te dragen. Dit is in de gemeente Bernheze. Er is niets meer van dit actieplan vernomen, dus mogelijk is het niet doorgegaan. Er is sinds 4 februari een noodverordening van kracht in Heesch, waardoor verstoringen van de openbare orde en het oproepen tot samenscholingen verboden is.

*

Bij de rechtbank in Den Bosch moet een man uit Oss voorkomen voor zijn aandeel in een rel rondom een protest tegen een AZC in Heesch op 18 januari 2016. Hij krijgt een, grotendeels voorwaardelijke, gevangenisstraf van vijf weken en een taakstraf. De man bekogelde de politie met zwaar vuurwerk, een stuk hout en een grote aansteker.

*

In Heesch is er een inspraakavond over de mogelijke komst van een AZC. Er zijn honderden tegenstanders hiervan die willen protesteren, maar er is een samenscholingsverbod. De sfeer is soms dreigend en er wordt met vuurwerk gegooid. Mensen roepen “AZC weg ermee”. Er zijn ook wat neonazi’s aanwezig zoals Johnboy Willemse en Patricia Visser van De Nationalist.

*

Een krant meldt dat de SP in de gemeente Bernheze is bedreigd omdat ze zaterdag de 23e een peiling wil houden bij een supermarkt in Heesch. Ze willen peilen wat de inwoners vinden van een mogelijk AZC. Ze vroegen hier politiebescherming bij, maar krijgen dat niet. De SP krijgt anonieme mails met de strekking ‘dat het niet goed met hen zou aflopen, als ze bij de supermarkt zouden gaan staan’. Uit veiligheidsoverwegingen blazen ze de supermarktenquête af.

*

In Heesch is er ‘s avonds opnieuw een informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van een AZC. Hier heeft zich een maximum van 750 mensen voor aangemeld. De gemeente en politie nemen “bepaalde maatregelen” om het in goede banen te leiden. Er is een noodverordening van kracht in Heesch. Uiteindelijk zijn er 550 burgers aanwezig.

*

De gemeente Bernheze heeft woensdag een dreigbrief met een kogel ontvangen vanwege de plannen voor een asielzoekerscentrum in Heesch. Ook wordt er een baksteen door de ruiten van het gemeentehuis in Heesch gegooid. Op deze zelfde dag schrijft een krant dat de woning van een voorstander van vluchtelingenopvang in Heesch met eieren bekogeld is. Hierna wordt een internetgroep “Vluchtelingen welkom Oss en Heesch” afgeschermd in verband met de veiligheid van de leden.

*

Na de rellen van maandag 18 januari is er op deze dinsdag een zwaar bewaakte informatiebijeenkomst voor omwonenden van het beoogde AZC in Heesch. De bijeenkomst zelf verloopt rustig, maar de politie moet in de omgeving ingrijpen.

*

In het gemeentehuis van Heesch wordt er vergaderd over de mogelijke komst van een AZC. Buiten is een demonstratie georganiseerd tegen de komst van vluchtelingen. Hier komen circa duizend mensen op af die “AZC weg ermee” roepen. Een deel van hen keert zich in de loop van de avond tegen de politie. Er wordt met vuurwerk, stenen, eieren en protestborden naar de politie gegooid. Als een groep mensen het gemeentehuis wil bestormen, grijpt de politie in en veegt de omgeving schoon. Drie personen zijn aangehouden, ze komen uit Geffen en Oss. De eerste van hen komt op 27 januari al voor de rechter. Er is een groepje rechtsextremisten aanwezig van De Nationalist uit Ravenstein, met hun eigen spandoek “Geen AZC Stop de Asiel- waanzin”. PVV-leider Geert Wilders veroordeelt het geweld, maar hij benadrukt dat 99% van de demonstranten geen geweld gebruikt. “Die honderden mensen moet je serieus nemen. Die willen niet nog meer asielzoekers in hun gemeente”. Wilders zegt dat het alleen maar onrustiger zal worden als er niet naar hen geluisterd wordt. Op deze dag krijgt de beheerder van een sociale mediagroep “Vluchtelingen welkom Oss en Heesch”, ‘beangstigende privéberichtjes’ waarin hij wordt uitgescholden voor linkse hond en landverrader.

*

In Heesch is op de oprit van de PvdA-burgemeester een berg zand gestort. Hier komt ze deze ochtend achter als ze er met haar auto niet meer uit kan. De toegangspoort is beschadigd geraakt bij deze actie. Er zijn aanwijzingen dat het een protest is tegen de komst van een AZC.

*

In het dorp Heesch zijn er plannen voor de vestiging van een AZC. Uit protest hiertegen hangen onbekenden een dood varken in een boom en leggen een tweede varken op een transformatorhuisje. Er hangen spandoeken bij met teksten tegen een AZC. Er worden vandaag ook protestborden in het dorp geplaatst.

*

Zwart Front plaatst foto’s op internet van hun pro-Zwarte Piet stickers die in de nacht zijn aangeplakt op een of meerdere winkels. De actiegroep schrijft erbij dat het om winkels gaat in de Brabantse plaatsen Berghem, Heesch en Oss.