Norbert Solms is in juli 2024 ontslagen bij de Nationale Politie vanwege racistische en discriminerende uitlatingen op X (Twitter). Uit het verslag van de commissie AGFA blijkt dat het ging om duizenden tweets waaruit het Openbaar Ministerie 40 -50 tweets had geselecteerd voor vervolging. Uiteindelijk gaf het OM echter de voorkeur aan afhandeling via de werkgever.
Solms werkte al sinds 1999 bij de politie. Pas bij een re-integratietraject (na arbeidsongeschiktheid) bij een ander team doet een collega een interne melding over een aantal tweets waarin hij onder andere de dienstdoende agenten die in Parijs ‘minder minder minder’ riepen in een filmpje steunt. Hij wordt daarom in april 2023 direct buiten functie gesteld voor nader onderzoek.
De commissie AGFA ( Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren) stelt in haar advies van juli 2024: “Op het Twitteraccount plaatste de ambtenaar herhaaldelijk berichten met de woorden “Minder, minder, minder”, of varianten daarop, in de context van berichtgeving over (kennelijk) wangedrag van allochtonen, migranten of asielzoekers. Ook heeft hij berichten geplaatst waarin hij (moslim)migranten en asielzoekers betitelt als “getriefel” en “paupers” en laat weten dat deze het land “uitgeknikkerd” moeten worden. In andere berichten heeft hij gezet “Laat Somaliërs niet meer toe in treinen en op perrons” (naar aanleiding van kennelijk wangedrag bij de NS) en “Opdonderen met die lui” (over de Syriër die zou hebben geprobeerd zijn zusje dood te steken). Hij reageert in de berichten op een actie van een groep of individu maar hij verwijst naar een bevolkingsgroep in zijn geheel. Bij een filmpje van een jonge man die op een verdieping van een gebouw staat, schreef hij: “Was nog even hoopvol dat hij sprong”. Op een bericht over voetbalrellen na de wedstrijd Marokko-België reageerde hij met de woorden: “Ongebluste kalk er overheen en nog ff in z’n achteruit terug”.”
De Officier van Justitie heeft dus uiteindelijk geoordeeld dat een interne afdoening door de werkgever de voorkeur geniet boven strafrechtelijke afdoening. Het OM heeft toestemming gegeven het strafrechtelijk dossier te gebruiken ten behoeve van de disciplinaire afdoening. Met het strafontslag lijkt Solms te ontkomen aan de rechter.
Solms en de PVV
Wat het strafontslag extra saillant maakt is dat Norbert Solms al jaren actief is voor de PVV. Hij werkte bij de fractie in de Provinciale Staten in Zuid Holland, was daar ook waarnemend lid ( afscheid in 2015), was fractievertegenwoordiger voor de PVV in Den Haag en heeft ook nog in 2022 op de kieslijst van PVV gestaan voor de gemeenteraadsverkiezingen hier.
Opvallend is ook dat Lilian Helder (toen nog Tweede Kamerlid voor de PVV, nu kamerlid voor BBB) hem bleef steunen na zijn schorsing. In het NRC verscheen op 6 mei 2023 een interview met Lilian Helder over haar relatie met de politie. Daarin werd haar ook gevraagd naar de uitlatingen van Solms.
Lilian Helder zegt daarover: “Ik ken deze agent en over smaak valt te twisten, maar hij heeft ook recht op vrijheid van meningsuiting. Hij neemt het voor collega’s op. Er wordt hier met twee maten gemeten. Ik vind het raar dat hij meteen via de media voor de bus wordt gegooid.” De politie gaf een persbericht uit over het schorsen. „De leiding had tegen hem kunnen zeggen dat ze het niet zo netjes vinden, anno nu. Maar nu wordt het eigen straatje schoon geveegd om naar de buitenwereld te tonen: kijk ons eens goed optreden. Je zet de werkvloer tegen je op door zo te handelen.”
Na het strafontslag in juli 2024 verdedigt ook ex-PVV kamerlid Harm Beertema (nu interim voorzitter Ongehoord Nederland) Solms nog een keer in een tweet: “Deze politieman in hart en nieren heb ik vaak ontmoet toen ik in het verleden betrokken was bij de Provinciale Staten Zuid-Holland. Een buitengewoon sympathieke man, de rust zelve, maar vooral professioneel en integer. Het werk van een politieman in de grote stad vergt veel van de mensen, zeker als je dat werk al 25 jaar volhoudt. Wat ik zeker weet is dat de beschuldigingen naar deze politieman onterecht zijn en dat hij zijn land en stad naar eer en geweten dient. Dat mevrouw de politiechef daar anders over denkt en hem er na 25 jaar zware dienst uitgooit, maakt de top van de politie onvergevingsgezind, hard zelfs en onbarmhartig.”
Hij vervolgt: “Erger nog, het maakt @POL_DenHaag het soort werkgever waar je zeer op je hoede moet zijn voor je leidinggevenden. De vraag is ook in hoeverre het doorgeschoten diversiteitsbeleid hierin een rol heeft gespeeld. Er zou toch op z’n minst één krant moeten zijn, of @TVwest die hier induikt. Voorlopig is dit niet het soort werkgever waar je je kop voor in de waagschaal wilt stellen. Buitengewoon treurig dit.”
Solms in ondernemersraad politie en actief bij platform bezorgde dienders
Norbert Solms was ook actief in de ondernemingsraad van de politie en actief lid van het platform bezorgde dienders. Momenteel ( aug 2024) staat hij daar nog steeds als lid vermeld.
Dat platform stelt echter ook: “De leden van het platform doen hun werkzaamheden vanuit hun ambtseed/belofte en de kernwaarden respect, duurzaamheid, vrijheid en zonder aanzien des persoons.”. Het zou dan ook een kwestie van tijd moeten zijn voor hij ook daar lid-af is.