Home » Organisaties » Autonome Nationale Socialisten » Nazi krakers in Monster

Nazi krakers in Monster

Sinds enkele weken laten verschillende leden van de Nationaal Socialistische Actie (NSA) zich positief uit over het kraken van huizen. Via een demonstratie, een flyeractie en een internetdiscussie keren zij zich tegen het aanstaande kraakverbod. Begin september hebben enkele NSA-leden een woning gekraakt in het dorp Monster, vlak onder Den Haag.

Op 27 augustus begint NSA-kopstuk Alwin Walther een discussie op het neonazistische internetforum Stormfront, waarin hij ageert tegen het ingediende wetsvoorstel wat van kraken een misdrijf maakt.

Alwin Walther (rechts) op NVU demonstratie in Oss op 7 april 2007

Drie dagen later houdt de Nederlandse Volksunie (NVU) een demonstratie in Zwolle. Zoals gebruikelijk vormt het blok van de NSA het grootste deel van de demonstranten. Op een opvallend spandoek dat zij met zich meedragen staat de tekst: “Idealen kan je niet verbieden, kraken gaat door“, vergezeld van een variatie op het traditionele kraaksymbool.

Op 1 september zijn er in de binnenstad van Den Haag enkele tientallen NSA posters verspreid tegen het kraakverbod.

Op zondagavond 7 september voegen enkele NSA’ers de daad bij het woord. Onder de naam ‘Wonen is een recht’ kraken ze een woning in Monster. Het pand aan de Wilhelminastraat staat al jaren leeg en is bekend onder de naam ‘het spookhuis van Monster’. In een brief aan de buurt distantieert de kraakgroep zich met klem van welke landelijke krakersbeweging dan ook. De krakers beweren slechts met enkele mensen rustig in het pand te willen gaan wonen.

In de discussie over kraken op het Stormfront forum wordt door verschillende deelnemers verwezen naar ‘de Kazerne’ als voorbeeld van een geslaagd kraak project door extreemrechts. ‘De Kazerne’ was een militair terrein in Eindhoven dat in december 2000 door een aantal rechtsextremisten werd gekraakt. Aanvankelijk beweerde men de gebouwen op het terrein alleen voor bewoning te willen gebruiken. Een maand na de kraak vinden de eerste bijeenkomsten, feesten en concerten echter plaats. De kazerne wordt razendsnel een begrip in de Nederlandse nazi-scene. Eind 2003 verlaten de krakers vrijwillig hun panden. De (publicitaire) druk die ontstond na het organiseren van een antisemitisch concert werd hen teveel.

Of het NSA kraakpand in Monster eenzelfde publieke functie voor de extreemrechtse beweging krijgt is niet makkelijk te voorspellen. De kans op ongeregeldheden en gewelddadige voorvallen is echter groot. De NSA-leden kenmerken zich immers door het veroorzaken van racistisch gedrag en een fors aantal geweldsincidenten.

In en rond de voormalige woning van Misha van Dijck en Ivo Henze hebben zich veel problemen voorgedaan. Hun woning aan de Koekangestraat te Den Haag is van december 2005 tot februari 2007 gebruikt als vaste ontmoetingsruimte voor politieke geestverwanten. Met hakenkruisvlaggen, SS-tekens en portretten van Hitler voor voorbijgangers zichtbaar aan de muur, harde (mars)muziek en veel drank was het pand een bron van overlast voor de buurt. Allochtone buurtbewoners werden racistisch uitgescholden. Kreten als Sieg Heil en Heil Hitler werden door de straat gescandeerd. Er werd publiekelijk de Hitlergroet gebracht en buurtbewoners die klaagden werden bedreigd.

Ivo Henze op 23 augustus 2008 in Alphen aan den Rijn op NSA-demonstratie

In november 2006 hield de NVU een demonstratie in Zoetermeer. De Koekangestraat werd als voorverzameladres gebruikt en na afloop van de demonstratie werd hier een feest gegeven. Tijdens het feest werd een nabijgelegen buurthuis bezocht, waar een kinderfeest aan de gang was. De NSA’ers probeerden daar bier te krijgen door de aanwezigen te bedreigen, onder andere met kapotgeslagen flesjes. Omdat de bedreigingen zeer ernstig waren en het om kinderen ging, wilde de politie de daders arresteren. Bij het binnengaan van de woning stuitte de politie echter op een groep dronken nazi’s die wilden vechten. Onder dreiging van een inval met geweld kwamen de nazi’s uiteindelijk naar buiten en werden afgevoerd. Bij drie arrestanten werden verzwaarde ‘vecht’ handschoenen gevonden. Een aantal personen zat ruim twee weken in voorarrest. Het grootste deel van de arrestanten werd veroordeeld tot werkstraffen van 60 tot 90 hour.

Op de NVU demonstratie in Oss op 7 april 2007 draagt Alwin Walther ook vechthandschoenen. Links Misha van Dijck en rechts Ivo Henze

Vanwege de voortdurende overlast voor de buurt laat de rechter de woning in februari 2007 ontruimen. Met deze uitspraak is men enkele buurtbewoners voor geweest. Zij zouden bezig zijn geweest met het formeren van een knokploeg om de zaak zelf op te knappen.

Update maandag 13 oktober 2008

Het kraakpand in Monster is afgelopen zaterdag, vroeg in de ochtend, door de politie ontruimd. Jongeren uit de buurt belaagden het pand ‘s nachts, waarop de krakers van de NSA zich met geweld verdedigden. Ook de politie werd geconfronteerd met geweld vanuit de NSA groep. Hierop is besloten het pand te ontruimen en de zeven neonazi’s die aanwezig waren te arresteren.