Home » Organisaties » Autonome Nationale Socialisten » Michael Krick gearresteerd 18 januari 2002

Michael Krick gearresteerd 18 januari 2002

Michael Krick

Op 18 januari werd de Duitse neonazi Michael krick in Hoek van Holland gearresteerd. Hij woonde al ruim een jaar in Nederland.

Michael Krick heeft een lange geschiedenis met Nederland. In 1995 deed hij op achttienjarige leeftijd al mee aan een nazi-demonstratie in Nederland. Krick was op dat moment actief bij het Sauerländer Aktionsfront, dat over zeer goede contacten in Nederland beschikte.
Na deze eerste demonstratie leek Krick niet meer weg te slaan uit Nederland. Vaak wanneer een groep neonazi’s in Nederland de straat op ging was Krick van de partij. Daar komt in 1999 abrupt een einde aan wanneer Krick in Duitsland gearresteerd wordt en anderhalf jaar celstraf uit moet zitten.
Veel indruk maakt deze straf niet op Krick, want nauwelijks vrij uit de gevangenis duikt hij weer op in Nederland als spreker op een bijeenkomst van de Nederlandse Volksunie en bij een Rudolf Hess-demonstratie in Valkenburg. Ook in het jaar 2000 steekt Krick regelmatig de grens over voor acties.

Deze warme Nederlandse contacten komen hem goed van pas. Doordat hij ook in Duitsland actief blijft in het neonazi-circuit wordt hij al snel weer verdacht van diverse strafbare feiten. Daarom zoekt hij eind 2000 een plek om te wonen buiten Duitsland. Krick besluit een beroep te doen op zijn kameraden in Nederland en verkast in eerste instantie naar een vakantiehuisje in de buurt van Gouda, geholpen door zijn vriend Ed Polman.
In feite is Krick een onderduiker, maar veel moeite om zich te verbergen doet hij niet. Hij raakt meerdere malen betrokken bij vechtpartijen en geneert zich niet om zich daarbij met zijn echte naam voor te stellen tegenover zijn slachtoffers. Hij heeft echter geluk, want hij wordt geen enkele keer gearresteerd. Ook houdt hij zich niet gedeist op het politieke vlak: hij helpt in februari bij de vlucht van een andere Duitse neonazi, Christoph Schulte. Schulte wist uit Duitsland te ontsnappen aan arrestatie nadat hij in München een man zwaar heeft mishandeld. Hij duikt onder in Nederland, maar wordt korte tijd later gearresteerd. In Duitsland worden ook allerlei mensen gearresteerd, die Schulte hebben geholpen bij zijn vlucht. Krick blijft echter op vrije voeten. Bij een demonstratie van de NVU in Kerkrade, een maand later, is Krick een van de leden van de ordedienst. Landelijke bekendheid krijgt hij wanneer hij op een zaalbijeenkomst van de NVU oproept tot gewapende strijd. Hij houdt een toespraak waarbij hij de aanwezigen oproept om “het systeem en haar knechten” aan te vallen en daarbij inspiratie te zoeken bij methodes van de Baskische ETA. Naar aanleiding van deze uitspraken start het Openbaar Ministerie een onderzoek naar Krick. Reden om hem te arresteren is dit echter niet. Ook lukt het de Officier van Justitie niet om binnen de afgelopen acht maanden een beslissing te nemen of zijn toespraak vervolgd moet worden. Krick blijft dus wederom op vrije voeten.

Intussen verkast Krick en gaat in Den Bosch samenwonen met zijn (Nederlandse) vriendin Daisy Brouwer. Ook zij is actief binnen de NVU en was een groupie van de Nederlandse nazi-band Landstorm.
Krick richt zich steeds meer op een definitief bestaan in Nederland en doet geen enkele moeite meer om zijn aanwezigheid in Nederland te verbergen. Gevolgen heeft dit verder niet. De Nederlandse overheid laat hem rustig rondlopen en de Duitse politie en inlichtingendiensten laten keer op keer weten geen idee te hebben waar Krick uithangt.
Vanuit Den Bosch bemoeit Krick zich actief met de NVU. Hij is een van de kader-activisten en probeert de partij in een radicaler, gewelddadiger vaarwater te krijgen. Hij krijgt daarbij steun van activisten als Eite Homan en Sven ter Maten.

Ook is Krick actief op een internet-forum voor Nederlandse fascisten. Op dit forum maakt hij zich niet erg geliefd door met veel medestanders om de haverklap ruzie te maken. Ook hier laat hij zich kennen als een radicale en zeergewelddadige antisemiet. Zijn bijdragen worden opmerkelijk na de 11 september-aanslagen in de Verenigde Staten. Krick keurt deze aanslagen onomwonden goed: “i gratulate the “terrorists”, that was good work, very conspirative! Direct action is what we need! Destroy Z.O.G.!” en “The WTC was (haha) a sign for the jewish capitalism. Now it’s gone. That is a good sign for us!” Ook laat Krick niets te raden over wat zijn Nederlandse kameraden moeten doen: “Direct but intelligent action is needed now!!! The next synagogue is in your near, opens every saturday! Let your phantasy free run!! We talked enough, now it’s the time for action !!!” en “I would prefer it to see a synagogue burn, on saturday, when all the itzigs are inside!!! Napalm op de klachtenmuur!!!”

Het is ons onbekend waarom de Nederlandse justitie zo laks is omgegaan met de problemen rond Micahel Krick. Er is gedurende de 13 maanden dat hij in Nederland vaak aanleiding geweest om hem op te pakken, al was het maar omdat hij door de Duitse justitie werd gezocht. Aan deze vraag heeft Krick inmiddels zelf een einde gemaakt. Hij probeerde op 18 januari de boot naar Engeland te nemen. Waarschijnlijk wilde hij daar een concert bezoeken met een aantal nazi-bands, waar diverse Nederlanders naar toe gingen. Hij werd echter door de douane in Hoek van Holland gearresteerd, omdat er een internationaal opsporingsverzoek tegen hem was uitgevaardigd door de Duitse justitie. In afwachting van zijn uitlevering, zit Krick nu in Nederland opgesloten.