Home » Politieke partijen » Nationale Alliantie » Kapic versus Blom

Kapic versus Blom

Begin maart kwam het weblog Geenstijl.nl met een opmerkelijk bericht: Virginia Kapic, bestuurslid van de Nationale Alliantie zou gearresteerd zijn geweest na een vechtpartij met knuppels en messen. Wat de achtergrond was werd uit het bericht niet erg duidelijk.

Virginia Kapic
Virginia Kapic

Op de site van de Nationale Alliantie werd onmiddellijk op het bericht gereageerd. Om te beginnen door Kapic zelf: “Kortom; nee, ik ben dit weekend helemaal niet gearresteerd, niemand van de partij en zeker niet voor zoiets achterlijks. Vergeet niet, het is een rotstreek, maar de stek van deze apen heet dan ook niet voor niets ‘Geen Stijl’.”

Dat Kapic een liegbeest is, is bekend bij iedereen die haar bezigheden een beetje volgt. Maar deze keer doet ze het wel creatief. Na wat onderzoek blijkt Kapic inderdaad niet in “dit weekend” gearresteerd te zijn, zoals ze zelf zegt, maar enige tijd daarvoor.

Het kostte wat moeite om boven water te krijgen wat er nu precies gebeurd is, maar uiteindelijk komen we ongeveer tot het volgende verhaal.

Dave Blom, voormalig zanger van Brigade M en tegenwoordig actief bij de Racial Volunteer Force, had Virginia Kapic beledigd.

Dave Blom
Dave Blom

De lezingen wat er precies gezegd is verschillen, maar waarschijnlijk is er iets gezegd met een seksuele lading. In reactie op die belediging koos Virginia Kapic de meest voor de hand liggende weg om dit conflict op te lossen: Ze ging samen met de voorzitter van de Nationale Alliantie-Jongeren met de auto naar het huis van Dave Blom.

Ook over de details wat er toen gebeurde lopen de meningen nogal uiteen. In ieder geval waren Kapic en haar compaan met knuppels en waarschijnlijk een mes bewapend naar het huis van Blom in Voorburg gelopen. Daar werd door hen op de voordeur geslagen. Blom was echter niet alleen en kreeg hulp van een ander voormalig Brigade M-lid, Jan Wiepjes. Zij stormden, ook met knuppels bewapend, naar buiten. Voordat dit alles echt uit de hand liep, kon de politie ingrijpen. Dave Blom en Virginia Kapic werden gearresteerd, de anderen wisten te ontsnappen.

De band Brigade M in haar vroegere bezetting: Dave Blom (rechts), Jasper Velzel (links), Tim Mudde (voor) en Jan Wiepjes (achter)
De band Brigade M in haar vroegere bezetting: Dave Blom (rechts), Jasper Velzel (links), Tim Mudde (voor) en Jan Wiepjes (achter)

De gebeurtenissen hebben vooralsnog geen grote gevolgen gehad. Kapic moest officieel haar bestuurslidmaatschap van de NA opgeven. Ze werd als secretaris opgevolgd door Mari Kostense. Maar zowel op de NA-website, als bij de Kamer van Koophandel heeft ze die functie nog steeds. Zelf vindt ze dat ze zonder officiële functie haar handen vrij heeft voor een meer activistischer houding, en dat ze zonder officiële functie ook geen net imago hoog hoeft te houden naar de buitenwereld.

In de praktijk is van deze bestuurswisseling niks te merken. Kapic is nog steeds beeldbepalend voor de NA en haar radicale statements en acties waren, zoals uit dit incident blijkt, ook al tijdens haar bestuurslidmaatschap geen uitzondering.

Algemeen Dagblad vrijdag 07 april 2006

Rechts-extremisten vrijgesproken van wapenbezit

DEN HAAG – Twee rechts-extreme kopstukken uit Voorburg en Rotterdam zijn vrijdag voor de politierechter vrijgesproken van verboden wapenbezit.

De rechter achtte het door het Openbaar Ministerie verzamelde bewijs niet toereikend om de twee een boete op te leggen van 520 euro per persoon. Het gaat om Virgina K. (Rotterdam) en Dave B. (Voorburg). De Rotterdamse is bestuurslid van de Nationale Alliantie. B. is voormalig zanger van Brigade M (een xtreem-rechtse band) en actief bij de Racial Volunteer Force (nationaal-socialisten die een Derde Rijk wensen).

Volgens de website www.kafka.antifa.net had De Voorburger zijn Rotterdamse mede-strijder beledigd. K. reisde daarop in gezelschap van een ‘geloofsgenoot’, gewapend met knuppels af richting de in Voorburg wonende B. Daar zou een vechtpartij zijn ontstaan tussen de twee kemphanen.

De officier van justitie legde de twee gisteren echter alleen verboden wapenbezit ten laste, aangezien er bij de arrestatie twee honkbalknuppels, een ijzeren staaf en een met vuurwerk ingetapete spuitbus (een zelfgemaakte bom, red.) werden gevonden.

Toevoeging Kafka:

Navraag leert dat uit het proces-verbaal van de politie bleek dat Kapic en Blom midden in de nacht uit de bosjes werden geplukt op een steenworp afstand van het huis van Dave Blom. Daar werden bovendien twee honkbalknuppels en een zelf gefabriceerde traangasbom gevonden. Omdat Kapic en Blom ontkenden elkaar te kennen of iets met de wapens van doen te hebben, en er verder onvoldoende bewijs was, werden beiden vrijgesproken.