Home » Politieke partijen » Partij Voor de Vrijheid » De bruine wortels van de Rotterdamse PVV-lijsttrekker Géza Hegedüs

De bruine wortels van de Rotterdamse PVV-lijsttrekker Géza Hegedüs

Op 14 december presenteerde Geert Wilders de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, Géza Hegedüs. Een man zonder politieke ervaring stelt de PVV-leider. Hegedüs heeft inderdaad geen parlementaire ervaring. Maar hij is geen onbeschreven blad. De beoogde lijsttrekker was actief bij Erkenbrand en heeft zeer extreme ideeën. 

“Ik had een hele nationalistische brief geschreven” legt de Rotterdamse Géza Hegedüs (1962) onder zijn bijnaam ‘Kees’ uit aan een journalist van Elsevier Weekblad. In het artikel van februari 2017 is te lezen hoe hij ingang probeert te vinden bij de PVV. “Op basis van die brief werd ik op gesprek uitgenodigd” vervolgt Hegedüs, die stelt dat de partij dan wel ongeveer dezelfde ideeën over nationalisme als hij moet hebben. “Ook de man die voor mij zat”, vertelt hij “maakte zich zorgen over de ondergang van Nederland.”

Hegedüs is ten tijde van dit interview actief bij Erkenbrand. Een aantal leden van dit alt-rechtse studiegenootschap met uitgesproken racistische ideeen zet hun wereldbeeld in het gesprek met Elsevier uiteen. Bij de PVV blijkt Hegedüs niet welkom lezen we in het artikel. Dat heeft niets te maken met Erkenbrand, waarschijnlijk was hij tijdens de sollicitatie nog niet eens actief bij deze club. Hegedüs heeft zowel een Nederlands als Hongaars paspoort. Dat blijkt een probleem voor de PVV, die strijdt tegen het hebben van een dubbele nationaliteit.

Welke denkbeelden heeft Hegedüs, en wat wil hij bij de PVV? Een korte analyse.

Erkenbrand en Géza Hegedüs

Hegedüs reageert op Szaloki, maart 2017
Hegedüs reageert op Szaloki, maart 2017

“Wie ben je, met wie heb ik nu te maken?” vraagt de Erkenbrand presentator aan Géza Hegedüs. Het ongemak is duidelijk hoorbaar. “Ja, Géza”, stamelt Hegedüs. “Ik heb weinig op deze vraag te antwoorden met wie je eigenlijk werkelijk verder te maken hebt.” Het is oktober 2016 en we luisteren naar een Erkenbrand-podcast over diversiteit en feminisme. Hegedüs is duidelijk door de eerste vraag overvallen en liegt in de intro nog wat over zijn leeftijd. Nadat de presentator hem wat op z’n gemak heeft gesteld begint Hegedüs makkelijker te praten. Ruim twee uur neemt hij samen met een andere gast deel aan het gesprek over diversiteit en feminisme. Twee begrippen die op weinig waardering kunnen rekenen van dit gezelschap.

Hegedüs legt tijdens het gesprek uit dat hij via  Red Ice  met het begrip alt-right kennis heeft gemaakt. Er zijn volgens hem allerlei meningsverschillen binnen alt-right, maar dat vindt hij verfrissend. Gelukkig is er volgens Hegedüs ook een bindende factor binnen alt-right. Dat is volgens hem “de overleving van het blanke ras, om het maar zo te zeggen.” David Duke, de voormalig voorman van de Ku Klux Klan “heeft ook interessante dingen te vertellen” laat hij weten. Over de vermeende dominante invloed van het begrip diversiteit in de maatschappij klaagt Hegedüs. “Je mag natuurlijk op de eerste plaats niet twijfelen aan het etnische diversiteits-ideaal” aldus de beoogde PVV-lijsttrekker. “Waar het misgaat” moppert hij, “is het gelijkheids principe.” Daarom verwerpt hij het feminisme “totaal” en voert hij geen discussies meer met mensen die “raciale biologische aspecten” ontkennen.

Al luisterend naar dit programma dringt zich de vraag op wat er in die “hele nationalistische brief” van Hegedüs aan de PVV heeft gestaan.

Parlementaire politiek

Hegedüs heeft een grote interesse in politiek, maar weinig vertrouwen in Nederlandse politieke partijen. “Naar mijn idee bestaat er geen nationalistische partij in Nederland” laat hij weten. Een maand na zijn interview in oktober 2016 is Hegedüs opnieuw te horen in een Erkenbrand-podcast. Dit keer bespreekt hij samen met zijn Rotterdamse vriend Robert Szaloki (1973) de situatie in hun ’thuisland’ Hongarije. Al snel komt de partij Jobbik aan de orde in de uitzending en laten de twee zich kennen als uitgesproken antisemieten en Roma-haters. “Het zigeunerprobleem werd door Jobbik bespreekbaar gemaakt. Dat was heel sterk” zegt Hegedüs tevreden. Maar hij heeft ook zorgen over de ontwikkeling van deze partij. “Uitspraken over Joden zijn helemaal verdwenen” en “uitspraken over zigeuners gaan ook steeds meer naar de achtergrond” merkt Hegedüs op. Hij vermoedt echter dat dit een strategie is om gematigde kiezers binnen te halen. “Als dat waar is” zegt Hegedüs, dan is dat “een hele goede strategische zet.” Szaloki bevestigt de analyse van Hegedüs. “De skinheads in bomberjassen zijn verdwenen uit het straatbeeld in Hongarije. Nu zijn het mensen in pak.”

Dreigende burgeroorlog

Screenshot RTV Rijnmond Hegedüs bij zijn presentatie als lijsttrekker PVV, Rotterdam
Screenshot RTV Rijnmond Hegedüs bij zijn presentatie als lijsttrekker PVV, Rotterdam

Hegedüs heeft, net als veel andere Erkenbrand-leden een somber toekomstbeeld. Europa, en dan voornamelijk het westelijk deel dreigt ten onder te gaan vanwege de “vreemde volkeren binnen onze landsgrenzen.” Bij de volgens Hegedüs te verwachten burgeroorlog in West-Europa moeten Oost-Europeanen te hulp schieten. “We hebben elkaar nodig in Europa om überhaupt te overleven. We moeten het continent schoonvegen zoals in het verleden in Spanje. De reconquista. Dat moet plaatsvinden, als dat niet plaatsvindt, dan zijn we op de lange termijn alsnog gedoemd om ten onder te gaan.”

De PVV

Hegedüs is van plan om later in Hongarije in de politiek te gaan. Maar eerst wil hij namens de PVV in Rotterdam in de gemeenteraad politiek bedrijven. Zijn dubbele nationaliteit (en vermeende dubbele loyaliteit) vormen hier blijkbaar geen beletsel meer voor. Het sombere en dreigende toekomstbeeld dat Hegedüs schetst kennen we ook van de PVV. Het zeer uitgesproken racisme, de te verwachten burgeroorlog, en hoe deze oorlog te voeren zijn onderwerpen die de PVV echter niet aan de orde stelt. Het is ook niet de verwachting dat Hegedüs, netjes in zijn pak, zulke taal in de gemeenteraad en de verkiezingscampagne uit zal gaan slaan. Bij de presentatie van zijn lijsttrekkersschap, recht voor de deur van de Essalam moskee uit hij de gebruikelijke discriminerende taal van de PVV. “Er moet een einde komen aan de islamisering” en “Rotterdam moet weer van de Rotterdammers worden” horen we hem zeggen. Geen woord over joden en ‘zigeuners’. Hegedüs lijkt wel geinspireerd door Jobbik, strak in het pak, met hun “hele goede strategische zet.” Hij kan namens de PVV voorzichtig gaan beginnen de harten en geesten van de Rotterdammers warm te maken voor de volgens Hegedüs onvermijdelijke burgeroorlog.

Anderen over dit onderwerp: