Home » Diversen » Tien maanden cel voor Wim Vreeswijk

Tien maanden cel voor Wim Vreeswijk

Rechtsextremist Wim Vreeswijk veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf wegens uitbuiten buitenlanders.

Ruim twee maanden geleden is de Utrechtse belastingadviseur Wim Vreeswijk (1950) veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden.

De rechtbank in Amsterdam legt deze straf op 14 februari 2017 aan hem op omdat hij voor zo’n 2500 mensen frauduleuze belastingaangiften heeft ingediend. De hoogtepunten van de politieke carrière van Wim Vreeswijk liggen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, wanneer hij gemeenteraadslid is in Almere en later Utrecht. Eerst is hij actief bij de Centrumpartij en de Centrumdemocraten. Een geschil met partijleider Hans Janmaat in de eerste helft van de jaren negentig maakt hier een einde aan. Vanaf dat moment is Vreeswijk de partijleider van het Nederlands Blok, een mislukte poging om het Vlaams Blok naar Nederland te kopiëren. In deze eeuw heeft hij nog wel wat bemoeienissen gehad bij wat kansloze partijtjes en initiatieven. Zo is hij in 2014 in Utrecht nog de lijsttrekker van de PVV-kopie Partij Vrij Utrecht. Het is geen succes.

Partij Vrij Utrecht Wim Vreeswijk

Er loopt nog een andere rode draad door het leven van Wim Vreeswijk. Met zijn broodwinning raakt hij een aantal keer in opspraak door de uitbuiting van immigranten. In de jaren tachtig gebeurt dat door zijn werk als huizenbemiddelaar. Hij richt zich met name op buitenlandse werknemers die vervallen krotten aangesmeerd krijgen. De laatste jaren doet hij ongeveer hetzelfde als belastingadviseur. Een citaat uit de rechterlijke uitspraak: ” De clientèle van verdachte bestond uit een kwetsbare doelgroep, te weten overwegend allochtonen die de Nederlandse taal niet, dan wel nauwelijks machtig waren en/of niet konden lezen of schrijven.”. Het is onvermijdelijk dat Vreeswijks afkeer van buitenlanders een rol speelt in de manier waarop hij zijn klanten behandelt. Als je het beste met je medemens voor hebt breng je ze immers niet in zulke grote problemen en buit je ze niet uit. Het hoofdmotief bij deze praktijken blijkt platvloerse zelfverrijking te zijn. Vreeswijk strijkt een geriefelijk jaarinkomen van 50.000 euro op met zijn frauduleuze belastingaangiften.

Resteert ons te melden dat het toch wel opmerkelijk is dat een voorheen belangrijke extreemrechtse politicus zo’n lange gevangenisstraf krijgt. Als het dan ook nog is voor het uitbuiten van immigranten, dan zou je toch verwachten dat dit ergens in het nieuws komt. Bij deze dan.

Anderen over dit onderwerp: