Home » Nederland » Kerkrade

Kerkrade

Filter

Kroniek

4 resultaten
*

De voetbalclub Roda JC in Kerkrade neemt afstand van racisme na de ophef over de komst van Nicolas Anelka als adviseur. Joodse organisaties veroordelen zijn aanstelling. De Franse spits raakte in 2013 in opspraak nadat hij een quenelle maakte na een doelpunt. Een quenelle is een soort omgekeerde nazigroet die als antisemitisch opgevat kan worden.

*

In Kerkade is er een voetbalwedstrijd van de thuisploeg Roda JC tegen de bezoekers van Heracles uit Almelo. Een speler van Roda JC, die zelf een donkere huidskleur heeft, wordt door supporters van Heracles getergd doordat die vervelende “Apengeluiden” maken. Hij steekt hierom zijn middelvinger op naar het publiek uit Almelo. Heracles ontkent echter dat er oerwoudgeluiden zijn gemaakt. De clubleiding stelt dat niemand iets gehoord zou hebben. De Aanklager Betaald Voetbal pakt Heracles hierna ook niet aan voor de vermeende oerwoudgeluiden, omdat de uitlatingen ‘onvoldoende concreet’ waren. Het opsteken van de middelvinger komt de speler wel op een officiële waarschuwing te staan.

*

In de Duitse stad Aken valt een groep nazistische hooligans een antifascistische bar aan. Het gaat om een grote groep van zeker zeventig neonazi’s en rechtse hooligans uit Duitsland en Nederland. Na een voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk duiken ze op met spandoeken en fakkels. Een deel van de Nederlanders komt uit de fanscene van Roda JC uit Kerkrade. Op een spandoek staat dan ook “Aachen vriendschap 20 Kerkrade freundschaft”. Ze brengen de Hitlergroet en tonen de Reichskriegfahne. De afgelopen periode is de Synagoge in de buurt al meerdere keren aangevallen en besmeurd geweest. De neonazi’s vallen een antifascist op straat aan en daarna ook de bezoekers in de kroeg.

*

De Duitse neonaziband Kategorie C / Hungrige Wölfe heeft een optreden in een club in Kerkrade. De eigenaar van de club schermt het optreden af van de autoriteiten die al waarschuwingen afgaven over de concertplannen. Er komen 200 mensen op het concert af, vooral uit Duitsland.