Home » Politieke partijen » Partij Voor de Vrijheid » Partij voor de Vrijheid – PVV en haar gasten

Partij voor de Vrijheid – PVV en haar gasten

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders is zonder meer de meest gesloten partij in de Tweede Kamer. Daarmee bedoelen we nu niet dat de partij haar deuren gesloten houdt voor potentiële leden. De partij is gesloten in de zin dat het voor buitenstaanders amper zichtbaar is wat er achter de schermen gebeurt en wie daar bij betrokken zijn. In haar publicaties draagt de PVV vooral politieke standpunten uit. Er worden geen regiovertegenwoordigers, jongerenafdelingen of andere mensen van vlees en bloed genoemd. Op de site van de partij staat Wilders met zijn collega-kamerleden. Maar wie er naast deze negen mensen de spraakmakende Partij voor de Vrijheid vormen blijft vaag. Een naam die nog wel boven komt drijven is Richard de Mos (1976) uit Den Haag. Hij was in 2006 al kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen en is nu nog steeds actief als coördinator voor de vrijwilligers.


Op 11 februari licht Richard de Mos onbedoeld een tipje van de PVV-sluier op. Alle mensen die op de gastenlijst staan voor de partijbijeenkomst van 16 februari in Waddinxveen krijgen een e-mail met het verzoek hun personalia op te geven. De politie heeft om deze gegevens gevraagd als veiligheidsmaatregel. De Mos maakt echter een klassieke fout bij het versturen van de e-mail naar al deze gasten. Hierdoor zijn alle e-mailadressen voor iedereen zichtbaar. Dit leidt tot de nodige beroering onder de gasten die zich anoniem waanden.

Fortuynisten
Een blik op deze lijst van 134 mensen die naar deze PvdV bijeenkomst willen levert enkele interessante namen op. Natuurlijk ontbreken de avonturiers van de voormalige Lijst Pim Fortuyn en haar afsplitsingen niet.

Oud-hoogleraar Hans Besseling (1928) uit Delft staat er bijvoorbeeld tussen. Hij was ooit kandidaat-voorzitter bij de LPF en betrokken bij de Zuid-Hollandse afdeling van de Fortuynisten. Later duikt hij op bij afsplitsingen zoals de AVD en ONS Nederland. De laatste jaren publiceert hij zijn ideologie op de extreemrechtse website Het Vrije Volk.

Ook ondernemer Pieter Stolker (1941) uit Zoetermeer komt uit de Zuid-Hollandse LPF-afdeling, hij schopte het er tot afdelingsvoorzitter. Na de teloorgang van die partij steunde hij wat andere partijtjes en zegt nu de bijeenkomst in Waddinxveen van de PVV te gaan bezoeken.

De voormalige Haagse LPF’er Arnoud van Doorn (1966) staat ook tussen de e-mails. Hij was regionaal coördinator en kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen namens de LPF. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 was hij kandidaat voor de Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn. Ze scoorden toen geen zetels. Alleen in Zoetermeer had Nawijn verkiezingssucces op lokaal niveau. Hilbrand Nawijn zit er nu nog altijd met vier geestverwanten in de raad.

Een van die raadsleden van de Lijst Hilbrand Nawijn in Zoetermeer is ict’er Tim Breeuwsma (1956). Hij staat nu ook op de gastenlijst bij de Partij voor de Vrijheid. Toen Nawijn in 2006 aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer meedeed stond ook Sander Driessen (1942) kandidaat. Dat was opmerkelijk omdat Driessen in de jaren negentig actief was bij de Centrumdemocraten (CD) van Hans Janmaat. Sander Driessen was in 1994 de tweede kandidaat in Zoetermeer voor de CD. Inmiddels is Driessen teleurgesteld in Hilbrand Nawijn en staat hij op de gastenlijst voor de PVV bijeenkomst in Waddinxveen. Wellicht kan Geert Wilders hem meer inspireren. Geheel in navolging van Nawijn is Driessen overigens ook sympathisant van het Vlaams Belang in België. Geert Wilders heeft onlangs laten weten dat hij een samenwerking met de Vlaamse rechtsextremisten ook niet langer uitsluit. Hij wil namelijk een rechts blok vormen met verschillende partijen in het Europees parlement.

Tegen de islam
Op zich is er natuurlijk niets mis mee om tegen de islam, of welke religie dan ook, te zijn. Enkele mensen op de gastenlijst van de PVV in Waddinxveen zijn hier echter ongekend fel in. De ingezonden brieven van Leo van Brandwijk uit Capelle aan den IJssel en Roland Verboon uit Gouda illustreren dit. Beide heren sturen al jaren hun schrijfsels naar diverse kranten en gaan hierin tekeer tegen alles wat links of islamitisch is.

Metro 24 juli 2006
Bonte stoet van fanatieke moslims
L. VAN BRANDWIJK • Capelle aan den IJssel
Daar liepen ze weer in Amsterdam: een bonte stoet van fanatieke moslims, nuttige idioten die slijmen met de islam en de linkse wereldverbeteraars. Allemaal weer éénzijdig anti-Israël en anti-USA. Terwijl president Bush dictator Saddam uit Irak en de Taliban uit Afghanistan heeft verdreven, is hij de terrorist. Maoïst Jan Marijnissen stuurde zijn knechtje Van Bommel en vergeleek zelf de terreurnetwerken van de islam met onze verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Hoe diep kan een mens zinken? Wordt het geen tijd de SP op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen? Marijnissen is een wolf in schaapskleren!! Nogmaals blijkt dat socialisme, communisme, onverdraagzame religies en fascisme zeer dicht bij elkaar liggen: ze gaan allemaal uit van de onderwerping van het individu aan de ideologie c.q religie. Veel mensen beseffen (nog) niet dat daarover de derde wereldoorlog gaat: vrije westerse waarden als vrijheid van meningsuiting en vrijheid voor elk individu tegen totalitaire religie en onverdraagzaam, proreligieus links. Kijk naar Afghanistan, Irak, Iran, Syrië, Hamas, Hezbollah, Kashmir, Kaukasus en overal elders en kijk naar de vele aanslagen overal in de wereld: het is oorlog.

Ook Sebastian Kruis (1989) uit Zoetermeer is tegen de islam. Hij was in 2008 een van de activisten van de actiegroep Stop Islamisering van Nederland. Die groep had aantrekkingskracht op rechtsextremisten zoals Ben van der Kooi. Je zou verwachten dat Kruis zich als allochtoon verre zou houden van dit volk. Maar als een anti-islamdemonstratie in april 2008 mislukt duikt Sebastian Kruis met een groepje rechtsextremisten de kroeg in om na te borrelen. In dit groepje zat bijvoorbeeld islamhater Ben van der Kooi, Paul Peters van Voorpost en Rene van Gool die ooit furore maakte bij Nieuw Rechts en nu het extreemrechtse station Radio Rapaille met columns opvrolijkt. Kruis ontkent overigens met hen op dat moment nageborreld te hebben. Sebastian Kruis heeft zich ook aangemeld voor de PVV bijeenkomst. Hij onderhoudt nog steeds contacten met Van der Kooi, onder meer om solidariteitsacties te voeren voor Geert Wilders.

26 januari 2008 voert Sebastian Kruis (midden met zwarte zonnebril) actie tegen de islam met Ben van der Kooi (rechtsachter met zilveren zonnebril)

Ook betrokken bij Nieuw Rechts was Ruud Sablerolle (1966) uit Den Haag. Hij staat ook op de lijst om Wilders te ontmoeten in Waddinxveen. In januari 2004 liep hij mee met allerlei skinheads en rechtsextremisten in een demonstratie van de jongerenafdeling van Nieuw Rechts in Den Haag. En hij was ook aanwezig op de mislukte demonstratie van Stop Islamisering van Nederland in Den Haag met Sebastian Kruis en rechtsextremisten.

Ruud Sablerolle in januari 2004 in actie met Nieuw Rechts

De meeste mensen op de e-maillijst voor Waddinxveen zijn bij ons dus niet bekend uit extreemrechtse hoek. Een aantal komt uit de Fortuynstroming en er lopen ook mensen bij die actief zijn geweest binnen extreemrechts. De grote vraag is nu wat voor positie zij in de Partij voor de Vrijheid zullen kunnen krijgen.