Home » Sicherheitsdienst

Sicherheitsdienst - SD

Filter

In de media

1 resultaten

SS’er Siert Bruins zwijgt voor altijd

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is op 94-jarige leeftijd overleden. De oud-SS’er, die in Duitsland woonde, werd eind 2013 vervolgd voor de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema uit Oosterwijtwerd.

De Duitse rechtbank in Hagen zette in januari 2014 wegens gebrek aan bewijs een streep door de aanklacht. Bruins overleed op 28 september. De uitvaart vond plaats in besloten kring.

Kroniek

3 resultaten
*

De rechtbank van het Duitse Hagen spreekt de voormalige SD’er Siert Bruins vrij van het plegen van een moord op een verzetsman in Appingedam in de Tweede Wereldoorlog. Er is te weinig bewijsmateriaal aangedragen. De aanklager gaat in hoger beroep.

*

In Hagen in Duitsland start vandaag het proces tegen Siert Bruins, de “Beul van Appingedam” wegens de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema in de Tweede Wereldoorlog. Bruins was toen actief voor de SS en de SD. Deze eerste zitting duurt maar een half uurtje. De zaak wordt later deze maand voortgezet.

Publicaties

1 resultaten

Het Beestmensch

de jacht op nedernazi Klaas Carel Faber
Uitgever:ISBN:
9045022486
Jaar:
2012
Taal:Aantal blz:
224
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Vijf jaar lang achtervolgde Karskens – in samenwerking met het Simon Wiesenthal Centrum – de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog. Deze Klaas Carel Faber voerde als medewerker van de Gestapo en de Sicherheitsdienst, de staatsinlichtingen- en veiligheidsdienst van de SS, een schrikbewind in Groningen. Karskens vertelt over de opvoeding van Faber in een fanatiek NSB-gezin en hoe hij uitgroeit tot een ‘beroepsmoordenaar’ die werd veroordeeld voor het medeplegen van 22 moorden. Met nabestaanden van de slachtoffers spreekt Karskens over de traumatische gevolgen. Sinds zijn ontsnapping in 1952 woonde Faber, hij overleed op 24 mei 2012, ironisch genoeg twee weken voordat er iets bekend zou worden over eventuele strafvervolging, als vrij man in Duitsland. Karskens zocht Faber op en verwijt de Nederlandse en Duitse autoriteiten laksheid bij de opsporing van deze laatste Nedernazi. Hun beleving, samen met die van zijn eigen verzetsfamilie, smeedt hij tot een verhaal over de problemen en gevoelens van de tweede en derde generatie oorlogskinderen.