Home » Nederland » Harlingen

Harlingen

Filter

Kroniek

3 resultaten
*

Een zeiltocht ter ere van het veertigjarige jubileum van Voorpost. Van vrijdagavond 29 juli tot en met zondag 31 juli zeilt Voorpost rond de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Er varen ongeveer dertig mensen mee. Ze vertrekken zaterdagochtend uit de haven van Harlingen en na zes uur komen ze aan in de haven van Terschelling. Zondagochtend varen ze terug naar Harlingen. Er zijn muzikanten mee en een kookploeg. Bekende Voorposters als Florens van der Kooi, Nick van Mieghem, Robert Schaap, Bart van Pachtenbeke en Luc Vermeulen zijn hier bij.

*

De NVU plaatst een bericht op internet: “NVU Harlingen Present! AZC Nee! 17 November om 20:00 uur.” Met een vergelijkbare oproep was het de neonazistische partij eind oktober nog gelukt om een informatieavond in Harlingen af te laten blazen. Maar deze tweede keer reageren de Friezen met meer nuchterheid. De gemeente organiseert een voorlichtingsavond en enkele honderden burgers komen er op af. De sfeer is hier positief en slechts een enkeling laat een tegengeluid horen tegen asielzoekers. Een vrouw schetst een schrikbeeld van “Tienduizenden jonge mannen” die aan de grens staan, die “slechte bedoelingen” zouden hebben en waartussen “radicale moslims, rovers en verkrachters” zouden zitten. De vrouw stelt: “Zelfs de linkse welkomstmensen worden door hen verkracht als ze niet uitkijken!”. Ze krijgt zowel een bescheiden applaus als boegeroep als reactie. Er is geen NVU aanwezigheid zichtbaar.

*

Een informatiebijeenkomst over de komst van asielzoekers in Harlingen wordt afgelast na signalen dat leden van de NVU de avond willen bezoeken.