Op zondag 22 augustus was het gehucht Steenstrate bij Ieper in Vlaanderen het decor van een merkwaardig samenkomen. Een kleine 5.000 nationalisten herdachten op een afgelegen weiland de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog.

Dit gebeurt normaliter op de traditionele IJzerbedevaart, nu een week later. Maar de radicalere stroming van de Vlaamse Beweging heeft zich sinds twee jaar hiervan afgescheiden.

Ontevreden als zij is over de gematigde, door hen als “links” aangeduide koers. Met het Vlaams Blok voorop, en de actiegroep Voorpost als organisator, kon de rechtse Vlaming nu terecht op een onvervalst nationalistische herdenking.

De voorzitter van zowel Voorpost als de IJzerwake is Johan van Slambrouck. In zijn toespraak kon de, eerder dit jaar uitgesproken, racisme-veroordeling voor het Vlaams Blok dan vanzelfsprekend ook op afkeuring rekenen.

Hij vergeleek deze veroordeling zelfs met de juridische afstraffing die de collaborateurs na de Tweede Wereldoorlog om hun oren kregen. In zijn ogen onterecht natuurlijk, wat vele aanwezigen met hem eens waren. Een roep om amnestie voor hen ontbrak daarom ook ditmaal niet. Een andere belangrijke inzet bij de toespraken is de onvoorwaardelijke splitsing van het land België. De Flaminganten willen maar al te graag van het Frans-sprekende Wallonië af.
Op het podium werd een katholieke heilige mis opgedragen en zong het Scheldekoor enkele liederen. Dit koor is afkomstig uit het Sint Maartens Fonds, een vereniging van voormalige Waffen-SS’ers die in de Tweede Wereldoorlog aan het oostfront met de Duitsers tegen de Russen vochten.

Natuurlijk werd ook IJzersoldaat Staf de Clercq prominent herdacht. Hij stuurde veel Vlaamse jongens naar dit oostfront en was de leider van het Vlaams Nationaal Verbond, zeg maar de Vlaamse versie van de NSB. Zijn afbeelding prijkte met die van twee andere collaborateurs naast het podium.

Hier legden vervolgens de geüniformeerde jongeren van het VNJ plechtig hun bloemen neer, onder begeleiding van tromgeroffel. Ze werden genoegzaam gadegeslagen door Vlaams Blok-kopstukken als Filip de Winter en Frank van Hecke.

Nederlanders
Ook een handjevol Nederlandse rechts-extremisten liet zich hierheen lokken. Onder hen oude getrouwen zoals het voormalige Purmerendse CD-raadslid Richard van der Plas en de Amsterdamse doordouwer Wim Beaux.



Een opmerkelijke aanwezige was de Haagse regiocoördinator van de LPF-Jongeren. Het is haar op straffe van een royement door de Jonge Fortuynisten verboden nog langer rechts-extremistische bijeenkomsten te bezoeken. Maar na bezoekjes aan activiteiten van de NNP, NieuwRechts en zelfs van de Nationale Alliantie verscheen ze nu weer op de IJzerwake.

Ze was hier samen met haar onafscheidelijke vriendje Marnix Middendorf uit Rotterdam. Hij is als een van de weinigen de ingestorte NNP nog immer trouw. Ze kregen een lift van taxichauffeur Gerard de Wit uit Delft. Ook hij loopt al bijna tien jaar in deze kringen rond, maar werd eerder dit jaar nog uit zijn functie van NNP bestuurslid gezet. Op de iets verder ingerichte informatiemarkt ontmoetten zij Alex Neid. De ex-voorzitter van de NNP-jongerenorganisatie liep hier nu rond met een vriendinnetje.

Op dit marktje waren stands ingericht van de Vlaams Blok-jongeren tot aan de stoffige fascisten van Were-Di. Ook een biertap mocht natuurlijk niet ontbreken. Een kraampje van het wat intellectueel ingestelde tijdschrift TeKoS werd maar matig bezocht.

Tot slot mag de Eindhovenaar Michel Hubert niet ontbreken in dit verslagje. Jarenlang had hij een prominente rol in de extreem-rechtse scene in Nederland. Zo was hij actieleider van Voorpost en initiator van een heus extreem-rechts kraakpand in Eindhoven waar fascistische bands op konden treden. Nu leek hij er wat verloren bij te zitten tussen het grotendeels bejaarde publiek op de klapstoeltjes.

Uiteindelijk bleek hij geboeid naar een optreden van de Vlaamse band Hexa te hebben zitten kijken. Daarin speelt zijn vriendin Goedele Janssens die al jaren een speciaal plekje voor Nederland en Voorpost heeft.