Home » Organisaties » Voorpost » Voorpost organiseerde voor de tweede keer Willem van Oranje herdenking in Den Haag

Voorpost organiseerde voor de tweede keer Willem van Oranje herdenking in Den Haag

Op woensdag 24 april hield Voorpost samen met de Geuzenbond een herdenking ter ere van Willem van Oranje in Den Haag. Op het voorplein van Paleis Noordeinde waren ook vertegenwoordigers van het Belgische Schild en Vrienden en de NSV aanwezig. Er waren speeches van Voorposters Esly van den Eijnde en Florens van der Kooi, “Jan” van de Geuzenbond en Guillaume Priem van Schild en Vrienden. Ook droeg Diane van Bekkum een gedicht voor.

groepsfoto
groepsfoto Voorpost, Geuzenbond en Schild en Vrienden
De kranslegging bestond uit een krans met het Voorpost logo erop. Na de plechtigheid namen de aanwezigen de krans weer mee.  
Het aantal aanwezigen was laag en bestond uit de bekenden van Voorpost, de Geuzenbond, de NSV en neonazi’s zoals Peter van Vliet (hier te zien met SS Totenkopf shirt op zijn eigen facebookpagina). 
Voorpost sprak – ondanks de minimale belangstelling van de gebruikelijke bezoekers – van een succesvolle tweede herdenking en is van plan hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. De grote aanwezige politiemacht die extreemrechts moest beschermen tegen de tegendemo gaf wel aan dat deze herdenking als problematisch wordt gezien. 

Media

Opvallend was de aanwezigheid van rechtse en extreemrechtse media zoals PowNed, “YouTubester” Bender en fotograaf Bob van Keulen. Allen proberen de bijeenkomst te framen als een reguliere activiteit om Willem van Oranje te herdenken, zonder de aanwezigheid van de NSB prinsenvlag en de runen op de Voorpostvlag en het bloemstuk te benoemen. Ook werd er in de verslaglegging op sociale media geen rekenschap gegeven aan de extreemrechtse organisaties die deze herdenking hebben opgezet. Daarmee wordt gepoogd onder de vlag van Willem van Oranje het extreemrechtse nationalisme van de betrokken organisaties te normaliseren. 

Voorpost in het land

Voorpost heeft daarnaast de afgelopen tijd haar structuur aangepast. Zo zijn de oude kringen opgegaan in de volgende nieuwe kringen: kring Noord-Oost (Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel), kring Midland (Utrecht en Gelderland), kring Holland (Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland) en kring Zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg).