
Boom
- 7 publicaties
Resultaten
Publicaties


Rondom Wilders
Portret van de PVVDe Partij voor de Vrijheid is niet meer weg te denken uit de Nederlandse politiek. Tegelijk is het een mysterieuze groepering, waarop talloze journalisten en onderzoekers tot nu toe geen vat konden krijgen. Als eerste is Koen Vossen erin geslaagd de mechanismen van en achter de PVV bloot te leggen.In 2006 kwam de PVV met negen zetels in de Tweede Kamer. Het was een begin van een opmars die vooralsnog een hoogtepunt kende in 2010, toen de partij met 24 zetels de derde partij van Nederland werd, waarna zij als gedoogpartij van een minderheidskabinet grote invloed kreeg op het regeringsbeleid. Na de val van het kabinet namen zowel de macht als de aanhang van de PVV af, maar de partij is allerminst uit beeld geraakt.
Met de snel groeiende invloed van de PVV rezen ook steeds meer vragen over de partij. Door welke ideeën laat de partij zich leiden? Is de PVV populistisch of zelfs extreem rechts of is zij gewoon rechts op een manier die we in Nederland niet kennen? En hoe ziet de organisatie van de ‘ledenloze’ PVV er uit? Heeft Geert Wilders echt alle touwtjes in handen? Hoeveel mensen zijn op één of andere manier actief voor de partij? En, nauwelijks minder relevant, hoe zit het met de financiering van de PVV? Dankzij Koen Vossen worden deze en andere vragen voor het eerst ondubbelzinnig beantwoord.

Gevaarlijke vrouwen
Bij oorlog en terrorisme denken mensen niet meteen aan vrouwen. Toch zijn vrouwen al sinds lang betrokken bij gewelddadige bewegingen. Minstens zo belangrijk voor het radicaliseringproces van vrouwen is de manier waarop er tegen hen wordt aangekeken, door de media en door de terrorismebestrijders. Dat gaat vrijwel altijd met enorme stereotyperingen gepaard. In Gevaarlijke vrouwen laat Beatrice de Graaf aan de hand van tien portretten zien hoe vrouwelijke militanten worden neergezet en wat het met hen doet. Volgens de Graaf is Beate Zschäpe van de tien geportretteerde vrouwen degene die het predikaat ‘gevaarlijke vrouw’ het meest verdient. Als cruciaal lid van de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) was ze betrokken bij tien moorden, een serie bankovervallen en aanslagen. De Graaf reconstrueerde haar radicalisering alvast, zette de blunders van de Duitse veiligheidsdiensten op een rij en interviewde diverse overheidsambtenaren die nu de regie voeren over de vervolging van Zschäpe, wiens proces in 2013 zal beginnen.

Is Wilders een fascist?
Het is een terugkerende vraag in het publieke debat: in hoeverre zijn PVV-leider Geert Wilders en zijn partij wel of niet fascistisch? Is Wilders een fascist? gaat over de inhoud van deze vergelijking.
Een veelzijdig en erudiet gezelschap van prominente Nederlanders, onder wie cabaretier Herman van Veen, misdaadjournalist Peter R. de Vries en ex-minister Ella Vogelaar, vergeleek Wilders en zijn beweging met de NSB of bestempelde de PVV en haar leider onomwonden als fascistisch. Oud-premier Ruud Lubbers verklaarde vorig jaar dat de vergelijking tussen PVV en het fascisme moet kunnen. Hij meende dat er in een tijd van rechts beleid en boude uitspraken best tegengas mocht worden gegeven.
Maar wat betekent fascisme? Uit de discussie over Wilders blijkt dat er nog altijd een hoop misverstanden en onwetendheid bestaan over de betekenis van het begrip fascisme. Om de vraag te kunnen beantwoorden of Wilders een fascist is, moet daarom eerst duidelijk worden wat fascisme precies inhoudt. In dit boek beschrijft Te Slaa, auteur van ‘De NSB – Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935’, onder meer de intellectuele wortels en ideologische kenmerken van het fascisme. Het levert een boeiende historische excursie op. De auteur beantwoordt daarmee tegelijk de vraag of Wilders een fascist is. Uitgeverij Boom. € 15

Hier woont een NSB’er
nationaal-socialisten in bezet AmsterdamTienduizend Amsterdammers waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de NSB. Over de Amsterdamse nationaal-socialisten is eigenlijk weinig bekend. Wat betekende het om in oorlogstijd lid te zijn van de partij die met de bezetter heulde? Hoe reageerden familieleden, vrienden en buren? En hoe was de sfeer binnen de beweging? Veel NSB’ers waren overtuigde nazi’s en werkten mee aan de jodenvervolging. Op straat kwamen ze regelmatig in botsing met hun tegenstanders. De NSB begon al vroeg op eigen initiatief jacht te maken op verzetslui en er vertrokken er naar schatting 1000 naar het Oostfront. Dat leende zich dan weer in Amsterdam vooral allerlei propagandistische heldenvereringsbijeenkomsten. Aan de hand van persoonlijke verhalen, veel foto’s, politierapporten en dagboekfragmenten leggen beide historici dit deel van de Amsterdamse geschiedenis vast.

De geheime dienst, verhalen over de BVD
Interessante reconstructie over de metrobom van 14 februari 1975, gelegd door extreem-rechts met als doel de protesten tegen de aanleg van de metro in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam te criminaliseren, maar waarin ook allerlei personen uit de extreem-rechtse wereld van toen in figureren. De precieze toedracht en opdrachtgever is nooit gevonden. Inclusief DVD met tv-documentaire De Geheime Dienst die de auteurs voor de NPS maakten.

In dienst van de BVD
Spionage en contraspionage in NederlandEerste keer dat een ex-medewerker een boekje opendoet over de dienst, in dit geval de periode 1971-1987. Wat betreft extreemrechts, volgens Hoekstra ‘hield de dienst zich naast communisme relatief gezien nog wel intensiever bezig met extreemrechts’. De verschillende partijen werden met ‘diverse middelen gevolgd’, maar de dreiging was kleiner omdat extreemrechts ‘niet werd gesteund door een fascistische staat’. De Belgen kwamen met een opmerkelijk verzoek bij hun Nederlandse collega’s ter bestrijding van extreemrechts en de Bende van Nijvel; ze vertrouwden de eigen Rijkswacht totaal niet vanwege het grote aantal sympathisanten van extreemrechts daar en vroegen of BVD’ers in België wilden opereren. De BVD gaf daaraan echter geen gehoor.