Ongeveer dertig jaar geleden startte de extreemrechtse carrière van de Sassenheimse activist Tim Mudde (1965). Van skinhead bij Jongeren Front Nederland ontwikkelde hij zich tot gangmaker en ideoloog van nieuw rechts in Nederland. Mudde is echter geen louter theoretische ideoloog. Hij is een man van de daad met zijn voeten in de modder. Hij zat in skinheadbandjes, bestierde het internet radiostation Radio Rapaille, runde een dierenrechtenclubje ‘Met de Dieren Tegen de Beesten’ en onderhield een internationaal netwerk met gelijkgezinden. Mudde vond vooral aansluiting in de Vlaamse beweging. De afgelopen jaren leek hij het strijden moe. Hij werd door zijn mede activisten niet begrepen en veel radicalen willen zijn weg niet bewandelen. Eind 2012 stopt Mudde met zijn postorderbedrijf Fenris Postorder en Radio Rapaille wordt door anderen overgenomen.
In dat zelfde jaar 2012 solliciteert Mudde op een baantje in Zaandam. De potentiële werkgever vindt op internet informatie over zijn extreemrechtse activiteiten en wijst hem af. Geïnspireerd door andere rechtsextremisten die met wisselend succes zaken aanvochten, dient Mudde een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling (nu: College voor de Rechten van de Mens). Als hij gehoord wordt op de zitting stelt hij al een tijd niet meer actief te zijn binnen extreemrechts en zegt hij dat hij zijn ideologie niet meer actief uitdraagt. Hij neemt echter geen afstand van zijn denkbeelden. Mudde wint de zaak omdat het verboden is onderscheid te maken op grond van politieke gezindheid.
Daarna lijkt het stil te worden rondom Tim Mudde. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, want in 2014 duikt Mudde op bij verschillende reguliere dierenrechtenacties. Een actie tegen het afschieten van zwerfhonden in Roemenië, hij staat op de Dam in Amsterdam om tegen megastallen te ageren en het Dolfinarium in Harderwijk is zijn actiedoel in juni 2014.
Zijn metgezellen bij deze acties zijn echter geen rechtsextremisten. De kans is zelfs groot dat zij geen idee hebben wie er naast hen staat. Is Tim Mudde geen rechtsextremist meer? Alles is natuurlijk mogelijk, maar bij iemand die over zo’n lange periode zijn stempel heeft gedrukt op een beweging en die zelf zo’n uitgewerkte ideologie promootte, is dat moeilijk te geloven. Ook zijn sociale netwerk en enorme internationale vriendenkring zal hij niet zomaar overboord gegooid hebben. Je kunt je als dierenrechtenactivist afvragen of je wel op wilt trekken met iemand die er zulke mensonvriendelijk ideeën op nahoudt, althans voor een geselecteerd deel van de mensheid. Vooral omdat Mudde in het openbaar nog nooit afstand genomen heeft van het rechtsextremisme.