Home » Politieke partijen » Lijst Pim Fortuyn / Leefbaar Nederland » Rotterdam: Verkiezingen 2014

Rotterdam: Verkiezingen 2014

Leefbaar Rotterdam (LR) is de laatste jaren steeds meer verweven geraakt met de PVV. In 2011 verklaarde de huidige lijsttrekker Joost Eerdmans (1971) al dat hij regelmatig dineerde met Geert Wilders. Eerdmans was aanvankelijk ook betrokken bij de oprichting van de PVV toen Wilders vers uit de VVD gestapt was, maar dat hield destijds geen stand. De huidige situatie, dat beide kapiteins hun eigen schip mogen besturen, heeft wellicht meer kans van slagen.

Leefbaar Rotterdam
Leefbaar Rotterdam

Een stevige groep LR-kandidaten heeft aantoonbaar ook bemoeienis gehad met de PVV. Bij recente verkiezingen ondersteunden ze de deelname in kieskring Rotterdam. Het gaat dan bijvoorbeeld om Maarten Struyvenberg (1974), Michel van Elck (1969), Reinier de Jong (1963), Bart-Joost van Rij (1966), Patrick Meijer (1967), Hennie van Schaik (1946), Dries Mosch (1948), Ronald Tol (1968), Marco Bouman (1974), Colette Everse (1966), Jeffrey Blomsteel (1981), Suzanna Grinwis (1945) en Henk Sonneveld (1940). Bij de deelraden staan nog enkele namen. LR-deelraadslid John van Assendelft (1954) schopte het verder bij de PVV. Hij werd in 2011 Statenlid in Zuid-Holland namens de PVV en mocht in 2012 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen verschijnen. Hij is ook kandidaat voor Leefbaar Rotterdam. Het resultaat van dit alles is een stevig rechts verkiezingsprogramma. LR wil bijvoorbeeld “Een quotum op immigratie vanuit verschillende landen, om de hoge instroom vanuit Midden- en Oost-Europa te beperken” en mensen die onvoldoende Nederlands spreken krijgen geen bijstandsuitkering meer. Over de islam weet de partij alleen te melden dat ze geen islamitische scholen willen.

Van Gerdingen
Enkele mensen van Leefbaar Rotterdam duiken bij andere partijen op. Zo is Wim van Gerdingen (1955) actief met zijn eigen Lijst van Gerdingen en krijgt hij daarbij steun van een groepje mensen die ook uit Leefbaar Rotterdam komt waaronder Ben Groos (1984). Het partijprogramma komt veel gematigder over dan die van LR.

OPA

OPA kandidaat Siemons bezocht congres Vlaams Belang
OPA kandidaat Siemons bezocht congres Vlaams Belang

Bij OPA duiken drie voormalige Leefbaar Rotterdammers op: Robert Knüppe (1950), Theo de Bruijn (1947) en Sjef Siemons (1947). Siemons stapte al lang geleden uit LR. In 2005 maakte hij ook radicalere contacten. Zo bezocht hij een congres van het Vlaams Belang in België en was hij spreker op een boekpresentatie van het extremistische partijtje Nieuw Rechts in Den Haag. Binnen Leefbaar Rotterdam had Siemons dan ook al de reputatie heel rechts te zijn. In 2012 spreekt Siemons zijn voorkeur voor Geert Wilders uit. OPA-Rotterdam kandidaat Niek Kelderman (1954) deed dat in 2009 al.

ROP
Alsof het nog niet genoeg is doet er ook nog Rotterdamse Ouderen Partij mee met voormalige Leefbaar Rotterdammers in haar gelederen. Nota bene de voormalige Leefbaar Rotterdam-wethouder Rabella de Faria (1960) is er de lijsttrekster. Zij werd in een vorig politiek leven door haar eigen Leefbaar Rotterdam-fractie getackeld en moest vertrekken als wethouder.

De nummer twee op de lijst, Willem de Waal (1949) was ooit raadslid van LR en stond in 2010 nog kandidaat bij deelraadsverkiezingen. Nog drie andere kandidaten komen uit LR. In het verkiezingsprogramma zie je deze invloed niet direct terug en staan veel reguliere standpunten.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland  Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie  Rotterdam