Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2014 » Provincie Utrecht: Verkiezingen 2014

Provincie Utrecht: Verkiezingen 2014

Utrecht Stad

PVU lijsttrekker Vreeswijk (rechts) met Janmaat en NSB-weduwe Rost van Tonningen
PVU lijsttrekker Vreeswijk (rechts) met Janmaat en NSB-weduwe Rost van Tonningen

Vier jaar geleden lukte het Wim Vreeswijk (1950) niet om het Wilders-effect te verzilveren voor zijn Partij Vrij Utrecht (PVU). Hij had nog wel zo zijn best gedaan om op de PVV te lijken. Het Vlaams Belang drukte mooie pamfletten voor de PVU om het volk te bereiken. Vreeswijk probeert het dit jaar gewoon nog een keer met zijn ploegje ouwe getrouwen in de stad Utrecht. Daarin zit vooral zijn echtgenote Irene Vreeswijk-Mullaert (1952) die hem al sinds de jaren tachtig terzijde staat bij partijen als de Centrumpartij, de Centrum Democraten (CD) en het Nederlands Blok, waar het echtpaar de scepter zwaaide. Hun politieke carrière liep altijd over extreemrechtse paden. Als het niet hun bezoekjes aan het Vlaams Blok waren, dan waren het wel de suggestieve enquêtes die ze in hun woonplaats verspreiden om over criminaliteit door buitenlanders te klagen. Wim Vreeswijk ging soms zover dat hij met de NVU van Constant Kusters wilde afspreken dat ze elkaar niet zouden beconcurreren bij de verkiezingen. Ook bracht Vreeswijk bezoekjes aan oud-nazi’s zoals de NSB-weduwe Rost van Tonningen. Recenter is het echtpaar er om hun omstreden profiel uit gewerkt bij een Anti Europa Partij en geweigerd bij Trots op Nederland.
Tussen de rest van de PVU-kandidaten staan mensen met een soortgelijk verleden. De nummer twee op de lijst, John van Walsum (1937) komt ook uit het Nederlands Blok, net als Nortbert Keijzers (1951) en Mense Kuipers (1937) uit Utrecht. Het paar mevrouw P. Frankowski (1947) en Dimitri Nomikos (1933) was in de jaren tachtig actief bij de Centrumpartij. Ze kregen ook de verzendingen van de weduwe Rost van Tonningen thuis gestuurd. Een nieuwe kracht bij de PVU is Alfons Mantel (1957). Hij mag nu op de vierde plek van de lijst staan. De afgelopen decennia is hij een veelschrijver gebleken van rare rechtse artikelen en brieven in rechtse blaadjes of in de reguliere media. Daarin moest de islam het vaak ontgelden en was Geert Wilders zijn grote voorbeeld.

PVU ondersteuner Van Asperen op het extreemrechtse Polinco forum over de 'Holocaust mythe'.
PVU ondersteuner Van Asperen op het extreemrechtse Polinco forum over de ‘Holocaust mythe’.

Bij de ondersteunende handtekeningen voor de PVU komen we natuurlijk weer voormalige Nederland Blokkers tegen. Hier treffen we ook Cornelis (Kees) van Asperen (1954) aan die actief was op allerlei internetfora zoals het extreemrechtse Polinco. Ook op zijn eigen NedSam-site zijn Joden zijn doelwit, ze moeten het Jodendom opgeven om vrede te vinden in het Nederlanderschap. Ook is de Holocaust volgens Van Asperen toch heel anders gelopen dan wij denken en kwam een lagere hoeveelheid joden om in de gaskamers. Hij schrijft dat homoseksualiteit een ziekte is.

PVU ondersteuner Van Asperen vindt homoseksualiteit een ziekte
PVU ondersteuner Van Asperen vindt homoseksualiteit een ziekte

Wellicht heeft hij inspiratie opgedaan voor dit soort ideeën op een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Nationalisten van oud-CP’86 activist Ronald van der Wal die hij bezocht?
In haar verkiezingsprogramma neemt de PVU stelling tegen de islam en immigratie. Asielzoekers moeten maar in de eigen regio opgevangen worden en islamitisch onderwijs wordt afgeschaft. Ook op andere vlakken zoals bijvoorbeeld het klimaat of windenergie zitten zij op de lijn van de PVV. Al met al schrijft de PVU een uiterst rechts beleidsstuk. Natuurlijk wordt in zo’n programma alles netter en voorzichtiger geformuleerd dan het achter de schermen leeft. Mensen als Vreeswijk laten niet het achterste van hun tong zien en verbergen hun meest radicale standpunten. In de vorige eeuw maakten extreemrechtse partijen en ook Vreeswijk en Hans Janmaat er een eigen taalkunst van om in verhullende slogans hun achterban te bereiken.

De Bilt

Lijsttrekker Bilts Belang IJssennagger is een van de vele PVV leden van deze partij
Lijsttrekker Bilts Belang IJssennagger is een van de vele PVV leden van deze partij

In De Bilt komen we de partij Bilts Belang tegen met een hoog PVV gehalte. Om deze reden verliet Ebbe Rost van Tonningen in 2011 deze lokale partij, waarvan hij het jaar ervoor nog lijsttrekker en raadslid was. Als zoon van NSB-weduwe Florrie Rost van Tonningen weet hij precies dat hij niet bij extreemrechtse stromingen thuis hoort. Hij nam dan ook onomwonden afstand van de ideologie van zijn moeder.
De lijsttrekker van Bilts Belang is de voormalige VVD-wethouder Han IJssennagger (1948) uit Bilthoven. Ook hij werd in 2010 gemeenteraadslid in De Bilt, maar zijn verkiezing tot Statenlid van de PVV van Geert Wilders was voor Rost van Tonningen een brug te ver. Bijna de helft van de kandidaten van Bilts Belang heeft aantoonbaar een relatie met de PVV. Meestal omdat ze bij de verkiezingsdeelname van 2011 betrokken waren. Het gaat dan om Tiny Middleton-Heijlen (1945) op plek twee en Hans Brilleman (1944) als derde kandidaat. Op plek vier komen we het PVV-Statenlid Henk Scherer (1948) tegen. Wim Odink (1942) staat op plaats vijf van de kandidatenlijst. Dan zijn de lijstduwers Patrick Middleton (1942) en Hannie Cruijff (1942) nog bij de PVV gesignaleerd. Naast deze kruisbestuiving met Wilders’ partij heeft Bilts Belang zich ook aangesloten bij het landelijke OPA netwerk van Ouderenpartijen. In het verkiezingsprogramma ontbreken de speerpunten van de PVV volledig. De islam, integratie en immigratie worden zelfs niet eens genoemd.

Bunschoten

SVP kandidaat Van Tamelen (rechts) op Van Gogh herdenking, 2 november 2011, Amsterdam
SVP kandidaat Van Tamelen (rechts) op Van Gogh herdenking, 2 november 2011, Amsterdam

Het voormalige vissersdorpje Spakenburg ligt in de gemeente Bunschoten. Hier doet de christelijke Spakenburgse Vrijheids Partij (SVP) weer aan de verkiezingen mee. Ze voeren de slogan ”…voor behoud van de Westerse cultuur in het Bunschoter belang…”. Vier jaar geleden lukte het lijsttrekker Peter-Frans Koops (1966) om met een christelijke versie van het PVV-geluid, tot gemeenteraadslid verkozen te worden. Hij schreef onlangs zelfs een boek waarin hij zich als “lokale Wilders” presenteert. De partij zegt goede contacten met de provinciale PVV fractie in Utrecht te hebben en zou het liefst ook gewoon een lokale afdeling willen worden. Het meest opvallende verschil tussen de PVV en de SVP is de christelijke component die vanuit het gelovige vissersdorp toegevoegd wordt. Zo spreekt een kandidate zich tegen de islam uit omdat ze Jezus niet als de zoon van God erkennen. Als lijstduwer is de activistische kunstschilder Hans van Tamelen (1964) uit Amersfoort op de lijst geplaatst. Hij voert al enige tijd acties tegen de islam en was in september 2013 ook present op de grote PVV demonstratie in Den Haag.  In het verkiezingsprogramma is de SVP op verschillende punten vooral heel erg tegen de islam. In de partijbibliotheek op de website promoten ze de anti-islamboeken van Vlaams Belang-senator Anke van der Meersch en PVV-professor Hans Jansen.

Nieuwegein
Jack Rijnders (1946) is dit jaar geen kandidaat bij de verkiezingen. Hij was in 2010 nog de lijsttrekker van Trots op Nederland in Nieuwegein en werd verkozen tot raadslid. Het ging rommelen toen hij met de bovengenoemde Wim Vreeswijk de Anti Euro Partij op ging richten. Het was het zoveelste vehikel waar Vreeswijk succes mee wilde boeken en Rijnders wilde wel mee op die trein. Hij verdedigt Vreeswijk met de boute stelling dat die helemaal nooit extreemrechts zou zijn geweest. In de volgende zin haalt Rijnders vervolgens uit naar immigranten die hij wegzet als economische toeristen die zich laven aan onze bijstandskranen”. Begin 2013 breekt Rijnders met Trots en gaat hij een coalitie aan met de raadsleden van Leefbaar Nieuwegein. Samen richten ze de partij “iedersBelang” op, die nu aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwegein mee doet. Maar zonder Jack Rijnders, want die haalde het in zijn hoofd om voor de koopzondagen te stemmen waar de rest van iedersBelang tegen is. Wel kandidaat staat Rijnders’ voormalige Trots-assistent Vincent Verhaar (1963). Hij was e-mail abonnee van de nieuwsbrief van Vreeswijks Anti Euro Partij in 2012.

iedersBelang kanidaat Van Baarsen: onomwonden anti-islamitisch
iedersBelang kanidaat Van Baarsen: onomwonden anti-islamitisch

Ad Visschers (1945) is gemeenteraadslid van Onze Nieuwegeinse Samenleving (ONS) en nu ook overgestapt naar iedersBelang. Hij steunde in 2003 de LPF-afsplitsing Conservatieven.nl nog bij de verkiezingen. Het cirkeltje is weer rond als je bedenkt dat Wim Vreeswijk deze Conservatieven op de achtergrond hielp. Visschers collega uit het lokale ONS, Willem van Baarsen (1931) staat nu ook kandidaat bij iedersBelang. Van Baarsen probeerde in 2007 de komst van een islamitisch centrum in Nieuwegein te stoppen. Normaal gebruiken buurtcomités hier overlast of parkeerproblemen voor als tegenargumenten. Maar Van Baarsen was onomwonden anti-islamitisch in zijn bezwaarschrift en maakte er bijkans een godsdienststrijd van. In de speerpunten bij deze verkiezingen draagt de iederBelang alleen reguliere punten aan die je bij elke lokale partij ziet.

Soest Burgerbelangen
Ook in Soest komen we een zittend Statenlid van de PVV tegen. Elly Broere-Kaal (1944) was bovendien PVV-kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Ze zit sinds 2011 in het Provinciebestuur van Utrecht en staat dit jaar op de tweede plaats van de kandidatenlijst van Burgerbelangen Soest-Soesterberg. Ze is daar al werkzaam als fractieassistente. Het partijtje lijkt vooral reguliere standpunten uit te dragen in haar verkiezingsmateriaal.

Partij voor Soest

Partij voor Soest kandidaat Van Rijn en Wilders
Partij voor Soest kandidaat Van Rijn en Wilders

De nieuwe Partij voor Soest herbergt de PVV-activist Patrick van Rijn (1979) die sinds 2010 op internet tegen de islam strijdt. Het partijtje steunt dan ook een ambtenaar die “om principiële redenen geen moslim (import) huwelijk wil sluiten”. Verder heeft het “linkse feestje” van de multiculturele samenleving lang genoeg geduurd, en moet daarom “Elke subsidie gericht op het bevorderen van de multiculturele samenleving per direct stoppen”, aldus de Partij voor Soest. Dan mogen islamitische instellingen zich niet uitbreiden, moet er een “absoluut verbod” komen op overheidsfolders in andere talen en moet er een zero-tolerance beleid komen tegen criminaliteit. Er komen lokaal verplichte inburgeringcursussen die de deelnemers zelf moeten betalen. De Partij voor Soest houdt sowieso niet zo van subsidies en windmolens zijn ook uit de gratie gevallen. In 2010 plaatst Patrick van Rijn een foto van hemzelf met Geert Wilders op de sociale netwerksite Hyves. Hij schrijft sinds 2009 bij de PVV actief te zijn als vrijwilliger. Op Hyves is hij dan ook lid van de pagina’s van de extreemrechtse Nationalistische Volks Beweging (NVB) en de anti-islamitische actiegroep Dutch Defence League. Zo’n hyvesconnectie had op zich weinig om het lijf, maar het geeft wel een politieke oriëntatie aan. Klik je de SP aan of een radicale extreemrechtse partij zoals de NVB? Tussen de huidige facebookvrienden van Patrick van Rijn staan ook een aantal radicale types zoals Voorpost-activisten en Filip de Winter van Vlaams Belang. Ook de leiders van Identitair Verzet staan in zijn vriendenlijstje.
Op de kandidatenlijst van de Partij voor Soest heeft Van Rijn nog zo’n vriend staan. Het gaat om Jan Ebbeling (1961) die de PVV al in 2006 bij de verkiezingen hielp. Maar interessanter is dat Ebbeling in 1995 al kandidaat stond voor Janmaats Centrum Democraten (CD) in de provincie Utrecht, als directe concurrent van Wim Vreeswijk, die dan al zijn Nederlands Blok gelanceerd heeft.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie Rotterdam