Home » Politieke partijen » Partij Voor de Vrijheid » Provincie Flevoland: Verkiezingen 2014

Provincie Flevoland: Verkiezingen 2014

Almere

Logo PVV Flevoland
Logo PVV Flevoland

Er zijn maar twee gemeentes in Nederland waar de extreemrechtse PVV mee doet. In Almere is niet iedereen even blij met deze eer. De partij kent geen grote verrassingen op de kandidatenlijst of in het verkiezingsprogramma. Ze schrijven wel dat het milieubeleid, dat zich op duurzaamheid richt, haar subsidie gaat verliezen en dat kinderen op scholen niet gehersenspoeld mogen worden met linksgroene prietpraat over de niet bestaande opwarming van de aarde. “Er komt geen enkele moskee meer bij in Almere” als het aan de PVV-plannen ligt en de stadscommando’s tegen criminaliteit zijn ook nog geen stille dood gestorven. Toch wel opmerkelijk is de stelling van de PVV dat groeigemeente Almere niet verder mag groeien. Maar in de PVV logica klopt het dan wel weer, want ze vrezen dan dat er meer niet-westerse allochtonen en moslims komen, en dat willen ze niet. In de gemeenteraad heeft de PVV-fractie zich de laatste jaren geprofileerd met het agenderen van hun standpunt tegen de islam. Ook de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers viel niet goed bij fractievoorzitter Toon van Dijk (1968) en zijn kameraden.

Almere Liberaal

Ex-PVV raadslid Visser
Ex-PVV raadslid Visser

Een tweetal voormalige PVV’ers heeft zich kandidaat gesteld bij Almere Liberaal. Dit is een doorstart van de lokale afdeling van Trots op Nederland. Trots-raadslid Martin Sinke brak in 2011 met de landelijke partij. Uit de grote PVV-afdeling in Almere komen Fred Kraus (1967) en Marissa Visser (1962) bij Almere Liberaal terecht. Visser raakte als PVV-raadslid in opspraak vanwege haar alcoholgebruik tijdens de raadsvergaderingen en brak in 2012 de banden met de partij van Geert Wilders. Hierna voelde zij zich vrij om voor een pardonregeling te stemmen voor kinderen die asiel zoeken. In het partijprogramma van Almere Liberaal klinkt het Trots-geluid af en toe nog wel door. Het gedogen van softdrugs moet stoppen. Aparte doelgroepen zoals allochtonen mogen niet bediend worden met een gerichte voorziening, want ze moeten inburgeren. Daartegenover heeft Almere Liberaal ook reguliere standpunten.

Lelystad

PVV-Statenlid Laagland kandidaat voor InwonersPartij
PVV-Statenlid Laagland kandidaat voor InwonersPartij

Ook bij de InwonersPartij Lelystad duiken twee PVV’ers op. Gerben Laagland (1949) belooft op te stappen als Statenlid in Flevoland voor de PVV mocht hij op 19 maart verkozen worden. En dat valt zeker niet uit te sluiten want de lokale partij heeft nu vijf zetels en een wethouder. Deze wethouder is dan Wout Jansen (1952) en staat als lijstduwer onderaan bij de InwonersPartij. Voorheen was hij altijd de lijsttrekker. In 2006 steunde hij de PVV van Geert Wilders bij de landelijke verkiezingen. Om zich verzekert te zien van veel stemmen roept hij 2010 het PVV-electoraat op om het vakje van de InwonersPartij rood te kleuren. Dan stem je op een partij die geen asielzoekers wil huisvesten, kentekens van passerende auto’s wil scannen voor meer veiligheid, immigranten wil verplichten Nederlands te spreken en de coffeeshop wil beteugelen. Daarnaast heeft men ook veel reguliere en duurzame standpunten.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie Rotterdam