Assen en De Wolden
Het nieuwe partijtje Daadkrachtig Nederland doet in twee Drentse gemeentes mee. De oprichter is Koos Visser (1959) uit Rolde. Nadat zijn zoon vorig jaar door Marokkaanse jongeren in elkaar werd geslagen startte hij een facebookpagina “Hollands Offensief”, tegen zinloos geweld. Hij erkende in de krant dat het initiatief nationalistisch en zelfs racistisch over kon komen, maar hij verklaarde dat dit niet zijn intentie was. De partij Daadkrachtig Nederland presenteert zich als een soort law-and-order partij tegen zinloos geweld. Criminele jongeren moeten naar militaire opvoedscholen en bij recidive minimaal voor 4 jaar opgesloten worden. Verder wil men pedofielen permanent uit de samenleving halen en risicogebieden permanent met nog meer camera’s beveiligen. Ook voor draaideurcriminelen wacht een minimumstraf van 4 jaar cel. De partij wil zowel de Europese eenwording als de Publieke Omroepen inperken. Ondanks de simplistische standpunten komt de partij verder niet extreem over. Over immigratie en integratie wordt niets geschreven.
Een week voor de verkiezingen is er ruzie in de partij ontstaan en is de aanvoerder van de lijst in Assen geroyeerd. Hij zegt dat hij vanaf het begin geprobeerd heeft het extreemrechtse geluid van de partij te matigen. “Vanaf begin januari merkte ik dat het rechts-extremistische geluid nog steeds aanwezig was”, stelt hij. Samen met wat andere onmin leidde dit tot de breuk.
Emmen Ton Schoo
In 2005 ziet Ton Schoo (1956) uit Nieuw Dordrecht het mooi voor zich. Hij zou wel woordvoerder van Geert Wilders willen worden op het gebied van ouderen en gehandicapten. Wilders is dan net uit de VVD gestapt en de PVV staat nog in de steigers. Schoo stuurt hem een brief, maar krijgt nul op het rekest. Hij speelt nog met het plan om met een Nederlandse Ouderenpartij aan de Kamerverkiezingen mee te gaan doen. Uiteindelijk beperkt hij zich tot de gemeentepolitiek van Emmen waar hij raadslid voor de Drentse Ouderen Partij (DOP) is. Daar is hij nu ook weer de lijsttrekker van. Het partijtje is niet extreemrechts.
Emmen Marika Vrolijk
Een andere lokale partij daar heet Vrolijk Emmen en is vernoemd naar haar lijsttrekster Marika Vrolijk (1966) uit Emmen. Ze heeft zich afgescheiden van de lokale SP en is gemeenteraadslid. De standpunten van de partij zijn niet extreem of rechts. In februari ontstaat er ineens ophef in de lokale media vanwege het politieke verleden van Vrolijk. In haar tienerjaren heette ze nog Marika Lenting en is ze met haar oudere broer René Lenting allerlei radicale groeperingen afgelopen. We noemen het Nationaal Jeugd Front (NJF) waar René de leiding had, en die de jongerenafdeling van de NVU vormde. Marika was zelf aanwezig bij een vergaderpoging van de NVU, eind 1983 in Amsterdam. Verder was ze betrokken bij de Centrumpartij (CP) en kwam uiteindelijk bij de nazistische organisatie Viking Jeugd terecht. Dit speelt allemaal in de eerste helft van de jaren tachtig en zou gestart zijn doordat René leerling was geweest in de klas van Hans Janmaat. In 1985 verschijnt nog een artikeltje van haar hand in het blaadje Mjollnir van de Belgische club “Orde der Eeuwige Wederkeer”. Dit was een clubje van extreemrechtse heidenen die zich in Nederland door het Consortium de Levensboom van de NSB-weduwe Rost van Tonningen liet vertegenwoordigen. Marika Vrolijk-Lenting distantieert zich tegenwoordig van dit verleden. Ze schrijft onder meer “Ik kwam steeds meer tot de conclusie dat in de rechterzijde van de clubs haat richting joden, buitenlanders , homo ’s, communisten enz. totaal verderfelijk zijn.” en ” De belangrijkste les die ik hier leerde was dat dit soort organisaties zeker niet passen bij wat en wie ik ben. Ik heb dan ook rond mijn 17e voor eens en voor altijd met hen gebroken.”. Het lijkt er dus sterk op dat Vrolijk ingehaald is door een jeugdzonde waarover ze onvoldoende opening van zaken heeft gegeven op het moment dat ze weer politiek actief werd.
Midden Drenthe
In deze gemeente heeft de partij Red het Noorden een lijst ingediend. Als je de wat amateuristische website bekijkt, lijkt het op een soort anti-Haags partijtje zonder ideologische lijn. Er wordt geklaagd over de Randstad en “Den Haag”, alsof deze gemeente in Drenthe het slachtoffer is van de landelijke politiek. Ook wordt de behandeling van Molukse Nederlanders door de gemeente aangekaart. Later dit jaar wil de partij aan de Europese verkiezingen mee gaan doen. Kennelijk vanuit een anti-Europa invalshoek. En dat brengt ons direct bij de partijkandidaat Frans Bergwerf (1942) uit Beilen. Want die probeerde in 2012 nog een Tweede Kamerzetel te bemachtigen voor de “Anti Europa Partij”. Dit partijtje kwam voort uit extreemrechtse kringen maar had weinig succes. In 2013 stapte een groot deel van de leden over naar de virtuele “Nieuwe Volks Partij Nederland (NVPN)” en zo ook Frans Bergwerf. De NVPN kwam met standpunten zoals een asielzoekers- en immigratiestop, keert zich tegen de islam en subsidies en heeft uitgesproken law-and-order standpunten. Het initiatief lijkt inmiddels een stille dood gestorven, vandaar kennelijk dat Bergwerf het volk in het Noorden op een andere manier tracht te redden.
Westerveld
Adri Gaasbeek (1936) uit Diever was aan het begin van deze eeuw al actief bij Leefbaar Nederland en de Drentse Ouderen Partij (DOP). In 2002 stond hij zelfs kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen voor Leefbaar Nederland. Samen met zijn echtgenote Floor Gaasbeek-Steenbergen (1938) steunde hij de verkiezingsdeelname van de Partij voor de Vrijheid (PVV) in 2011 in Drenthe. De echtelieden staan momenteel beiden kandidaat voor Gemeentebelangen Westerveld. Die partij lijkt op basis van de website geen extreemrechtse signatuur te hebben.
Terug naar overzicht
Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.
Groningen | Friesland | Drenthe | Overijssel | Gelderland |
Flevoland | Utrecht | Amsterdam | Noord-Holland | Zuid-Holland |
Zeeland | Noord-Brabant | Limburg | Nederlandse Volks-Unie | Rotterdam |