Home » Nederland » Steenbergen (Noord-Brabant)

Steenbergen (Noord-Brabant)

Filter

Demonstraties

2 resultaten
25 nov 2015
Van:
Lokaal protest
Plaats:
Steenbergen (Noord-Brabant)
Extra:
Identitair Verzet en AZC-Alert spelen een rol bij lokaal protest tegen vestiging vluchtelingen in Steenbergen. AZC-Alert doet onder andere woordvoering. Identitair Verzet is aanwezig met spandoek en propagandamateriaal.
Organisaties:
21 okt 2015
Door:
AZC-Alert
Plaats:
Steenbergen (Noord-Brabant)
Deelnemers:
Tussen 8 en 12 personen
Extra:
Bij demonstratie van boze burgers tegen een plan voor vluchtelingenopvang. Daar doen individuele rechtsextremisten aan mee. Een groepje Voorpost-activisten valt op. Verder is er in ieder geval 1 NVU-activist aanwezig. Een PVV'er die actief is voor AZC Alert heeft tot protest opgeroepen.
Organisaties:

Kroniek

12 resultaten
*

Bij een raadsvergadering in Steenbergen roept de club “Geen AZC in Steenbergen” op om te protesteren tegen de komst van vluchtelingen. Dit keer gaat het over de komst van statushouders. De club wil niet dat de gemeente statushouders huisvest vlakbij een basisschool. De gemeenteraad vergadert deze donderdagavond echter helemaal over dit onderwerp. Het is onduidelijk of het protest doorgegaan is.

*

De gemeenteraad van Steenbergen besluit geen referendum te houden over de komst van asielzoekers. Er waren duizend handtekeningen binnengekomen met een referendumverzoek. De gemeenteraad vindt het achterhaald en zonde van het geld. Het referendum zou deels gaan over het opnemen van vluchtelingen met een verblijfsstatus, een onderwerp dat allang van de agenda is. Sander Booij van de PVV wil deze avond namens AZC-Alert gaan pleiten voor dit referendum. Buiten staat een handjevol mensen te protesteren met een spandoek waarop “AZC Nee!” staat.

*

PVV-leider Geert Wilders schrijft op internet: “Geen AZC, geweldig nieuws” waarmee hij Steenbergen feliciteert met het besluit van de gemeente gisteren.

*

In Steenbergen is een demonstratie tegen de komst van een AZC en het verloopt zonder incidenten. Identitair Verzet loopt mee met een spandoek. Deze avond besluit de gemeenteraad van Steenbergen dat er geen AZC gaat komen. Wel wil men maximaal honderd statushouders huisvesten. Sander Booij van de PVV-actiegroep AZC-Alert staat de pers te woord. Hier is de notoire rechtsextremist Ben van der Kooi een van de demonstranten.

*

In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 november worden opnieuw ruiten ingegooid bij allochtone gezinnen in Steenbergen. Dit kan een reactie zijn op de aanslagen in Parijs van gisteravond. In een van de woningen woont een Somalisch gezin.

*

Een wethouder in Steenbergen zegt in de gemeenteraadsvergadering deze avond dat zijn gezin deze avond met de dood is bedreigd. Tegenstanders van de komst van een AZC grijpen hier alle middelen aan om hun punt door de drukken.

*

In Steenbergen houdt de gemeenteraad een tweede raadsvergadering over de komst van een mogelijk AZC. Het College van B&W wil 200 tot 300 vluchtelingen opvangen en denkt dan vooral aan gezinnen. Hiertegen demonstreert AZC-Alert in de avond luidruchtig met een stoet vanaf de markt naar het gemeentehuis. Identitair Verzet roept haar achterban op om hieraan deel te nemen. Voor de deur komen dan enkele tientallen betogers samen. Ze hebben spandoeken en borden bij zich met teksten als: ‘Geen AZC in Steenbergen’ en ‘Blijf niet kalm! Sta op en herover ons land!’ . Bij de betoging zelf blijft het rustig, maar elders in het dorp wordt deze avond een ruit ingegooid bij een woning van een gezin van Afrikaanse afkomst. Volgens de extreemrechtse activist Ben van der Kooi is hier een spandoek in beslag genomen met de tekst “Europe is not a zoo. Monkeys go home”.

*

In Steenbergen wordt een inspraakavond over de eventuele komst van een AZC gehouden. De sfeer onder de zevenhonderd mensen is ronduit grimmig. Er wordt en masse gescandeerd “Vol is Vol!” en “Geen AZC”. Een vrouw die een genuanceerd verhaal probeert te houden, wordt continu overschreeuwd. Ook burgemeester Vos wordt uitgejouwd en er wordt geroepen “we gaan op vossenjacht”. Een inspreker zegt dat hij tegen de opvang is omdat het om islamieten gaat. Een van de organisatoren van het protest is Sander Booij die actief is voor de PVV en AZC-Alert. Voorafgaand aan de bijeenkomst lopen ongeveer tweehonderd tegenstanders van het AZC met brandende fakkels in een optocht, roepen hierbij leuzen en steken vuurwerk af. Ook wordt bekend dat er vernielingen zijn aangericht bij woningen van mensen die zich juist vóór de komst van een AZC hebben uitgesproken. De neonazistische partij NVU claimt dat er circa tien van haar leden hierbij aanwezig is. Namens Voorpost is actieleider Florens van der Kooi hier om het protest zo groot en heftig mogelijk te maken. Met Melvin van der Zwart heeft hij een spandoek met de tekst ‘Géén AZC in Steenbergen’ meegebracht. PVV-leider Geert Wilders toont hierna op internet zijn vreugde over deze gebeurtenissen.

*

In de nacht van 16 op 17 oktober wordt met een baksteen een ruit in de voordeur ingegooid bij een gezin in het dorp Welberg. Een bewoonster was de initiatiefneemster van een actie tegen het bezoek van Geert Wilders in Steenbergen, waar toen ook al met geweld op werd gereageerd door PVV-aanhangers. Ze gaat ervan uit dat het ingooien van de ruit een doelgerichte wraakactie is.

*

In Steenbergen wordt een bezoek van Geert Wilders aangekondigd aan de PVV-actiegroep AZC-Alert. Hier melden zich via internet honderden mensen voor aan. Wilders wil actie gaan voeren tegen de komst van een AZC middels het uitdelen van flyers op de markt. Het verzet tegen een AZC is hier heftiger dan in andere gemeenten. Op de valreep komt Geert Wilders echter niet opdagen, tot teleurstelling van zijn gemobiliseerde aanhang van ongeveer 150 tot 200 mensen. Er zijn ook zo’n vijftig tegendemonstranten, die het moeten ontgelden. Er zijn schreeuwpartijen en ze krijgen eieren om de oren. Met geweld worden protestborden tegen Wilders vernield. De politie moet tussenbeide komen.

*

Deze zondagochtend wordt er melding gemaakt van discriminerende graffiti in Steenbergen. Er staan  leuzen zoals “Stb Anti Moslim”. Het is dit weekend aangebracht op verschillende locaties.

*

Vandaag meldt een krant dat een uitbater van een café in Steenbergen (Noord-Brabant) aangifte heeft gedaan tegen de burgemeester. Die had vorige week gezegd dat hij geen nieuw Pools café wil dulden in een bepaalde straat, wegens overlast. De uitbater ervaart dit als discriminatie van Polen en Poolse gasten.