Home » Nederland » Rijswijk (Zuid-Holland)

Rijswijk (Zuid-Holland)

Filter

Demonstraties

1 resultaten
28 dec 2015
Plaats:
Rijswijk (Zuid-Holland)
Deelnemers:
25 personen
Extra:
Kleine demonstratie bij hoofdkantoor Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, georganiseerd door onder meer een drijvende kracht van Pegida Nederland. Prominent Voorpost-lid aanwezig.
Organisaties:

Kroniek

14 resultaten
*

Een man uit Rijswijk zit in Rotterdam in verzekering in een cel omdat hij gisteren in Rotterdam zijn vriendin heeft mishandeld en een ruit in haar slaapkamer vernield heeft. Hij bedreigt en beledigt vandaag iemand, mogelijk een bewaker of een agent met: “Vuile kankerhomo. Maak mijn boeien los, dan sla ik je in elkaar. Jij met je kankermoeder, ik schiet je door je kankerkop, kankerflikker, je bent een kankerjood“. Hij is gewelddadig door te rukken en te trappen. De strafzaak voor dit alles dient in oktober 2017.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van een moslima uit Arnhem die op 20 november 2015 door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is afgewezen voor een functie met minderjarige asielzoekers omdat ze weigert mannen de hand te schudden. Het COA heeft haar hoofdkantoor in Rijswijk. Het College stelt dat het COA de vrouw discrimineert op grond van godsdienst. Hierna wordt in het parlement met afkeuring op de uitspraak gereageerd en een meerderheid wil de uitspraak negeren.

*

Pegida organiseert in de middag een actie bij het kantoor van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Rijswijk. Het is een kleine betoging met ongeveer dertig mensen met Nederlandse vlaggen. Ze schreeuwen “AZC, weg ermee!” en willen dat de grenzen worden gesloten. Op internet plaatst de neonazigroep KNN een oproep om te komen.

*

Een krant schrijft over een docent Engels, die een conflict heeft op de school in het voortgezet onderwijs, waar hij werkt in Rijswijk. De docent heeft om een ruimte gevraagd waar hij in de pauzes een aantal keer per dag richting Mekka kan bidden, vanuit zijn islamitische geloof. Hij is echter eind oktober door zijn teamleider op het matje geroepen met de melding dat hij niet op de school mocht bidden. Hierdoor is de onderlinge werkrelatie verstoord geraakt en neemt hij zelf ontslag vanaf de kerstvakantie. De leerlingen en ouders snappen er niets van en starten op sociale media een steunpagina.

*

In Den Haag organiseert een Pegida-activist uit Rijswijk een kleine protestactie voor de ambassade van Saoedi-Arabië. Hij eist de vrijlating van politieke gevangenen en kaart de aanstaande doodstraf aan die vijftig “terroristen” te wachten staat. Er zijn uiteindelijk maar twee actievoerders en ze geven af op de “wrede” islamitische ideologie, die Saoedi-Arabië probeert te verspreiden.

*

Op het hoofdkantoor van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in Rijswijk is een poster van Identitair Verzet aangeplakt.

*

Een moslima heeft op een onbekende plaats een sollicitatiegesprek voor een functie bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ze wil met alleenstaande minderjarige asielzoekers gaan werken. Ze wordt afgewezen vanwege haar religieuze uitingen. De vrouw draagt een hoofddoek en lang gewaad en ze weigert mannen een hand te geven. Volgens het COA wordt ze alleen afgewezen om haar weigering om de handen van mannen te schudden. Ze dient een discriminatieklacht in met behulp van een antidiscriminatiebureau uit Arnhem, dus wellicht speelt deze zaak in die regio. Het COA heeft haar hoofdkantoor in Rijswijk.

*

In Rijswijk wordt het verzet tegen de komst van een AZC grimmiger. Vandaag krijgen zeker zes gemeenteraadsleden een dreigbrief van tegenstanders. Vorige week stemde de gemeenteraad in met de opvang van 500 asielzoekers. Politici van diverse partijen die voor stemden hebben een dreigement ontvangen. Hierin worden ook de kinderen van politici bedreigd. De brieven lijken erg op elkaar, dus mogelijk is er sprake van een gecoördineerde actie.

*

Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich over de klacht van een vrouw die in december 2014 geen vliegtuigticket kon kopen voor haar man in Gambia, om te vliegen naar Amsterdam. Voor zichzelf kon ze wel dit ticket online kopen bij het reisbureau uit Rijswijk. Ze ervaart het als discriminatie. Volgens het College is er sprake van indirect onderscheid op grond van nationaliteit, maar is dit gerechtvaardigd met gegronde redenen. Vanwege de wettelijke verplichting om alleen passagiers met geldige reisdocumenten naar Nederland te vervoeren moet een lokale agent in Gambia de reisdocumenten van de passagiers daar ter plekke kunnen controleren. Er is dus geen sprake van verboden discriminatie.

*

Het nieuws komt naar buiten dat moslims rondom een benefietgala in Rijswijk verschillende dreigbrieven hebben ontvangen, waarin de anonieme schrijvers zich tegen de islam keren. In een brief schrijft iemand dat er iets verschrikkelijks gaat gebeuren en dat de moslims een enkele reis richting Kalifaat moeten boeken. De moslims hekelen de houding van de overheid die zich tegen mosliminitiatieven lijkt te keren. De overheid trekt lukraak visa van moslims in en dwarsboomt de bouw van nieuwe moskeeën. Het benefietgala zou op 8 maart 2015 zijn, maar wordt afgelast en de organisatie voelt zich beperkt in haar elementaire vrijheden. Ze ervaart de ophef over het gala als “zeer belemmerend en intolerant”. De ophef is op 6 februari door GeenStijl gestart met een bericht over een “haatbaarden meetup in Rijswijk”. Daarna wijdt de Telegraaf er een serie artikelen met grote koppen aan tegen de komst van “haatimams”. PVV-Statenlid Ed Braam, die ook lokaal gemeenteraadslid is in Rijswijk, sprak in de Telegraaf zijn angst uit voor antiwesterse speeches. Op 16 februari roept VVD-parlementariër Malik Azmani op tot een verbod van het benefietgala. Op de 19e stelt Voor Nederland Kamervragen over de “falende visumaanpak inzake extremistische imams”. De partij stelt dat de aanpak van het jihadisme faalt en dat het raar is dat verschillende extremistische imams eerst een visum krijgen, dat vervolgens weer wordt ingetrokken. Ze willen dat de organisator van het ‘jihadgala’ haar ANBI-status kwijtraakt.

*

Er worden Kamervragen gesteld door de parlementariërs van Voor Nederland over de komst van een “islamitische geweldprediker” naar Rijswijk op 8 maart. Ze willen dat de moslim tot persona non grata wordt verklaard en hem de toegang tot Nederland wordt geweigerd. De partij vraagt verder of de Minister bereid is om moskeeën te sluiten waar wordt opgeroepen tot geweld. Ergens rond deze datum stelt de PVV ook vragen hierover.

*

Een vrouw met een Surinaamse achternaam laat een Ingezonden Brief plaatsen in een landelijke krant. Ze beschrijft twee incidenten met racistische opmerkingen in de afgelopen weken in Rijswijk, die haar zelf overkomen zijn. Ze is eerst voor “bruine” uitgescholden toen ze een stukje tegen het verkeer in fietste. Later die week haalt ze op de fiets twee scootmobielen in, die net links willen afslaan. De senioren roepen “vuile bruine” die “moet oprotten naar haar eigen land”.

*

Een vrouw wil voor haar echtgenoot in Gambia via een reisbureau uit Rijswijk een vliegticket kopen van Gambia naar Amsterdam. Voor zichzelf kan ze wel een ticket kopen, maar niet voor haar man. Ze dient een klacht in over discriminatie.

*

Dit weekend wordt een park in Rijswijk (Zuid-Holland) ondergeklad met haatteksten tegen buitenlanders en Joden. Ook staan er hakenkruisen en een doodsbedreiging.