Home » Nederland » Oosterhout (Noord-Brabant)

Oosterhout (Noord-Brabant)

Filter

Kroniek

10 resultaten
*

Een Marokkaans-Nederlandse vrouw wordt vandaag afgewezen na een sollicitatie bij een bedrijf uit Oosterhout (Noord-Brabant). In de afwijzing wordt gezegd dat ze naar kandidaten zoeken met een gedegen horeca-ervaring, terwijl de vrouw dit juist heeft. Ze neemt de proef op de som en stuurt de volgende dag een e-mail onder een Nederlands klinkende nepnaam. In die mail schrijft ze dat ze geen enkele werkervaring heeft. Toch mag ze nu wel op sollicitatiegesprek komen. De vrouw dient een discriminatieklacht in en in oktober 2017 doet het College voor de Rechten van de Mens uitspraak.

*

Een zeventienjarige jongen uit Oosterhout geeft ’s avonds in Breda iemand op straat een klap en maakt daarbij opmerkingen over de homoseksuele geaardheid van het slachtoffer. Een filmpje wordt op internet geplaatst wat al snel tot de aanhouding van de dader en de filmer leidt.

*

Een Marokkaans-Nederlandse vrouw bezoekt in Oosterhout (Noord-Brabant) het gemeentehuis met haar broertje. Twee autochtone vrouwen denken dat ze bij het loket voor haar beurt gaat, maar dat is niet zo. Er ontstaat een woordenwisseling en de Marokkaans-Nederlandse vrouw wordt tegen de grond geslagen. Vervolgens krijgen de autochtone vrouwen van de gemeente een glaasje water en wordt de Marokkaans-Nederlandse vrouw door een medewerker zonder pardon buiten gezet. Ze voelt zich als oud vuil behandeld en doet aangifte van mishandeling en discriminatie. Later blijkt dat het Openbaar Ministerie de zaak geseponeerd heeft en de politie de zaak heeft gesloten. Men zou strafrechtelijk niets hebben kunnen aantonen. Er was sprake van over en weer elkaar duwen, haren trekken en schelden.

*

De krant maakt melding van de Provinciale Statenfractie van de PVV in Noord-Brabant die vragen heeft gesteld aan Gedeputeerde Staten over het weigeren van een moslima met een gezichtsbedekkend gewaad door een buschauffeur in Oosterhout. Hij reed op een buslijn van Oosterhout naar Tilburg en dit kwam de 26e juni al in het nieuws en het busbedrijf maakte excuses. De PVV vindt het echter terecht dat de chauffeur de boerkadraagster weigerde “omwille van de veiligheidsgevoelens en de orde en rust in het voertuig”. De PVV wil dat het provinciebestuur de chauffeur publiekelijk steunt, en werknemers in het publieke domein toestemming geeft dragers van boerka’s en nikaabs te weigeren totdat een verbod uit Den Haag van kracht is.

*

Een krant schrijft over een buschauffeur die onlangs een vrouw met een nikab de toegang tot de bus tussen Oosterhout en Tilburg heeft geweigerd. Het busbedrijf biedt daarvoor excuses aan.

*

Bij een voetbalwedstrijd in Oosterhout tussen een lokaal team en een team uit Made, zou een speler van de bezoekers een racistische opmerking gemaakt hebben naar een opponent. Die reageert boos en geeft de dader een zet. Vervolgens krijgt hij zelf een rode kaart, terwijl de maker van de racistische opmerking vrijuit gaat en ook ontkent iets racistisch gezegd te hebben.

*

De rechter in Breda veroordeelt een man tot dertig jaar gevangenisstraf omdat hij op 25 februari 2012 in Oosterhout een katholieke Iraniër die bij hem in huis woonde met messteken vermoorde. Een tweede man krijgt 46 dagen gevangenisstraf omdat hij de moordenaar opgejut had vanuit racistische motieven. Ook hielp hij hem aan een vals alibi en hielp hij de bebloede kleding te verbergen.

*

De kinderrechter in Breda geeft een veertienjarige scholier uit Oosterhout (Noord-Brabant) een werkstraf omdat hij op zijn school in Oosterhout discriminerende uitspraken deed. In de periode van november 2011 tot juni 2012 zette hij aan tot haat, geweld en discriminatie tegen mensen van Afrikaans-Nederlandse en Antilliaanse afkomst. Zo schold hij in het bijzijn van zijn medeleerlingen iemand uit voor “kankerneger”.

*

Een dertienjarige scholier maakt zich van november 2011 tot aan 1 juni 2012 schuldig aan discriminatie van Antillianen en Afrikaanse-Nederlanders. Hij doet dit op zijn school in Oosterhout (Noord-Brabant) in het bijzijn van medescholieren. Hij scheldt iemand uit voor “kankerneger” en zet ook aan tot het plegen van geweld. Later dit jaar moet de scholier voor de kinderrechter verschijnen.

*

In het Brabantse Oosterhout wordt een katholieke Iraniër in een steegje doodgestoken. Hij krijgt 29 messteken in zijn hoofd en hals en overleeft dit niet. De dader is een Nederlandse huisgenoot van het slachtoffer, die zou zijn opgejut door een racist waarmee hij bevriend is.