Politiek in de marge
Een onderzoek naar de interne problemen binnen de centrum partij en de centrum democratenPolitiek in de marge
Politiek in de marge
In de vijfde rapportage Monitor racisme en extreem-rechts staan de jaren 2001 en – waar mogelijk – 2002 centraal. De aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september 2001 en de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002 zijn van grote invloed geweest op het totale beeld van deze verslagperiode. Beide gebeurtenissen hebben diepe sporen achtergelaten op de interetnische verhoudingen in Nederland. Deze sporen zijn terug te vinden in de vijfde rapportage. Het gaat om vragen als: stijgt of daalt het aantal racistische gewelddadigheden in Nederland? Welke extreem-rechtse politieke partijen zijn verdwenen en welke daarvoor in de plaats gekomen? Neemt het aantal discriminatiezaken dat bij het Openbaar Ministerie terechtkomt toe of af? En wat voor zaken worden daar aangebracht en in welke mate leiden die tot veroordelingen? Het initiatief tot het project Monitor racisme en extreem-rechts is medio jaren negentig door de Leidse Universiteit genomen. Het monitorproject wordt tegenwoordig gezamenlijk uitgevoerd door de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting. Deze rapportage kwam tot stand met steun van de Directie Integratie en Coördinatie Minderhedenbeleid van het Ministerie van Justitie.
Lees verder in de monitor
DE “GROEP GLIMMERVEEN” EN DE VERKIEZINGEN
Na het verbod van de Nederlandse Volksunie (NVU) op 8 maart j.l. was Joop GLIMMERVEEN van plan deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de grote steden onder de naam “Lijst Glimmerveen” of desnoods met een naamloze lijst. Aangezien echter wel duidelijk was dat achter deze lijsten toch de ideeën van de verboden NVU schuilgingen werd dit plan in de kiem gesmoord door een krachtig veto van de desbetreffende kiesraden en – in tweede instantie – van Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland.
Hiermee was het verkiezingsspel van de “volksnationalisten” althans voor dit jaar uitgespeeld. Wel trachtte de Hagenaar nog de Haagse gemeenteraadsverkiezingen te laten verbieden (x) omdat hem “op deze manier zijn passief kiesrecht werd ontnomen”. Doch ook deze vondst werd door de rechter niet gehonoreerd,
Wat na dit alles nog resteerde, was publiciteit. Hiertoe lag het in de bedoeling van de “groep Glimmerveen” om een aantal openbare bijeenkomsten te organiseren onder andere naam en dit te combineren met het verspreiden van provocerende pamfletten. De organisatie van dit geheel lag blijkbaar toch boven de macht van de ex-NVU-ers, want het is bij een plan gebleven. Wellicht is de oorzaak van deze inactiviteit te vinden in de afwezigheid van “leider”
GLIMMERVEEN, die immers precies in die periode de 14 dagen gevangenisstraf uitzat, opgelopen wegens het verspreiden van discriminerende pamfletten bij de “Turken-rellen” in Schiedam in 1976.
Lees verder in het kwartaalbericht
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen
RECHTS-EXTREME GROEPERINGEN
DE NEDERLANDSE VOLKSUNIE (NVU)
In de afgelopen tijd hebben zich wat strubbelingen voorgedaan binnen de N.V.U.-gelederen. Strubbelingen,’ die de geringe activiteit die de N.V.U. momenteel naar buiten toe ontplooit, kan verklaren. Zo werd de N.V.J.*)-leider Martin SC (zie M.O. 4-1977) te verstaan gegeven, dat hij niet langer geaccepteerd werd als N.V.U.-lid, omdat hij bleek te zijn overgelopen naar Constructief Jong Nederland, de jeugdorganisatie van het Oud Strijders Legioen. In het O.S.L.-blad “Stavast” is al eenmaal een artikel van zijn hand verschenen. Een groter probleem vormde een groep leden rond Joep SI in Amsterdam.
Zij zouden een “staatsgreep” binnen de N.V.U. willen plegen, om zo de macht over te nemen van Joop GLIMMERVEEN, die blijkbaar niet zo’n onbetwist leider is als hijzelf steeds dacht. GLIMMERVEEN reageerde in eerste opwelling verbitterd met de aankondiging van zijn aftreden als voorzitter van de N.V.U. Daar het partijkader echter wel inzag, dat GLIMMERVEEN één van de drijvende krachten van de N.V.U. is, heeft het – tenslotte met succes – de voorzitter van deze stap weten te weerhouden, Dat Si; na deze affaire zijn royement tegemoet kon zien, lag voor de hand. Een mooie gelegenheid om dit royement bekend te maken bood de oprichtingsvergadering van de regio Amsterdam van de N.V.U. op 24 november j.l., waaraan door 25 N.V.U.-leden werd deelgenomen. Speciaal hiervoor toog een aantal bestuursleden, onder wie GLIMMERVEEN naar Amsterdam. Al snel ontspon zich een heftige woordenwisseling tussen GLIMMERVEEN en Si: waarna Si: verzocht werd het pand en de N.V.U. te verlaten.
Lees verder in het maandoverzicht
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen
De Nederlandse Volksunie
Raad van Bestuur
Op 28 maart j.l. hield de Nederlandse Volksunie (NVU) te “Zeist haar jaarlijkse congres. Tijdens dit congres kozen de omstreeks 30 aanwezigen een nieuwe Raad van Bestuur. Herkozen werden in dit bestuurscollege:
de heer’J.G. GLIMMERVEEN, voorzitter;
de heer R. RAES (bezit Belgische nationaliteit), vice-Voorzitter Zuid-Nederland;
de heer F. ZOETMULDER, secretaris-generaal.
Voorts werd in het college gekozen:
de heer R.J. BOOT, vice-voorzitter Noord-Nederland. De functie van penningmeester is vacant.
Verkiezingen
In zijn jaarrede besprak voorzitter GLIMMERVEEN zijn plannen om deel te nemen aan de in 1977 te houden verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hij wees zijn gehoor op het gevaar dat propagandamateriaal in beslag genomen gaat worden, want, zo liet hij duidelijk uitkomen, hij was niet van plan zich in zijn woordkeus of inhoudelijk anders op te stellen dan bij de laatste verkiezingen voor de (Haagse) gemeenteraad.
Lees verder in het maandoverzicht
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen