Test jezelf op ‘Jonge aanhanger Thierry Baudet’ zijn
De jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (FvD), de partij van de Nederlandse stokebrand Thierry Baudet, heeft het eerste nummer van haar blad De Dissident gepubliceerd
De jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (FvD), de partij van de Nederlandse stokebrand Thierry Baudet, heeft het eerste nummer van haar blad De Dissident gepubliceerd
Forum voor Democratie doet in november mee aan gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend. Dat bevestigt de partij aan NH Nieuws. De partij is aan het inventariseren of het in meer gemeente kan meedoen.
Bedreiging journalisten – De dreiging tegen journalisten groeit. Aanleiding voor een Kamerdebat, waarin de ogen ook op de rol van FVD en de PVV waren gericht
Forum voor Democratie was eens de grootste partij van het land, maar politiek is voor Thierry Baudet nu hooguit bijzaak. Hij trekt zich meer en meer terug in een eigen realiteit.
Fractievoorzitter Albert van Dijk zit nog steeds met het gedrag van partijleider Thierry Baudet. “Dat is niet hoe ik politiek wil bedrijven.” Zijn fractie heeft wel over een afsplitsing nagedacht, maar dat is er niet van gekomen.
De VVD en het CDA in Noord-Brabant heeft de samenwerking met coalitiegenoot Forum voor Democratie en Groep Rutjens opgezegd. Ook coalitiepartner Lokaal Brabant zien geen heil meer in een samenwerking met FvD.
De afsplitsing van drie Tweede Kamerleden leek alweer oud nieuws op de eerste Forum-manifestatie na de scheuring vandaag. De boodschap van partijleider Baudet is: De strijd tegen het coronabeleid gaat door. ,,En we gaan geen ruzie maken.”
DEN BOSCH – Hans Smolders verlaat de Brabantse provinciepolitiek. De 60-jarige Tilburger maakte eerder vanochtend zijn vertrek bij de landelijke tak van Forum voor Democratie bekend. In de Tweede Kamer gaat hij nog door, als Statenlid stopt Smolders helemaal.
Strategisch of niet, Rutte flirt met JA21 als coalitiepartner na eerder Forum voor Democratie en PVV te hebben uitgesloten. Maar is er tussen het electoraat van deze rechts-radicale partijen wel zo’n verschil? Nieuwe data tonen dat elk van de partijen inderdaad een uniek en extra deel van electoraat naar nationalistisch rechts trekt, maar de JA21-aanhangers lijken sterk op die van Forum, vooral wat betreft migratie, integratie en Europa.
Tegen eerdere verwachtingen in is Forum voor Democratie onstuimig gegroeid. Wie moeten alle zetels in de Tweede Kamer gaan bezetten?
De commissie heeft bij tien van de achttien onderzochte partijprogramma’s voor-
stellen aangetroffen die de toets aan de minimumnormen van de rechtsstaat niet
doorstaan. Bij de vorige verkiezingen in 2021 scoorden zeven van de veertien on-
derzochte partijprogramma’s één of meer rode vlaggen.
De diskwalificatie rood betreft met name voorstellen op het vlak van immigra-
tie en asiel, zoals bijvoorbeeld het hanteren van zogeheten asielquota, doch ook
het opleggen van zwaardere minimumstraffen, die de onafhankelijkheid van de
rechter om op maat in individuele gevallen recht te spreken aantasten. Een aantal
voorstellen kreeg eveneens rood omdat deze openlijk discrimineren ten opzichte
van bepaalde groepen burgers of hen de toegang tot de rechter wordt ontzegd of
belemmerd.
Echter, is er ook tijdens de analyse van de verkiezingsprogramma’s bij de commis-
sie een beeld ontstaan van toenemende aandacht bij het merendeel van de partij-
en voor een verdere aanpassing en versterking van de democratische legitimatie
van het bestuur. Diverse partijen doen een voorzet om niet langer meer wantrou-
wen, maar juist vertrouwen uitgangspunt van overheidshandelen te laten zijn. Een
overheid met een menselijk gezicht geldt als één van de lijnen die de verschillende
verkiezingsprogramma’s aan elkaar bindt, waarbij ook wordt teruggekeken naar de
toeslagenaffaire en de gang van zaken rond de gaswinning in Groningen.
De commissie heeft bij zeven van de veertien onderzochte partijprogramma’s voorstellen aangetroffen die de toets aan de minimumnormen van de rechtsstaat niet doorstaan. Het gaat dan vaak om voorstellen op het gebied van immigratie en asiel. Die voorstellen kregen de diskwalificatie rood, meestal omdat ze openlijk discrimineren ten opzichte van bepaalde groepen burgers of hun de toegang tot de rechter ontzeggen of belemmeren.
Maar toch is het beeld dat de commissie heeft gekregen van de plannen van de meeste onderzochte partijen uiteindelijk positief. Het is duidelijk dat alle partijen worstelen met het antwoord op de vraag hoe onze democratie staatkundig moet worden (her)ingericht om te voldoen aan de eisen van deze turbulente tijd, hoe burgers beter betrokken kunnen worden bij ingrijpende besluiten die door de politiek genomen moeten worden, hoe instituties als de rechterlijke macht versterkt kunnen worden, juist om de grondrechten van burgers te beschermen.
Dit is de rechtsstatelijke opgave die voor de komende vier jaar partijen verbindt.