Home » Freiheitliche Partei Österreichs

Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ

Filter

Artikelen

2 resultaten

Fora vol Fortuynisten, Vrijheden en Realisten

Vijftien jaar gelden was het nieuw, flitsend en modern. Inmiddels beginnen ze tot de rafelranden van het internet te behoren: webfora. Digitale discussieplekken die meestal worden gekenmerkt door een bepaald thema of een bepaald type gebruiker. Inmiddels is die discussiefunctie in veel gevallen vervangen door nieuwe communicatievormen op internet, vooral door sociale media, door nieuwssites… Lees verder

Gemeenteraadsverkiezingen 2002 in Rotterdam

In Rotterdam doen zowel de Nederlandse Volksunie (NVU) als de Nieuwe Nationale Partij (NNP) mee. Bovendien kandideert de NNP ook in de deelraad Feijenoord. Beide partijen blijken hierbij in hoge mate een beroep te doen op voormalige leden van de CP’86. De Nederlandse Volksunie De lijst van de NVU bestaat uit vier namen. Constant Kusters,… Lees verder

In de media

35 resultaten

Rechts-populisten presenteren plan voor nieuwe, veel grotere Europese fractie

De rechts-populistische Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft in Milaan zijn plannen gepresenteerd voor een grote rechtse fractie in het Europees Parlement. Voor duizenden aanhangers stond hij op het Domplein naast PVV-leider Geert Wilders, Marine Le Pen van het Franse Rassemblement National en negen andere leiders van partijen die elkaar vinden in hun afkeurende standpunten over Europese samenwerking en migratie.

Een radicaal rechts populistische premier?

In grote delen van Europa zijn radicaal rechts populistische partijen aan een opmars bezig. Ze domineren de peilingen en wisten dat in een aantal gevallen ook te verzilveren bij recente verkiezingen. De Deense Volkspartij en UKIP, bijvoorbeeld, vergrootten hun aanhang in 2015 substantieel met 8,8 en 9,2 procentpunt respectievelijk (zie Tabel 1).

Ook de 49,9 procent van de stemmen die kandidaat van de Oostenrijkse Volkspartij in de recente presidentsverkiezingen wist te behalen vormt, net als de uitslag van het referendum over de Brexit, een signaal dat radicaal rechts populistische partijen aan populariteit winnen. Er bestaat zelfs een kans dat de Norbert Hofer in oktober alsnog de presidentsverkiezingen, die vanwege onregelmatigheden over moeten, wint en daarmee de eerste radicaal rechts populistische president van het naoorlogse Europa wordt.

Naar het veelbelovende land

De ene na de andere prominente radicaal-rechtse politicus bezoekt Israël en de bezette gebieden en spreekt steun uit voor de overlevingsstrijd van het kleine land. Vooral rechtse Israëlische politici verwelkomen de nieuwe bondgenoten met open armen.
door Koen Vossen

‘De islam verminkt Europa’

Edwin Wagensveld bestelt een Radler. Het is al laat en de Pegida-voorman heeft vannacht nog meer te doen. Als hij straks thuis is, een uur rijden vanaf deze Erfurtse hotellobby, gaat hij werken aan de speech die hij een dag later in Dresden zal uitspreken. Zeven A4’tjes over de Nederlandse en Duitse identiteit. En hoe die bezwijken onder de moslims die Europa overspoelen.

Het wordt niet minder, minder

Terwijl gevestigde partijen de ideologische veren hebben afgeschud, houden radicaal rechtse partijen hun tooi in ere. De partijfamilie van de PVV is in bijna heel West-Europa salonfähig geworden. Dat betekent echter niet dat ze zich ideologisch matigen.

The PVV at 10! Writing Dutch Political History One Insult At A Time

Today is a special day in Dutch political history: it is the birthday of the Party for Freedom (PVV), a party known mostly for its “firebrand” leader, Geert Wilders. Wilders entered Dutch politics as a member of the conservative People’s Party for Freedom and Democracy (VVD), but left the party after his increased criticism had marginalized his position within the parliamentary faction. After a short period in the Second Chamber as the “Group Wilders” (a group of one), he founded the PVV – which still operates as part of the Foundation Group Wilders, with one sole member (Wilders).

Oostenrijk doet onderzoek naar Wilders wegens opruiing

Justitie in Oostenrijk is een onderzoek begonnen naar Geert Wilders. Een paar maanden geleden heeft hij de Koran op een congres in Wenen vergeleken met het boek Mein Kampf van Adolf Hitler. Hij eiste ook een verbod op de Koran en zei dat Europa in oorlog is met de islam. Het Openbaar Ministerie bekijkt nu of hij zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing.

PVV in Brussel vandaag nog even hulpeloos als gisteren

Op vrijdag 29 mei van dit jaar diende een grote groep Europarlementariërs een ontwerpresolutie in. Op basis van artikel 133 van het reglement van het Europees Parlement wilde de groep de discriminatie van niet-fractiegebonden Europarlementariërs aan de orde stellen. De resolutie werd mede ondertekend door Marcel de Graaff, Vicky Maeijer en Olaf Stuger, de op dat moment niet-fractiegebonden Europarlementariërs van de PVV.

Wilders: PVV vormt fractie in Europees Parlement

De PVV heeft genoeg partijen en leden aan zich weten te binden om in het Europees Parlement een fractie te kunnen vormen, heeft PVV-leider Wilders bekendgemaakt. Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en geeft meer invloed in het Europees Parlement.

Meer invloed PVV? EU-fractie in de maak

De PVV staat op het punt genoeg partijen en leden aan zich te binden om in het Europees Parlement een fractie te kunnen vormen, meldden bronnen. Zo’n fractie zou de partij van Wilders meer financiële steun en meer invloed opleveren.

Op dit moment werkt de PVV in het Europees Parlement samen met het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Samen zijn zij goed voor 37 Europarlementariërs.

Wilders spreekt dolgraag in het buitenland; het levert hem geld en gratis reclame op

Geert Wilders is er verzot op, weten ingewijden. Dolgraag trekt hij naar het buitenland om er te spreken over het gevaar van de islam en het belang van vrije meningsuiting. Volgens een oud-PVV’er heeft de partijleider ooit intern toegegeven dat hij dit veel boeiender vindt dan de Nederlandse politiek. ‘Het gaat Geert alleen om de islamisering. De rest — zorg, belastingen, onderwijs — interesseert hem allemaal niet, zei hij.’

Kroniek

10 resultaten
*

Een congres van Europa van Naties en Vrijheid in het Duitse Koblenz met veel vertegenwoordigers van extreemrechtse partijen uit heel Europa. Ze komen bij elkaar om een vuist te maken tegen Brussel, tegen links en tegen de islam. Er zijn mensen van de AfD, FPÖ, Lega Nord en Gerolf Annemans van het Vlaamse Belang. Uit Frankrijk is Marine le Pen van Front National er en uit Nederland Geert Wilders van de PVV. Geert Wilders speecht dat Nederlandse vrouwen op straat hun blonde haar niet meer durven te laten zien. Het congres is door de AfD georganiseerd en naast Wilders hebben ze ook vertegenwoordigers van UKIP uitgenodigd. Als een spreker van de AfD zich positief over Israël uitspreekt begint een man in het publiek te schreeuwen. Hij wordt afgevoerd en als  Wilders zich een vriend van Israël noemt blijft het publiek angstvallig stil.

*

In het Europees Parlement in Brussel geven extreemrechtse partijen een persconferentie waarin ze een samenwerkingsverband bekend maken. Ze vormen samen een fractie die “Europa voor de Naties en Vrijheden” heet (de officiële naam wordt: Europa van Naties en Vrijheid). In deze groep zitten al partijen als FN, FPÖ, Lega Nord, Vlaams Belang en PVV. Geert Wilders is namens de PVV hierbij aanwezig en hij spreekt van een historische dag en het begin van de bevrijding. Namens FN is Marine le Pen de woordvoerster en zij wordt de voorzitster van de fractie. PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff wordt als medevoorzitter haar rechterhand.

*

PVV-leider Geert Wilders is spreker op een FPÖ-debat in Wenen, Oostenrijk. Het thema is de islamisering die Europa bedreigt. Wilders steekt zijn gebruikelijke ongenuanceerde riedel af tegen de islam, vergelijkt de Koran met Mein Kampf en wil de Koran verbieden. Hij wil moslims, die voor ISIS vechten, nooit meer terug laten keren en stelt dat de islam Europa de oorlog heeft verklaard. Een moslimorganisatie doet later aangifte tegen Wilders vanwege deze toespraak. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan volksophitsing en belediging van de islam. Achter Wilders hangt een groot spandoek waarop de Oostenrijkse vlag wordt doorboord door minaretten. Er zijn driehonderd mensen aanwezig in de zaal. De Oostenrijkse justitie wil Wilders niet vervolgen, maar draagt de zaak uit praktische overwegingen over aan justitie in Nederland. Die neemt, na onderzoek, de strafvervolging niet over omdat de uitlatingen in Nederland niet strafbaar zijn.

*

Geert Wilders spreekt op het FN-congres in Lyon over immigratie, integratie en de islam. Hij zegt: “Laten we de criminelen, jihadisten en illegale immigranten uitzetten!”. De hoofdspreekster op dit congres is natuurlijk Marine le Pen van FN, maar er zijn ook sprekers van de partijen Verenigd Rusland, Lega Nord uit Italië en de FPÖ uit Oostenrijk. Uit Vlaanderen is een delegatie van het Vlaams Belang afgereisd.

*

De vertegenwoordigers van vijf extreemrechtse partijen in het Europese Parlement presenteren vandaag in Brussel hun initiatief voor onderlinge samenwerking aan de pers. Ze gaan samenwerken als een gemeenschappelijk fractie. Hier zijn Lega Nord uit Italië en de FPÖ uit Oostenrijk bij aanwezig als deelnemers. Het Vlaams Belang is door Gerolf Annemans vertegenwoordigd en partijleidster Marine le Pen is er voor het FN. Uit Nederland is Geert Wilders present namens de vijfde partij, de PVV.

*

Een vertegenwoordiger van het Vlaams Belang meldt dat zijn partij vandaag in Wenen een geheime vergadering met de PVV en vier andere Europese partijen heeft om een pan-Europese partij op te richten. Geert Wilders ontkent dit en zegt dat het om een bijeenkomst van de European Alliance for Freedom gaat en dat de PVV geen Europese partij wil oprichten, maar de Europese Unie juist op wil heffen. De partijen werken samen met onder meer de FPO en FN.

*

Op initiatief van het Vlaams Belang dient een groepje Europarlementariërs een resolutie in tegen het eenmalig belasten van spaargeldtegoeden. De resolutie wordt gezamenlijk ingediend door het Vlaams Belang, Marine le Pen van FN, de FPÖ en Laurence Stassen van de PVV. De samenwerking tussen de PVV en andere Europese extreemrechtse partijen begint steeds meer concrete vormen te krijgen.

*

Het Vlaams Belang houdt in Brussel een bijeenkomst over de toekomst van Vlaanderen in Europa onder motto “Pro Europa, Tegen deze EU”. De conservatieve nationalist Thierry Baudet uit Amsterdam is een van de sprekers. Uit Zweden is een spreker aanwezig van de radicaalrechtse Zweden-Democraten, uit Oostenrijk iemand van de FPO en uit Frankrijk een vertegenwoordiger van de FN-jeugdorganisatie. Op Facebook geven diverse Nederlanders aan dat ze hier ook bij aanwezig willen zijn.

Publicaties

13 resultaten

Zevende rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland

INCIDENTEN, AANGIFTES, VERDACHTEN EN AFHANDELING IN 2017
Jaar:
2018
Taal:Aantal blz:
79
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dit is de zevende rapportage antisemitisme, racisme en extreemrechts geweld in Nederland. De huidige rapportage doet verslag van deze feiten in het jaar 2017 en de ontwikkelingen ten opzichte van de jaren daarvoor. De rapportage is tot stand gekomen in opdracht van de Anne Frank Stichting. De Anne Frank Stichting beheert het Anne Frank Huis en brengt haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie. De Stichting stelt zich onder meer ten doel voorlichting te geven en educatieve activiteiten te verzorgen over discriminatie en mensenrechten, ter bevordering van het goed functioneren van een open, pluriforme, democratische samenleving.
Een belangrijk doel van deze rapportage is input leveren voor de educatieve activiteiten van de Anne Frank Stichting. Verder dient het als periodieke rapportage aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Europese Unie (EU).

Bijzonderheden: Extreemrechts op blz 33 t/m 51

Monitor Moslimdiscriminatie 3e rapportage

Online beeldvorming over moslims en islam
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
188
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Uitkomsten van onderzoek laten steeds opnieuw in vele varianten en toonaarden zien dat de islam en moslims in Nederland maar moeilijk geaccepteerd worden. Dat komt onder meer naar voren in de resultaten van onderzoek naar discriminatie-ervaringen van Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren en in de uitkomsten van onderzoek naar de mate van acceptatie van moslims. Veel jonge mensen van Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben het gevoel niet bij de Nederlandse samenleving te horen. Ze voelen zich buitengesloten en afgewezen. Ze worden niet gezien als individuen, maar als Turken, Marokkanen of moslims d.w.z. als een afwijkende groep. Ze voelen zich anders behandeld op
vele terreinen van het dagelijks leven. Ze voelen zich vertekend weergegeven in de pers. Veel jonge mannen hebben te maken met etnische profilering door de politie. Zij noemen het ongunstige klimaat ten opzichte van etnische minderheden als de voornaamste reden waarom ze zich steeds meer identificeren met hun gemeenschap van herkomst en met hun geloof. Bij elkaar genomen geven de resultaten van de studie waarin dit naar voren komt een duidelijke indicatie dat ervaringen van discriminatie een rode draad vormen in het leven van deze jongeren. Eén zo’n vorm van discriminatie is islamofobie. Islamofobie manifesteert zich op verschillende terreinen en in veel sectoren van de samenleving, in ronduit gewelddadige praktijken en in gewone intermenselijke communicatie.

Bijzonderheden: Hoofdstuk twee gaat over moslimdiscriminatie in de politiek. Er wordt een overzicht gegeven van extreemrechtse groepen die zich in de onderzoeksperiode actief inzetten om moslims te discrimineren.

Vijfde rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland

INCIDENTEN, AANGIFTES, VERDACHTEN EN AFHANDELING IN 2015
Jaar:
2016
Taal:Soort Uitgave:
Beschrijving:

In deze rapportage wordt verslag gedaan van antisemitisme, racisme en extreemrechts geweld in Nederland in het jaar 2015, en de ontwikkelingen ten opzichte van de jaren daarvoor. De rapportage is tot stand gekomen in opdracht van de Anne Frank Stichting. De Anne Frank Stichting beheert het Anne Frank Huis en brengt haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie. De stichting stelt zich onder meer ten doel voorlichting te geven en educatieve activiteiten te verzorgen over discriminatie en mensenrechten, ter bevordering van het goed functioneren van een open, pluriforme, democratische samenleving. Een belangrijk doel van deze rapportage is input te leveren voor de educatieve activiteiten van de Anne Frank Stichting. Verder dient het als periodieke rapportage aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Europese Unie (EU).

Bijzonderheden: Extreemrechts op blz 42-54
VJI 4e rapport Racisme, antisemitisme, extreemrechts geweld en discriminatie

Vierde rapportage racisme, antisemitisme, en extreemrechts geweld in Nederland

Incidenten, aangiftes, verdachten en afhandeling in 2014
Jaar:
2015
Taal:Aantal blz:
96
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Deze rapportage laat zien dat het aantal racistische en antisemitische incidenten in 2014 is toegenomen ten opzichte van 2013. De verklaring voor de sterke toename van het aantal racistische incidenten is onduidelijk. Een mogelijke verklaring zou een verharding in het politieke en maatschappelijke klimaat kunnen zijn na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Het grote aantal aangiftes tegen Geert Wilders is echter niet meegenomen in deze rapportage. De toename van het aantal antisemitische incidenten is mogelijk te verklaren door de intensivering van het Israëlisch-Palestijns conflict in de zomermaanden van 2014. In die maanden vonden in Nederland meer antisemitische incidenten plaats. Door het kleine aantal incidenten kunnen we hier echter geen conclusies aan verbinden. Tegenover bovengenoemde toename staat een moeilijk te verklaren afname van het aantal racistische en antisemitische scheldincidenten. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat het type scheldwoorden dat wordt gebruikt modegevoelig is, waardoor bepaalde scheldwoorden met antisemitische of racistische connotatie in 2014 minder werden gebruikt.

Drie andere punten vallen op in dit rapport. Het eerste is dat antisemitisch geweld en racistisch geweld plaatsvinden binnen een verschillende dynamiek. Het belangrijkste verschil is de aanleiding: bij antisemitisch geweld waren dit veel vaker antisemitische intenties dan dat bij racistisch geweld racistische intenties de aanleiding waren. Het tweede punt is dat, ondanks de stabiel kleine omvang van extreemrechtse formaties, we met enige terughoudendheid constateren dat het extreemrechts geweld licht lijkt toe te nemen. Het derde punt is dat het Openbaar Ministerie heeft aangegeven vanaf 2015 commune-delicten met discriminatoir aspect in haar registratie mee te nemen. Hierdoor verwachten we in 2016 een sterke verbetering van het inzicht in de afdoening van discriminatie-incidenten.

Bijzonderheden: Extreemrechtse formaties en extreemrechts geweld op blz 39 t/m 50

Monitor Moslimdiscriminatie

Jaar:
2015
Taal:Aantal blz:
131
Soort Uitgave:
Beschrijving:

In het rapport ‘Monitor Moslim Discriminatie’ brengt Dr. Ineke van der Valk gegevens bijeen over de stand van zaken rond islamofobie en de discriminatie van moslims. Het aantal meldingen bij antidiscriminatie voorzieningen en de politie is laag, er verschijnen weinig berichten over in de media maar onderzoek naar discriminatie van moslims toont hoge waarden van zowel ervaren discriminatie als objectief gemeten discriminatie door de jaren heen.

Ineke van der Valk maakte voor het onderzoek gebruik van nationaal en internationaal onderzoek, data van antidiscriminatie-organisaties en uitkomsten van eigen empirisch onderzoek. Met name discriminatoire incidenten bij moskeeën en de situatie in het middelbaar onderwijs stonden in het onderzoek centraal.

Bijzonderheden: In hoofdstuk 4 staat de PVV centraal. Daarnaast wordt hier ingegaan op de groeiende rol van extreemrechtse groepen.

VJI 3e rapport Racisme, antisemitisme, extreemrechts geweld en discriminatie

Incidenten, aangiftes, verdachten en afhandeling in 2013
ISBN:
978-90-5830-662-3
Jaar:
2014
Taal:Aantal blz:
126
Soort Uitgave:
Beschrijving:

In het navolgende komen alle klassiek extreemrechtse organisaties die in 2013 actief waren in Nederland kort aan de orde. Nederland kent verschillende extreemrechtse groepen. Die onderscheiden zich lang niet allemaal langs ideologische lijnen. Vaker gaat het om groepen die zich van andere groepen onderscheiden door onderlinge ruzies, incompatibilité d’humeur en persoonlijke conflicten. Maar deze verschillende groepen zijn wel in twee ideologische categorieën in te delen. We maken een onderscheid tussen identitaire formaties, die zich vooral beroepen op een Nederlandse identiteit, en neonazi’s, die zich meer richten op de oude nationaalsocialistische idealen van het Derde Rijk. Na de bespreking van de ontwikkelingen rond deze groepen in 2013 geven wij een beredeneerde schatting van het aantal leden van genoemde formaties. Tot slot kijken we kort naar de veranderende interactie in 2013 tussen klassiek extreemrechtse formaties en de Partij voor de Vrijheid (PVV).

Bijzonderheden: Extreemrechtse formaties en extreemrechts geweld blz 51 t/m 68

CIDI Monitor Antisemitische incidenten in Nederland 2013

Jaar:
2014
Taal:Aantal blz:
45
Soort Uitgave:
Beschrijving:

– CIDI registreerde 147 antisemitische incidenten in 2013 tegen 114 in 2012
– Het totale aantal gemelde incidenten is gestegen met 33 incidenten
– Fysiek geweld en bedreiging daalden samen van 6 naar 4 incidenten
– Scheldpartijen en lastigvallen op straat zijn ten opzichte van 2012 met 50%
gestegen, dit aantal incidenten steeg van 14 in 2012, naar 21 incidenten in 2013.
– Incidenten met bekenden (buren, collega’s, medeleerlingen) stegen van 16
incidenten in 2012 naar 27 in 2013. De stijging in de categorieën werk (+5) en school
(+6) verklaart de toename.
– Alle soorten ‘Real Life’-incidenten samen stegen van 35 in 2012 naar 42 in 2013.
– Schriftelijke uitingen zijn ten opzichte van 2012 met ruim 30% gestegen van 44
uitlatingen in 2012 naar 60 uitlatingen in 2013. Deze stijging is deels veroorzaakt
door de stijging in gemelde uitingen op Twitter.
– Het aantal vernielingen en bekladdingen van zowel Joodse als overige doelen is
afgenomen van 14 incidenten in 2012 naar 10 in 2013.
– Het aantal incidenten in de categorie sport nam dit jaar af van 13 in 2012 naar 6
incidenten in 2013.

Lees verder in de monitor

Pim Fortuyn The Evolution of a Media Phenomenon

Auteur:
ISBN:
978-90-5335-509-1
Jaar:
2012
Taal:Aantal blz:
207
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Issues of immigration and the integration of foreigners have become topics of heated debate in the public and political arena in modern European democracies.  According to Koopmans and colleagues (2005: 3) ‘immigration and ethnic relations (…) constitute since the early 1990s the most prominent and controversial fields of political contention in West European polities’. Parallel to this development, support for anti-immigration parties has increased in several Western European countries. Examples are the French National Front, the Austrian Freedom Party and the Flemish Bloc (since 2004 Flemish Interest) in Belgium. The Netherlands is an interesting case in the European context, because the right-wing populist challenge was rather ‘slow in coming’ (Kriesi et al. 2006: 163). A significant electoral performance of the far-right did not take place until 2002 and it had also failed to make any significant impact on the public debate until relatively recently. The Netherlands was therefore for long considered a ‘deviant case’ (Rydgren and Van Holsteyn 2004), just like for example Sweden, as the country met most conditions that according to established theories explain the emergence of far-right parties elsewhere, but these parties still remained relatively unsuccessful.

Bijzonderheden: ACADEMISCH PROEFSCHRIFT ter verkrijging van de graad Doctor aan de Vrije Universiteit Amsterdam

AFS Monitor Racisme & Extremisme

Negende rapportage
ISBN:
978 90 8555 043 3
Jaar:
2010
Taal:Aantal blz:
254
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dienen politici zich voor hun uitspraken over etnische of religieuze
minderheidsgroepen voor de rechter te verantwoorden? Of dient deze
verantwoording zich uitsluitend in het publieke debat te voltrekken?
Deze vraag kan ook worden opgeworpen voor tekenaars van spotprenten,
columnisten of cabaretiers. Het gaat hier om een belangrijke maatschappelijke
kwestie: waar eindigt de grens van de vrije meningsuiting
en begint die van het verbod op discriminatie?
Die grens is niet statisch, maar afhankelijk van tijd, plaats en omstandigheden.
In Nederland speelt deze botsing van grondrechten nadrukkelijk
bij de juridische vervolging van pvv-voorman Geert Wilders. Begin
2010 is die vervolging door het Gerechtshof Amsterdam bevolen. De
rechtszaak is van groot belang voor het vaststellen van de grens tussen
beide grondrechten in Nederland, maar is niet allesbepalend. Eveneens
speelt mee dat Nederland zich aan internationale mensenrechtenverdragen
heeft gecommitteerd en zich dient te houden aan het Grondrechtenhandvest
van de Europese Unie.
Verwant aan deze discussie is het zoeken naar en vaststellen van de
grens tussen slachtoffer en dader bij incidenten waarin racisme of discriminatie
een rol speelt. In de praktijk van alledag blijkt rolwisseling
gemakkelijk te kunnen plaatsvinden. Moslims kunnen slachtoffer zijn
van islamofoob geweld, maar radicale moslims kunnen tevens dader zijn
van terroristische misdrijven. Soms plegen extreemrechtse jongeren geweld,
doordat zij vroeger slachtoffer zijn geweest van allochtoon geweld.
In het eerdergenoemde voorbeeld van Geert Wilders geldt deze dubbele
rol in het bijzonder. Als verdachte van onder meer haatzaaien tegen moslims
is hij tevens slachtoffer van bedreigingen tegen zijn persoon die een
al jarenlang durende 24-uursbeveiliging noodzakelijk maken.

Lees verder in de monitor

AFS Monitor Racisme & Extremisme

Achtste rapportage
ISBN:
978 90 8555 004 4
Jaar:
2008
Taal:Aantal blz:
306
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Fortuyns befaamde slogan ‘Ik zeg wat ik denk’ heeft de laatste jaren niet
alleen op grote schaal navolging gekregen, maar ook geleid tot felle discussies
over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Begin 2006, tijdens
de wereldwijde ophef over de Deense ‘Mohammed-cartoons’, pleitte vvd-
Kamerlid Ayaan Hirsi Ali voor ‘het recht op beledigen’.1 Een van de Deense
prenten was een afbeelding van de profeet Mohammed met een tulband in
de vorm van een bom met aangestoken lont. Deze spotprent kreeg in 2008
een hoofdrol in de film van Wilders, Fitna, die al evenzeer heeft geleid tot
verhitte discussies over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Dat
die grenzen opgeschoven zijn en dat er meer gezegd kan worden dan voorheen
lijkt wel duidelijk. Een treffende illustratie is de opschudding over de
politie-inval in mei 2008 bij een Nederlandse cartoontekenaar ‘Gregorius
Nekschot’ die jarenlang de islam op de korrel heeft genomen. De aanhouding
van de cartoonist, die ervan verdacht werd de discriminatieverboden
te hebben geschonden, wekte grote publieke en politieke verontwaardiging.
Spotprenten zouden moeten kunnen, zo werd alom betoogd, ongeacht
hun inhoud. De vraag waar de grenzen van vrije meningsuitingen dan
wel zouden moeten liggen, bleef op de achtergrond. Wel is in discussies
gedurende de laatste jaren steeds vaker betoogd dat de grens zou moeten
worden getrokken bij aanzetten tot geweld.
Maar, zo zeggen anderen, ook zonder aanzetten tot geweld kan grote
schade worden berokkend, want de verruimde uitingsvrijheden zijn van
invloed op het vóórkomen van intolerantie en discriminatie. Als argument
voor deze stellingname worden indicaties voor een tamelijk hoog niveau
van islamofobie in Nederland aangehaald. Uit enquêteonderzoek blijkt
dat meer dan de helft van de Nederlandse, niet-islamitische schoolgaande
veertien- tot zestienjarige jongeren negatief staan ten opzichte
van moslims.2 Als een van de oorzaken wordt negatieve beeldvorming
genoemd: ‘negatieve stereotypen van moslims en negatieve clichés van
de islam, negatieve berichten van ouders en de beste vriend of vriendin
over moslims en de islam, en de overtuiging dat moslims een bedreiging
vormen voor de veiligheid een belangrijk effect op de attitude’.

Lees verder in de monitor

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Vierde rapportage
ISBN:
90-72972-72-4
Jaar:
2001
Taal:Aantal blz:
136
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Is er in ons land sprake van toenemend of afnemend racistisch geweld? Hoe is het gesteld met de tolerantie in Nederland? Heeft het lokale beleid tegen horecadiscriminatie succes of houdt het aantal klachten aan? Voor de beantwoording van dit soort vragen is het van groot belang dat er periodiek monitoronderzoek plaatsvindt naar de verschijningsvormen van rassendiscriminatie en extreem-rechts. Dit belang is medio jaren negentig door de Leidse Universiteit onderkend en aldaar is het project Monitor racisme en extreem-rechts ontwikkeld. Thans wordt het project uitgevoerd door de Leidse Universiteit in samenwerking met de Anne Frank Stichting en met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Monitoronderzoek is inmiddels een internationaal erkend instrument voor het waarnemen van racisme en discriminatie, en het ontwikkelen van beleid hiertegen. In 1999 ging in Wenen het Europese Waarnemingscentrum tegen Racisme
en Xenofobie van start. Het Weense waarnemingscentrum tracht via nationale monitorcentra de ontwikkelingen in de Europese Unie te volgen en te analyseren. Het project Monitor racisme en extreem-rechts vormt een belangrijke bron voor toelevering van gegevens aan het Europese waarnemingscentrum. In de Europese richtlijn van 29 juni 2000 voor gelijke behandeling van personen op grond van ras of etnische afstamming is eveneens een monitorbepaling opgenomen: na de totstandkoming van de nationale regelgeving in (uiterlijk) 2003 dient met ingang van 2005 elke vijf jaar verslag gedaan te worden over de effectiviteit van deze nationale maatregelen.

Lees verder in de monitor

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Derde rapportage
ISBN:
90-74062-02-4
Jaar:
2000
Taal:Aantal blz:
150
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Hoe intolerant zijn de autochtone Nederlanders jegens allochtonen? Al bijna
25 jaar peilt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de publieke opinie over
allochtonen en publiceert daar geregeld over. Eind jaren tachtig, begin jaren
negentig zien we een lichte verharding van het opinieklimaat, maar volgens het
SCP zijn er over het algemeen weinig veranderingen. Ongeveer 80% van de
bevolking vindt dat autochtonen en allochtonen gelijke behandeling moeten
hebben bij verdelingsvraagstukken, zoals bij huisvesting en werkgelegenheid.
Ongeveer 13% van de autochtone bevolking staat afwijzend tegenover
allochtonen. Ongeveer 50% van de autochtone bevolking is tegen immigratie
gekant.
Wat dit laatste betreft vond het NIPO in 1998 een andere uitkomst:1 niet de
helft, maar driekwart van de autochtone Nederlanders is tegen verdere
immigratie gekant. Er is – volgens het NIPO – een groeiend draagvlak voor
immigratiebeperking terwijl tegelijkertijd het vertrouwen in integratie en
aanpassing van allochtonen afneemt. Het NIPO vond deze trend aan de hand
van opiniepeilingen in de jaren 1993, 1995 en 1998.
Eind 1999 bleek uit ander NIPO-onderzoek dat eenderde van de Nederlanders
gekant is tegen het verlenen van asiel aan politieke of economische
vluchtelingen.2 Tweederde van de Nederlanders ondersteunde wel het beleid
van de overheid om politieke vluchtelingen die in hun eigen land vrezen voor
hun leven asiel te geven. Ongeveer de helft van de ondervraagden vond dat
asielzoekers overlast geven. Verder dacht zo’n veertig procent dat asielzoekers
gemiddeld crimineler zijn dan Nederlanders.

Lees verder in de monitor

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Tweede rapportage
ISBN:
90-76400-03-2
Jaar:
1998
Taal:Aantal blz:
147
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dit is de tweede rapportage van het project Monitor racisme en extreem-rechts, dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het monitor-project heeft twee centrale doelstellingen:
1. monitor racisme en extreem-rechts: het waarnemen van deze verschijnselen in Nederland, alsmede van de overheidsrespons op deze verschijnselen; periodieke rapportage, op twee manieren:
(a) ‘generale rapportage’: een algemene rapportage aan de hand van een vast stramien;
(b) een ‘verdiepingsslag’: rapportage waarin een speciaal onderwerp wordt belicht.
2. De periodiciteit van het project houdt in dat in het ene jaar een generale rapportage verschijnt en in het andere een ‘verdiepingsslag’. De eerste rapportage van 1997 was een generale, waarin het gaat om een breed beeld van de verschijnselen racisme en extreem-rechts in Nederland, alsmede van overheidsreacties daarop. Ook die van het komende jaar (1999) zal een generale rapportage zijn. Deze voorliggende tweede rapportage is gewijd aan een ‘speciaal’ onderwerp: de relatie tussen enerzijds de media en anderzijds racisme en extreemrechts.

Lees verder in de monitor