Home » Defend Gouda

Defend Gouda

Filter

Artikelen

1 resultaten

Extreemrechts en het anti-vluchtelingen verzet

Op 24 september 2015 twittert Geert Wilders voor het eerst een om in verzet te komen tegen de komst van vluchtelingen: ‘Geen azc! Geen azc! #kominverzet’. Twee weken later bestormt een groep gemaskerde mannen een vluchtelingenopvang in Woerden met vuurwerk. Eind van diezelfde maand breekt de pleuris uit in Steenbergen, een dorp op de grens… Lees verder

Demonstraties

1 resultaten
24 mrt 2018
Door:
RVF Landstorm Nederland, Defend Gouda
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 50 en 60 personen
Extra:
RVF Nederland en Defend Gouda organiseerden onder de naam 'Nederlands Actiecomité tegen de blanke genocide in Zuid Afrika' een demonstratie bij de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag. Daar protesteerden zij tegen de onderdrukking van blanken in Zuid-Afrika. Een deel van de demonstranten distantieerde zich na afloop van de demonstratie, omdat de organisatie ook de overleden nazi-weduwe Rost van Tonningen herdacht.

In de media

3 resultaten

Demonstratie tegen AZC in PWA kazerne

Zaterdag 23 april rond 13.30 uur wordt bij de PWA-kazerna gedemonstreerd tegen de plannen van de gemeente om de locatie te gebruiken als vluchtelingenopvang. De demonstratie verzamelt bij het huis van de stad.
De protestbijeenkomst wordt georganiseerd door Defend Gouda en Zwart Front. De bewegingen hebben het helemaal gehad met de gemeente Gouda.

Kroniek

10 resultaten
*

De extreemrechtse groep Defend Gouda plaatst een foto van graffiti op haar internetpagina, die dus mogelijk in Gouda gemaakt is. Het gaat om een Keltisch Kruis met de letters W.B.G.. Ze schrijven bij de foto: “(W)hite (B)oys (G)ouda can’t be stopped“.

*

Op deze datum plaatst Defend Gouda uit Gouda een foto op internet die gemaakt is bij een oude stadspoort in Leiden. Er staan veertien mensen op die allemaal rood-wit-blauwe maskers dragen. Ze hebben vlaggen bij zich van Defend Gouda, het Rood-Wit-Blauw, een Keltisch kruis en een rode vlag waarop een gekruiste hamer en zwaard staan. De tekst bij de foto is: “Leiden & Gouda, United As One. #DefendLeiden #DefendGouda #RWB“. Drie dagen later verschijnt deze foto ook op een profiel van Rood Wit Blauw Gemaskerd met de uitleg: “Leiden laat weer van zich horen! #DeJeugd #DeStrijd #DeToekomst“.

*

De groep Defend Gouda plaatst een foto op internet van een geanonimiseerde man die posters aanplakt op een aanplakbord. Dit is dus mogelijk in Gouda. Hij plakt een serie identieke gele postertjes aan met een gekruiste hamer en zwaard er op. De tekst op de postertjes is: “NS Area” (dus: nationaalsocialistisch gebied).

*

De groep Defend Gouda uit Gouda plaatst drie foto’s op internet, zonder erbij te schrijven waar die genomen zijn. Ze schrijven wel: “Vandaag zijn activisten van Defend Gouda wederom de straat op gegaan! Met dit keer als doel, het verspreiden en het promoten van het laatst gepubliceerde Bellum van Zwart Front“. Op de foto’s zijn brievenbussen te zien waar dit tijdschrift uitsteekt.

*

Op een internetprofiel van Rood Wit Blauw Gemaskerd verschijnt een foto. Ze leggen uit: “We kregen afgelopen weekend een foto toegestuurd afkomstig uit Gouda“. Op de foto zijn elf mensen te zien in een fiets- of voetgangerstunneltje, op een man na is iedereen gemaskerd met halsdoeken en zeker drie RWB-maskers. Twee mensen dragen slagwapens en eentje een helm. Twee mensen hebben een shirt van Defend Gouda aan. De groep heeft ook verschillende vlaggen bij zich: Een Nederlandse vlag, een prinsenvlag, een vlag met een Keltisch Kruis, een Palestijnse vlag en een vlag van Defend Gouda. De foto is dus mogelijk rond het weekend van 27 en 28 augustus gemaakt.

*

In Gouda houden Defend Gouda en Zwart Front een demonstratie tegen een AZC. De groep RVF Landstorm Nederland roept haar achterban hiervoor op. Er zijn minder dan vijftig deelnemers, waarvan bovendien maar een klein deel uit Gouda zelf komt. Ze roepen slogans zoals “AZC Nee!” en de nazikreet “Vrij, sociaal en nationaal“.

*

Op deze zaterdag rond het middaguur plaatst Defend Gouda een foto op internet van een nachtelijk kroegtafereel met zo’n acht mensen. Ze schrijven erbij: “Borrel avond! #DG #DefendGouda“. Dus mogelijk hebben ze de avond ervoor een samenkomen in Gouda gehad.

*

De neonazigroep Defend Gouda plaatst een onduidelijke foto op internet waarop zes mannen zijn te ontwaren. Ze verklaren dat het om hun “Borrelavond!” gaat. Dus mogelijk vandaag of ergens de afgelopen dagen heeft de club een samenzijn gehad in Gouda.

*

Een demonstratie van Pegida in Apeldoorn met deelname van groepen zoals DTG, Voorpost en mensen met een neonazistische achtergrond. Er zijn ongeveer tweehonderd demonstranten. De  neonazi Patrick Hendriks mishandelt een persfotografe door haar camera hard in haar gezicht te duwen, hij wordt gearresteerd. Hij verspreidt eerder nog stickers van zijn Brass Knuckle Brotherhood Nederland. Er is een delegatie van Defend Gouda bij met een anti-islam-spandoek.

*

Een demonstratie van Pegida in Rotterdam tegen de islam, maar ook voor behoud van Nederlandse waarden en normen “zoals Zwarte Piet”. Voorpost, Defend Gouda en Identitair Verzet roepen hun aanhang op om hier aan mee te doen. Er zijn ruim honderd deelnemers en de politie arresteert zo’n twintig mensen, van zowel Pegida als hun tegenstanders, in de omgeving. Pegida-voorman Edwin Wagensveld geeft in zijn toespraak af op de “moslimburgemeester” van Rotterdam “die in Saoudi-Arabië zat te slijmen bij zijn vrienden, de financiers van ISIS” en hij is boos dat Pegida niet door de stad mocht lopen. Namens Voorpost is Florens van der Kooi hierbij en zijn broer Ben van der Kooi loopt ook rond. Neonazi Owen Koenekoop is deelnemer en er is een spandoek met de tekst “AZC? Nee! Blijft niet kalm sta op en herover ons land!” van Identitair Verzet zichtbaar.

Publicaties

6 resultaten

Factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes

Update april 2021
Jaar:
2021
Taal:Aantal blz:
77
Soort Uitgave:
Beschrijving:

In het voorjaar van 2021 is de actieve aanhang van georganiseerd extreemrechts bij voortduring klein en versnipperd, het aantal uitgevoerde acties bescheiden en de geweldsdreiging minimaal. Op internet is recent echter sprake van een veranderde dynamiek rond extreemrechts, die nieuwe
dreigingen met zich mee brengt. Daarnaast is er sinds enkele jaren een vermindering te
zien van de maatschappelijke en politieke weerstand tegen extreemrechts, extreemrechtse
opinies en organisaties.

Extreemrechts & extreemlinks

in de gemeenten Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen & Maassluis
Jaar:
2020
Taal:Aantal blz:
73
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dankzij een combinatie van toenemende polarisatie, nieuwe internetmogelijkheden en een ideologische vernieuwing van met name extreemrechtse groeperingen is er de afgelopen jaren een opleving van de fenomenen extreemrechts en (in de schaduw) extreemlinks waarneembaar in West-Europa. In Nederland heeft de vluchtelingencrisis (2013-2016) een grote rol gespeeld in deze opleving. Daarnaast is de Zwarte Pieten-discussie, die nu al een paar jaar zeer fel gevoerd wordt, aangegrepen, door zowel extreem- rechts als links, om te spreken van een cultuur-oorlog. De gemeenten Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis willen naar aanleiding van deze ontwikkelingen antwoord op de vraag: “Wat zijn op dit moment de gevaren die voortkomen uit politiek extremistisch gedachtegoed binnen de regio, en hoe kunnen de gemeenten daar effectief op inspelen?” Door middel van kwalitatief onderzoek in de regio, gecombineerd met internet- en literatuuronderzoek dat in de periode april-september 2019 verricht is, tracht dit rapport antwoord te geven op deze vraag.

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Update oktober 2018
Jaar:
2018
Taal:Aantal blz:
56
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’ uit oktober 2018, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrokkenheid bij geweldsincidenten van de verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland.
De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verzameld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland.

Zesde rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland

INCIDENTEN, AANGIFTES, VERDACHTEN EN AFHANDELING IN 2016
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
73
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Deze zesde rapportage antisemitisme, racisme en extreemrechts geweld in Nederland, doet verslag van deze feiten in het jaar 2016, en de ontwikkelingen ten opzichte van de jaren daarvoor. De rapportage is tot stand gekomen in opdracht van de Anne Frank Stichting. De Anne Frank Stichting beheert het Anne Frank Huis en brengt haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie. De Stichting stelt zich onder meer ten doel voorlichting te geven en educatieve activiteiten te verzorgen over discriminatie en mensenrechten, ter bevordering van het goed functioneren
van een open, pluriforme, democratische samenleving. Een belangrijk doel van deze rapportage is input leveren voor de educatieve activiteiten van de Anne Frank Stichting. Verder dient het als periodieke rapportage aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Europese Unie (EU).

Bijzonderheden: Extreemrechts op blz 35-50

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Update Maart 2017
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
42
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’ uit maart 2017, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrokkenheid bij geweldsincidenten van de verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland. De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verzameld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland.

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Jaar:
2016
Taal:Aantal blz:
34
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de eerste actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrok- kenheid bij geweldsincidenten van de  verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland. De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verza- meld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland . De keuze om bepaalde organisaties wel en niet op te nemen volgt de defnitie en afbakening die binnen dat project wordt gehanteerd. Deze factsheet is in opdracht van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS)  van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geschreven. De verant- woordelijkheid voor de inhoud ligt bij de auteur.