Home » De Wende

De Wende

Filter

Publicaties

9 resultaten

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Tweede rapportage
ISBN:
90-76400-03-2
Jaar:
1998
Taal:Aantal blz:
147
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dit is de tweede rapportage van het project Monitor racisme en extreem-rechts, dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het monitor-project heeft twee centrale doelstellingen:
1. monitor racisme en extreem-rechts: het waarnemen van deze verschijnselen in Nederland, alsmede van de overheidsrespons op deze verschijnselen; periodieke rapportage, op twee manieren:
(a) ‘generale rapportage’: een algemene rapportage aan de hand van een vast stramien;
(b) een ‘verdiepingsslag’: rapportage waarin een speciaal onderwerp wordt belicht.
2. De periodiciteit van het project houdt in dat in het ene jaar een generale rapportage verschijnt en in het andere een ‘verdiepingsslag’. De eerste rapportage van 1997 was een generale, waarin het gaat om een breed beeld van de verschijnselen racisme en extreem-rechts in Nederland, alsmede van overheidsreacties daarop. Ook die van het komende jaar (1999) zal een generale rapportage zijn. Deze voorliggende tweede rapportage is gewijd aan een ‘speciaal’ onderwerp: de relatie tussen enerzijds de media en anderzijds racisme en extreemrechts.

Lees verder in de monitor

BVD jaarverslag 1991

ISBN:
2164171-47
Jaar:
1992
Taal:Aantal blz:
67
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Extreem rechts

Georganiseerd extreem-rechts beschikt in Nederland over een aanhang van naar schatting enkele honderden personen. Daarvan bezoeken er enige tientallen min of meer regelmatig vergaderingen en bijeenkomsten, of zijn anderszins politiek actief.

Een ruime meerderheid heeft politiek onderdak gevonden bij de Centrum Democraten (CD) of de Centrum Partij ’86 (CP’86). Een uiterst militante groepering van extreem-rechtse signatuur is de Nederlandse tak van het neo-nazistische Duitse Aktionsfront Nationaler Sozialisten / Nationaier Aktivisten (ANS). Kernen van de overigens niet erg grote, voornamelijk jeugdige aanhang bevinden zich vooral in het noorden van het land en in de omgeving van de steden Den Haag en Breda. Verder is een aantal kleinere verbanden actief, zoals het gezelschap rond NSB-weduwe F. Rost van Tonningen-Heubel, de lezerskring van het Informatieblad van de “Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks Unie”, de “Viking-jeugd”, leden van het geschiedkundig genootschap “De Wende” en de Nederlandse afdeling van de Northern League. Bij de meeste bestaat de aanhang uit voornamelijk oudere nationaal-socialisten. Hun streven is vooral gericht op behoud van het fascistisch gedachtengoed uit de jaren ’30 en ’40.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 17 en 18

BVD 2e kwartaaloverzicht 1978

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
54
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE “GROEP GLIMMERVEEN” EN DE VERKIEZINGEN

Na het verbod van de Nederlandse Volksunie (NVU) op 8 maart j.l. was Joop GLIMMERVEEN van plan deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de grote steden onder de naam “Lijst Glimmerveen” of desnoods met een naamloze lijst. Aangezien echter wel duidelijk was dat achter deze lijsten toch de ideeën van de verboden NVU schuilgingen werd dit plan in de kiem gesmoord door een krachtig veto van de desbetreffende kiesraden en – in tweede instantie – van Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland.
Hiermee was het verkiezingsspel van de “volksnationalisten” althans voor dit jaar uitgespeeld. Wel trachtte de Hagenaar nog de Haagse gemeenteraadsverkiezingen te laten verbieden (x) omdat hem “op deze manier zijn passief kiesrecht werd ontnomen”. Doch ook deze vondst werd door de rechter niet gehonoreerd,

Wat na dit alles nog resteerde, was publiciteit. Hiertoe lag het in de bedoeling van de “groep Glimmerveen” om een aantal openbare bijeenkomsten te organiseren onder andere naam en dit te combineren met het verspreiden van provocerende pamfletten. De organisatie van dit geheel lag blijkbaar toch boven de macht van de ex-NVU-ers, want het is bij een plan gebleven. Wellicht is de oorzaak van deze inactiviteit te vinden in de afwezigheid van “leider”
GLIMMERVEEN, die immers precies in die periode de 14 dagen gevangenisstraf uitzat, opgelopen wegens het verspreiden van discriminerende pamfletten bij de “Turken-rellen” in Schiedam in 1976.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 34 tm 37

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1977
Taal:Aantal blz:
41
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Beschrijvingen ledenvergaderingen, uitnodigingen vergaderingen, verkiezingsprogramma en pamfletten.

“Xxx vroeg of de NVU niet kan optreden tegen zakkenrollers in Utrecht. Men zou eigenlijk knokploegen moeten vormen tegen dit soort figuren. Glimmerveen zei dat dit beter niet kan gebeuren onder de vlag van de NVU, maar ieder mag zelfstandig onder eigen verantwoordelijkheid optreden.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document 

BVD 7e en 8e maandoverzicht 1976

Jaar:
1976
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechts-extreme Groeperingen.

Nederlandse Volksunie (NVU)
Voorzitter J.G. GLIMMERVEEN versterkte dit jaar zijn positie in de NVU door de overige bestuursleden te dwingen zich meer dan ooit aan zijn beleid te- conformeren. Belangrijk bestanddeel van dit beleid vormt de ongenuanceerde racistische benadering van het vraagstuk van de gastarbeiders en kleurlingen in Nederland, Bij voorkomende gelegenheden beklemtonen prominente leden van de NVU, die veelal voorstander zijn van het gebruik van zgn. knokploegen om de ideeën van de NVU kracht bij te zetten, de racistische aspecten in de maatschappij Verwacht kan dan ook worden dat de NVU, zeker met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in 1977 waaraan zij wil deelnemen, een steeds harder standpunt zal innemen en uitdragen.

Overige rechts-extreme organisaties
Weinig of geen activiteiten van betekenis werden ontplooid door de organisaties Jan Hartmanstichting, Verbond van Nederlandse Werkgemeenschappen Were Di, The Northern League en Viking Jeugd.

Lees verder in de maandoverzichten

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 20

BVD 9e maandoverzicht 1975

Jaar:
1975
Taal:Aantal blz:
24
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechts-extreme groeperingen

Nederlandse Volksunie
De in 1971 opgerichte organisatie Nederlandse Volksunie streeft onder meer de zogenaamde Heel Nederland Gedachte na – een gedachte waarin Nederland en Vlaanderen een eenheid moeten gaan vormen – en propageert; een fervent anti-communisme.

De NVU telt thans ca 60 leden, waarvan een aantal een “oorlogsver-leden”, heeft. Orgaan van de organisatie is het blad “Wij Nederland w.o.De Vlam’V ”
NVU-activiteiten van enige betekenis steunen voornamelijk op voorzitter J.G. GLIMMERVEEN, die met zijn verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag in mei 1974 nogal wat stof deed opwaaien.
GLIMMERVEEN maakt echter thans de indruk in politiek opzicht weinig meer te zullen ondernemen tot er een definitieve uitspraak is gedaan in de tegen hem aangespannen gerechtelijke procedure wegens belediging van een bevolkingsgroep (i.e. de Surinamers). De Hoge Raad vernietigde op 24-6-1975 het arrest van het gerechtshof te Den Haag, waarbij GLIMMERVEEN ontslagen werd van rechtsvervolging. De zaak werd door de Hoge Raad teruggewezen naar het gerechtshof in Amsterdam. Het ontslag van GLIMMERVEEN uit de functie van boekhouder bij SHAPE Technical Centre in Den Haag werd inmiddels nietig verklaard.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 11 tm 14

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1974
Taal:Aantal blz:
37
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Beschrijving ledenvergadering NVU te Utrecht, de oprichtingsakte, enkele propagandaflyers en korrespondentie rondom verkiezingsdeelname Glimmerveen.

“Totaal waren er uit Belgie circa 15 personen aanwezig aangevuld met ongeveer 30 Nederlanders, waaronder twee journalisten minstens. (Een van de Gelderlander en een van de rubriek Avro’s Televizier). Er werden diverse toespraken gehouden o.a. door de Belg … namens Were-Di uit dat land. Spreker stipte nog eens dan het streven van Were-Di en de Vlaamse Volksunie naar een verenigd Europa van volkeren.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document 

BVD 5e maandoverzicht 1974

Jaar:
1974
Taal:Aantal blz:
21
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De Nederlandse Volksunie

De NVU, die in 1971 tot stand kwam na een fusie tussen de Actiegroep Vlaanderen en het Nieuw Rechts Front, kan zich nog steeds niet presenteren als een hecht georganiseerde groepering. De weinige activiteiten die van de NVU uitgaan worden door de omstandigheden bepaald.

Aan de besluitvorming in de partij neemt over het algemeen slechts een gedeelte van de Raad van Bestuur deel. In dit bestuurscollege zijn het vooral de heren B.S. PO. (voorzitter), H.G.L. HE (vice-voorzitter), F. ZO (secretaris T, G. L (plv. secretaris) en mevrouw E. PO, -De V (penningmeesteresse) die op de voorgrond treden.

Hoewel de mogelijkheid van min of meer gewelddadige acties niet geheel uitgesloten moet worden, mag de invloed van de meer militante personen in de NVU niet worden overschat. Eventuele harde acties zullen dan ook waarschijnlijk een beperkt en incidenteel karakter dragen. De NVU telt thans ongeveer 65 leden waarvan ongeveer 15 leden actief zijn.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 6 tm 8

BVD 7e en 8e maandoverzicht 1973

Jaar:
1973
Taal:Aantal blz:
36
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechts-extreme groeperingen in Nederland
Na de 2e Wereldoorlog zijn in Nederland verschillende extreem rechtse organisaties opgericht. Een aantal van deze organisaties is, na een kwijnend bestaan, opgegaan in andere groeperingen of na verloop van tijd geheel van het toneel verdwenen.
Tot de groeperingen die thans nog in meerdere of mindere mate actief zijn in Nederland, kunnen de volgende organisaties gerekend worden. De meest actieve daarvan is de Nederlandse Volksunie.

Northern League
De Northern League (de Noordbond) is een internationale neo-fascistische groepering, ontstaan in 1958 uit de lezerskring van het blad “Northern World”, dat in 1957 door de Engelsman Roger PE; in het leven is geroepen.
Doel van de organisatie is: “het behoud van het rassen- en culturele erfdeel van de Noordse volkeren”. Zij tracht dit te bevorderen door “alle volkeren van Noordeuropese afstamming te verenigen”. De organisatie beschouwt alle gekleurde rassen als inferieur en is anti-semitisch en anticommunistisch. Het secretariaat is gevestigd in Amsterdam ten huize van de ex-NSB’er J.KRULS, die tevens hoofdredacteur is van het Engelstalig orgaan van de League “The Northlander”.

Lees verder in de maandoverzichten

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 21 tm 25