Home » De Blauwe Tijger

De Blauwe Tijger

Filter

In de media

16 resultaten

Het vergeten front: Nederlandse strijders in Oekraïne

Vanaf 2012 ging de aandacht voornamelijk uit naar westerlingen die zich massaal aansloten bij jihadistische groeperingen in Syrië en Irak. Veel minder aandacht was er voor een ander conflict: de oorlog in Oost-Oekraïne. De aantrekkingskracht past volgens de Amerikanen in de wereldwijde opmars van het rechts-extremisme.  Gijs Weijenberg en Jeanine de Roy van Zuijdewijn zoomen in op – én identificeerden – Nederlandse uitreizigers.

Een keurige uitgeverij?

Vorige week waarschuwde de NCTV voor de radicalisering van extreemrechts en viruswaanzinnigen. Daarbij werd in het bijzonder gewezen op de rol van de ‘ultraconservatieve’ uitgeverij de Blauwe Tijger. Wat is de Blauwe Tijger voor club?

God is rechts

Christelijk conservatisme. Forum voor Democratie (FVD) heeft onder Baudet een „boreale en religieuze kant” gekregen, stelt mede-oprichter Henk Otten, vorige week uit de partij gezet. Vast staat dat FVD aantrekkelijke kanten heeft voor christelijk rechts, dat zich óók zorgen maakt over de teloorgang van christelijke waarden. Komt het tot een alliantie tussen FVD en SGP?

Kroniek

1 resultaten
*

In een debatcentrum in Amsterdam organiseert Paul Cliteur van Forum voor Democratie een debat in samenwerking met een stichting. Het thema is “moslimextremisme” en ze gebruiken het boek “Waarom haten ze ons eigenlijk” van uitgeverij De Blauwe Tijger als kapstok. De moderator is Geerten Waling en mensen als Frits Bolkestein en Wim van Rooy zijn deelnemers. Wim van Rooy pleit voor het discrimineren van moslims. Vanuit het publiek stelt de voormalige PVV-medewerkster Bernadette de Wit voor om het aantal islamieten te decimeren tot 1 a 2% moslims per land.

Publicaties

3 resultaten

Fenomeenanalyse Extremisme Noord-Nederland

Jaar:
2022
Taal:Aantal blz:
66
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De afgelopen jaren heeft het extremistische landschap in Nederland zich sterk ontwikkeld. Waar in de publieke beeldvorming de nadruk lang heeft gelegen op het jihadisme, zijn de laatste jaren andere vormen van extremisme sterker op de voorgrond getreden. Sinds de uitbraak van de coronapandemie in 2019 zijn toenemende verharding en verdeeldheid van het maatschappelijke en politieke debat zichtbaar. Antioverheidssentimenten worden explicieter publiekelijk geuit, bijvoorbeeld in relatie tot het corona- en stikstofbeleid. Bovendien lijken meer mensen online te radicaliseren onder invloed van complotdenkers en/of radicaal- en extreemrechtse groeperingen.

Bijzonderheden: Extreemrechts op blz 21 - 23 en verder

Factsheet Online radicaal en extremistisch gedrag

Jaar:
2021
Taal:Aantal blz:
23
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Steeds openlijker
De afgelopen decennia heeft het online radicaal- en extreemrechtse landschap een vlucht genomen. Daarbij worden racistische en dehumaniserende uitingen niet enkel meer onder een pseudoniem in een hoekje van het internet gedaan op een webforum als Stormfront, maar steeds openlijker op sociale media gedeeld. Deze factsheet is opgesteld om meer inzicht te krijgen in deze online wereld en de betekenis voor de offline wereld. De online wereld vervult hierbij verschillende functies: rekruteren, aandacht genereren, mobiliseren, ideologie verspreiden, vinden van gelijkgestemden, ideologische rechtvaardiging, trollen en doxing, ondermijning van sociale cohesie en overheid en vermaak. Hoewel het online bereik van bekende fysieke (offline) radicaal- en extreemrechtse groepen relatief klein is en de geweldsdreiging al jaren gering is, is er wel een voortzetting zichtbaar van een eerder waargenomen ‘dreigcultuur’. Racistische en dehumaniserende berichten worden niet vanuit grote kanalen verspreid, maar eerder bottom-up door een netwerk van individuele gebruikers gedeeld. Deze toegenomen racistische commentaren en hate speech dragen bij aan verdere polarisatie en ondermijning van de sociale cohesie, met name wanneer het gaat om dehumanisering en het vergroten van de vijandigheid ten aanzien van groepen met een migratieachtergrond. Het online landschap is voortdurend in beweging. De informatie in de factsheet is een momentopname van september 2020. We actualiseren deze factsheet periodiek.

Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 53

Jaar:
2020
Taal:Aantal blz:
39
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De mogelijkheid dat een extreemrechts georiënteerde eenling in Nederland copycat gedrag vertoont naar aanleiding van een aanslag zoals in Christchurch (maart 2019), is voorstelbaar. Het Nederlandse extreemrechtse landschap is doorgaans niet gewelddadig, marginaal, gefragmenteerd en ontbeert aansprekende leiders. Online is wel rechts-extremistische activiteit. Bovendien zijn er personen die vanuit rechtsextremistische, maar ook vanuit identitaire- en antioverheidshoek, soms (online) dreigen met geweld. Dit is nog nergens concreet geworden.

Bijzonderheden: Extreemrechts op blz 4, 14, 15, 30, 33, 35 en 36.