Home » Politieke partijen » Nederlandse Volks-Unie » Nederlandse Volks-Unie: Verkiezingen 2014

Nederlandse Volks-Unie: Verkiezingen 2014

De langst bestaande extreemrechtse partij van Nederland, de Nederlandse Volks-Unie (NVU), doet in drie gemeentes mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dat is bepaald niet voor het eerst, maar verrast misschien wel enigszins. Verrassend, omdat de partij sinds haar oprichting in 1971 met regelmaat heeft meegedaan aan verkiezingen zonder ook maar één keer een zetel te behalen.

Partij leider Kusters op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag
Partij leider Kusters op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag

Men zou verwachten dat het vertrouwen dat er nog een keer succes kan worden behaald inmiddels wel is weggeëbd. Maar ook verrassend omdat de partij al enige tijd op sterven na dood is. Partijvoorzitter Constant Kusters heeft, sinds zijn aantreden een decennium geleden, de NVU omgevormd tot een vriendenclubje van enkele tientallen personen1 dat maar één ding gemeen heeft: ze geven Kusters nooit kritiek. Dat vriendenclubje heeft het voor elkaar gekregen om deelname in drie gemeentes mogelijk te maken. Om ongewenste problemen te voorkomen voert Kusters bij alle perspresentaties het woord. Het nationaalsocialistische gedachtegoed van de partij laat hij daarbij wijselijk buiten beschouwing. ‘Nieuwe beeldvorming’ noemt Kusters dat. De kiezers blijven ongewis over de ideeën, presentatie, capaciteiten en achtergronden van de lokale NVU-kandidaten. Tijd om daar iets aan te veranderen.

Arnhem

Boerboom op NVU manifestatie 10 november 2012, Arnhem
Boerboom op NVU manifestatie 10 november 2012, Arnhem

In Arnhem wordt de NVU-lijst getrokken door partijvoorzitter Constant Kusters (1971). Niet verwonderlijk in zijn eigen woonplaats. In Arnhem geniet Kusters enige lokale bekendheid. Of dat een voordeel is, is echter maar de vraag. Voor een deel bouwde hij die bekendheid de afgelopen 25 jaar op als radicale neonazi met losse handjes. Hij kwam diverse malen in aanraking met de politie wegens geweldpleging en verboden wapenbezit. Slachtoffers daarvan waren zowel politieke tegenstanders als Arnhemse burgers, waar hij geweld tegen gebruikte. Maar niet alleen op straat was Kusters onhandig in de omgang. Ook binnen extreemrechtse kringen zorgde zijn karakter er voor dat hij een reeks aan partijen en organisaties versleet. Het lukte hem pas om langer bij één organisatie, de NVU, betrokken te blijven toen hij voorzitter van die partij werd. Maar waar Kusters door zijn voorzitterschap niet meer uit deze organisatie was te zetten gebeurde natuurlijk het omgekeerde. Andere extreemrechtse organisaties in binnen- en buitenland, die de NVU door de jaren heen wilden steunen, haakten af en lieten de partij links liggen. Ook binnen de partij was deze ontwikkeling zichtbaar. Veel NVU-leden verlieten de partij en hun plaats werd nauwelijks ingenomen door nieuwe leden.

Meriam Bruggink (links) en Peter van Egmond op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag
Meriam Bruggink (links) en Peter van Egmond op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag

Op de tweede plaats staat het trouwe partijlid en de NVU-penningmeester Michel Boerboom (1978) uit Driel. Boerboom is ook al ruim een decennium actief binnen de partij en al jaren hoofd van de ordedienst bij de demonstraties. Dat Boerboom nog actief is voor de NVU zegt overigens veel over de partijdiscipline. Vanuit de NVU wordt namelijk luid en duidelijk geprotesteerd tegen pedoseksuelen. Ook bij deze verkiezingen wordt bijvoorbeeld voor ‘pedovrije zones’ gepleit. Wat pedoseksuelen zijn is voor de partij zonneklaar. In een toespraak bij een demonstratie beschuldigde partijvoorzitter Kusters een concurrerende rechts-extremist van pedofilie omdat hij een relatie met een minderjarige van ongeveer 17 jaar had gehad. Toen Michel Boerboom echter een relatie aanging met een minderjarige NVU-activiste werd hij enige tijd uit beeld gehouden maar kon, nadat de dame in kwestie meerderjarig was geworden weer terugkeren. Deze trouw is overigens wederkerig. Boerboom is er bij zo goed als elke partijactiviteit bij en is ook sinds zijn intrede bij de partij bij heel veel raadsverkiezingen kandidaat voor de partij geweest.

Mark van der Logt op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag
Mark van der Logt op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag

Op de plaatsen 3 en 4 staat het stel Meriam Bruggink uit Didam en Mark van der Logt uit Westervoort. Over hen is niet veel te melden. Zij zijn nog niet heel lang betrokken bij de NVU, maar wel regelmatige bezoekers van partijactiviteiten en demonstraties. Wat wel opvallend is, is dat Bruggink enige regionale bekendheid geniet als zangeres van Nederlandstalige piratenmuziek. Zowaar iemand met een carrière bij de partij.
Als vijfde en laatste staat Theo Siebenheller (1948) op de Arnhemse lijst. Ook hij is een typisch NVU-lid, trouw bezoeker van NVU-activiteiten en al ruim een decennium actief. Toen de NSB-weduwe Florrie Rost van Tonningen nog in deze regio woonde deed hij huishoudelijke klusjes voor haar.

Purmerend

Robert-Jan Koelewaard op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag
Robert-Jan Koelewaard op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag

De Purmerendse NVU-afdeling bestaat eveneens uit trouwe Kusters-volgers. Maar wel van een ander kaliber dan zijn Arnhemse aanhang. Hier trekt Robert-Jan Koelewaard (1972) de lijst. Koelewaard valt vooral op door zijn volledig ondergetatoeëerde lichaam, waaronder de nodige nazi-symboliek. Omdat het zonde zou zijn om dat allemaal steeds bedekt te houden, poseert Koelewaard regelmatig op Facebook-foto’s zonder kleren of juist met allerlei nazi-kleding aan en met gebruikmaking van het logo van de “Aryan Terror Brigade/Combat 18”. Echt problematisch werd het voor hem toen hij een foto op internet zette met vuurwapens. De politie deed een inval en vond twee verboden plastic pistolen. Recent werd Koelewaard ook veroordeeld in een andere zaak. Hij had zich tijdens een NVU-demonstratie in Enschede racistisch uitgelaten door middel van leuzen, maar ook met de tatoeage met de NSB-groet ‘Houzee’ op de zijkant van zijn hoofd.

Siebenheller op NVU manifestatie 10 november 2012, Arnhem
Siebenheller op NVU manifestatie 10 november 2012, Arnhem

Op de tweede plaats staat Peter van Egmond. Van Egmond is al sinds ruim twintig jaar actief binnen zo goed als alle extreemrechtse organisaties van Nederland; van de Centrumdemocraten tot de NVU, van Blood & Honour tot de PVV. Als de organisatie zich maar keert tegen migranten in Nederland vindt Van Egmond het goed, of dat nou gebeurt met de gestreepte pakken van de PVV of met de kale koppen van Blood & Honour. De laatste jaren is dat, bij gebrek aan andere mogelijkheden, vooral bij de NVU. Inmiddels is hij ook toegetreden tot het NVU-partijbestuur, als secretaris.
Op de overige twee plaatsen staan twee kandidaten die ook op de andere lijsten staan, Rick Pakvis, ook kandidaat in Westland en Theo Siebenheller, ook kandidaat in Arnhem.

Westland

De NVU-kanidatenlijst in Westland wordt aangevoerd door het stel Debby Koene (1986) en Rick Pakvis (1982) uit Monster. Waarom Koene de lijst trekt is eigenlijk onduidelijk, partijvoorzitter Kusters noemt haar ‘blanco in de politiek’. Welk voordeel dat de partij of de inwoners van Westland moet bieden is niet helemaal duidelijk. Haar partner Rick Pakvis is iets minder ‘blanco’. Hij draait al enige jaren mee met de NVU, bezoekt regelmatig acties en andere activiteiten van de partij. Daarnaast heeft Pakvis ook al jaren een opvallende interesse in de Tweede Wereldoorlog. Op een internetprofiel zette hij foto’s van Adolf Hitler en SS-leider Hess. Voor de NVU organiseert hij bezoeken aan bunkers en het legermuseum en maakt hij promotie voor deze uitstapjes op het nazistische Stormfront-forum.

Pakvis op NVU manifestatie, 29 september 2012, Den Haag
Pakvis op NVU manifestatie, 29 september 2012, Den Haag
Kottelaar op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag
Kottelaar op NVU manifestatie 20 juli 2013, Den Haag

Op de derde plaats van de lijst staat Bart Kottelaar (1973) uit Berkel en Rodenrijs. Kottelaar heeft ook een lange geschiedenis met Kusters. Ze kennen elkaar al sinds het begin jaren negentig, toen beiden lid waren van de CP’86 en ze zich ook bij verschillende verkiezingen voor die partij kandideerden. De laatste tijd duikt Kottelaar op bij diverse extreemrechtse acties, van de NVU, maar ook van Voorpost en bijvoorbeeld bij de recente demonstratie van de PVV in Den Haag.
De NVU-kandidatenlijst wordt volgemaakt met voorzitter Kusters op de vierde plaats.

1 In een recent interview met de Nieuwe Revu (februari 2014) fantaseerde partijvoorzitter Kusters dat de partij 800 leden heeft, waaronder ‘captains of industry, advocaten, rechters, mensen uit de journalistiek.’

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie Rotterdam