Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2022 » Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gemeenteraadsverkiezingen 2022



In deze verkiezingsblog zullen de komende tijd op basis van onderzoek naar kandidatenlijsten verschillende stukken worden geplaatst over extreemrechts en de gemeenteraadsverkiezingen. Informatie en tips zijn altijd welkom via mail en twitter.


13/03/2022

Verbindend Enschede, diepe extreemrechtse wortels

Verbindend Enschede is een van de nieuwkomers die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede. Bij een eerste oogopslag doet de partij denken aan een politieke vereniging die zich sterk maakt voor Enschede en, gelet op het corona-activisme van de afgelopen jaren, zich keert tegen de covid19-maatregelen. Maar er is meer aan de hand.

Erwin Versteeg als lijsttrekker Wij zijn Nederland, maart 2021 (screenshot YouTube)
Erwin Versteeg als lijsttrekker Wij zijn Nederland, maart 2021 (screenshot YouTube)

Dat de partij zich bemoeit met discussies over corona klopt. Lijsttrekker Erwin Versteeg (1962) spreekt regelmatig op manifestaties tegen het corona-beleid. Eén van de eerste spreekbeurten dateert uit augustus 2020 in Enschede. Versteeg sprak toen nog namens de extreemrechtse partij Identitair Nederland, waar hij sinds 2019 lid van was en tot het hoofdbestuur was doorgedrongen. Even een kort geheugensteuntje. Identitair Nederland is onder andere opgezet door Géza Hegedüs (1962). Hegedüs, die op 14 december 2017 als nieuwe lijstrekker van de PVV Rotterdam werd gepresenteerd, maar een dag later al weer moest wijken nadat bekend werd dat hij zich antisemitisch had geuit in podcasts van Erkenbrand.

Erwin Versteeg begon ook als PVV-politicus en werd in 2018 als raadslid gekozen in Enschede. Na vijf maanden stapte hij echter alweer uit de PVV-fractie en ging verder als Groep Versteeg. In de afgelopen vier jaar heeft Versteeg niet stilgezeten. Zo richtte hij in december 2020 met andere rechtsextremisten zoals Aat Rademaker (1981) (betrokken bij extreemrechtse groepen als Voorpost en Identitair Verzet) en Wim Elsthout (1963) (voormalige prominent bij Centrumpartij en Centrumdemocraten) een partij op onder de naam ‘Wij Zijn Nederland’.

Kim de Jong op Pegida-demonstratie te Apeldoorn, januari 2016
Kim de Jong op Pegida-demonstratie te Apeldoorn, januari 2016

De partijnaam was gebaseerd op de leus die regelmatig hoorbaar was op demonstraties tegen het coronabeleid. Veel heeft de oprichting van deze partij niet uitgehaald, want de politieke organisatie kreeg niet in alle kieskringen de benodigde ondersteuningsverklaringen en de verkiezingsuitslag was mede daardoor desastreus.

Maar met deze ervaring was de basis voor regionaal politiek activisme wel gelegd.

Met enkele anderen uit de politieke omgeving van Erwin Versteeg, begint hij nu een nieuw avontuur. Kandidaat nummer twee van Verbindend Enschede, Johan Mulder (1964), was net als Versteeg eerder actief binnen Identitair Nederland en stond vervolgens ook op de kandidatenlijst van Wij Zijn Nederland. Hij is verder ook al enkele jaren actief in de raadsfractie van Groep Versteeg.

Als negende op de lijst van Verbindend Enschede heeft Kim de Jong (1986) zich verkiesbaar gesteld. In 2015 voerde De Jong fel actie tegen de komst van Syrische oorlogsvluchtelingen naar Enschede. Vanaf 2015  was De Jong actief bij de extreemrechtse actiegroep Demonstranten Tegen Gemeentes (DTG). Ze was nauw betrokken bij de organisatie en sprak op demonstraties in Enschede, maar ook bij demonstraties van anderen, zoals het neonazistische Kameraadschap Noord Nederland en bij een Pegida-demonstratie. Tijdens de toespraak op de Pegida-demonstratie in Apeldoorn riep ze de aanwezigen op om in verzet te komen ‘voor volk en vaderland’, een leus met sterke NSB-associaties. Kim de Jong zette in 2021 een handtekening voor Wij Zijn Nederland zodat die mee kon doen in de kieskring Zwolle en is nu dus kandidate voor Verbindend Enschede.

Danielle de Vries met davidsster, maart 2021 Almelo (screenshot Facebook)
Danielle de Vries met davidsster, maart 2021 Almelo (screenshot Facebook)

Kandidate Danielle de Vries (1982) staat tiende op de lijst van Verbindend Enschede. Zij startte haar politieke carrière in 2017 bij de lokale politieke partij Democratisch Platform Enschede, die toen al aanschurkte tegen Forum voor Democratie. De Vries stond ook kandidaat voor Wij Zijn Nederland en is een van de actiefste demonstranten binnen de partij tegen het covid-19-beleid. Zo droeg De Vries bij een demonstratie  een muts met een gele davidsster en de tekst ‘niet gevaccineerd’, waarmee ze de vernietigingspolitiek van de nazi’s vergeleek met haar vrije keuze om wel of niet te vaccineren.

Niet alleen De Vries keerde zich tegen het corona-beleid, er zijn meerdere ondersteuners en kandidaten van Verbindend Enschede die zich hierin kunnen vinden. Verbindend Enschede lijkt zich in de corona-activistische hoek te begeven, maar heeft wel degelijk haar wortels in de extreemrechtse beweging.

 

FVD-lijsttrekker Zoetermeer faciliteert geheime Voorpost-bijeenkomst

06/03/2022
Marco van den Boomgaard, de lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) in Zoetermeer, stelde in 2019 zijn restaurant beschikbaar aan Voorpost. Deze extreemrechtse organisatie hield hier een geheime “vormingsmiddag” over Europa.

Florens van der Kooi (midden) op Voorpost-manifestatie tegen "genocide op blanke boeren in Zuid-Afrika", Amsterdam april 2019
Florens van der Kooi (midden) op Voorpost-manifestatie tegen “genocide op blanke boeren in Zuid-Afrika”, Amsterdam april 2019

Het was “een sfeervolle locatie” schrijft Voorpost op hun website. Florens van der Kooi, de actieleider van Voorpost Nederland heeft kunnen uitleggen “wat Voorpost is en waar Voorpost voor staat.” Op de website wordt de geheime lezing die op een zondagmiddag in mei 2019 plaatsvond beschreven. De locatie was het Haagse restaurant ‘Hungarian Corner’. Dit restaurant was destijds van de huidige FvD-lijsttrekker Marco van den Boomgaard (1975) uit Zoetermeer. De periode kort voor deze bijeenkomst ambieert Van den Boomgaard een politieke carrière bij de PVV. Zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen van Zoetermeer in 2018 als bij de Provinciale Statenverkiezingen voor Zuid-Holland in 2019 staat hij kandidaat voor de partij van Geert Wilders. Een zetel behaalt hij niet. Wel is Van den Boomgaard ten tijde van de Voorpost-bijeenkomst commissielid en fractiesecretaris voor de PVV Zoetermeer.

Het geheime politieke leven van Marco van den Boomgaard

Uitnodiging Voorpost bijeenkomst
Uitnodiging Voorpost bijeenkomst

Voorpost is een “Heel-Nederlandse” organisatie die nadrukkelijk solidariteit betuigt met het racistische minderheidsregime in Zuid-Afrika en verschillende (veroordeelde) gewelddadige leden heeft. Dat het faciliteren van een bijeenkomst van zo’n organisatie politiek gevoelig ligt, is voor alle betrokkenen duidelijk. In de uitnodiging voor de bijeenkomst, die mensen die zich hebben opgegeven een dag van tevoren per mail ontvangen, staat dat er sprake is van “een gesloten karakter”. Ook mag de locatie “niet op sociale media” vermeld worden. “Na afloop”, is in de uitnodiging te lezen, is het mogelijk om te genieten “van het eten van onze gastheer Marco en zijn vrouw.”

Na zijn teleurstellende PVV-avontuur stelt Van den Boomgaard zich in 2021 namens de Lijst Henk Krol kandidaat voor de Tweede Kamer. Opnieuw tevergeefs. Maar het Forum-gevoel is gaan kriebelen, misschien wel op Voorpost-bijeenkomst in zijn restaurant. Daar werden uitspraken van Baudet gebruikt om de Voorpost-visie op “Europese volkeren” en “de massa-immigratie” te verduidelijken.

PVV Zaanstad en Rechts in Verzet

26/02/2022
Het is niet zo vreemd dat extreemrechtse activisten zich aangetrokken voelen tot de PVV. De politieke speerpunten van de PVV (tegen moslims, tegen immigratie, tegen de EU, tegen ‘omvolking’, voor Zwarte Piet) klinken veel rechtsextremisten als muziek in de oren. Het komt dan ook geregeld voor dat groepen rechtsextremisten meedemonstreren bij PVV-demonstraties.

Peter van Haasen (met bril naast Wilders) aan het flyeren in Volendam, maart 2019
Peter van Haasen (met bril naast Wilders) aan het flyeren in Volendam, maart 2019

Maar de PVV zelf houdt meestal afstand van extreemrechtse activisten. Dat is af en toe zo, omdat die activisten daadwerkelijk veel te radicaal zijn. Zo bleek een lijsttrekker voor de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam er nazistische opvattingen op na te houden. In andere gevallen lijkt het eerder te gaan om het beperken van imagoschade en worden rechtsextremisten geweerd, omdat ze de PVV mogelijk in opspraak kunnen brengen.

Wat echter nooit gebeurt, of, beter gezegd, bijna nooit is dat de PVV zelf actief toenadering zoekt tot extreemrechtse activisten.  Daar is voor de partij weinig mee te winnen en potentieel levert het een hoop gezeur op. Des te opvallender dat zo goed als de hele top van de kandidatenlijst van de PVV Zaanstad zulke contacten wel aangaat.

PVV Zaanstad zoekt contact met extremistische activisten

Onthoofde etalagepop bij moskee in aanbouw, Amsterdam 2018
Onthoofde etalagepop bij moskee in aanbouw, Amsterdam 2018

Eind 2017 ontstond er flinke ruzie in de top van Pegida Nederland. Als gevolg daarvan splitste een groepje activisten zich af en ging onder leiding van Hugo Kuijper (1982) verder onder de naam ‘Rechts in Verzet’ (RIV). Rechts in Verzet onderscheidde zich in de boodschap niet veel van Pegida Nederland. Maar wel in actievormen. Rechts in Verzet zocht geregeld actiemethodes uit die zeer intimiderend waren. Zo kwam de groep in het nieuws door een onthoofde etalagepop bij een moskee in aanbouw neer te leggen. Ook gingen activisten van RIV een aantal keer flink over de schreef met acties voor Zwarte Piet. Een RIV-delegatie ging, verkleed als Zwarte Piet, langs bij de huisadressen van twee prominente tegenstanders van Zwarte Piet. Ook voerden ze, weer verkleed als Zwarte Piet, actie in een basisschool onder lestijd. Tenslotte bekladden ze diverse burgemeesterswoningen van gemeentes waar Zwarte Piet in de ban was gedaan.

Geen prettige groep om toenadering toe te zoeken als lokale PVV. Maar dat is precies wat er in Zaanstad de afgelopen jaren is gebeurd. In Zaanstad organiseert RIV namelijk diverse acties tegen een slachthuis waar rituele slacht plaatsvindt. En dat kan op sympathie van enkele lokale PVV’ers rekenen.

Jaap Docter, vanaf 2018 ondersteunend fractielid van de PVV-Zaanstad en dit jaar op plek vier van de kandidatenlijst demonstreerde in 2018 in aanloop naar het Offerfeest met RIV bij het slachthuis tegen ritueel slachten. Eerder retweette hij een oproep van RIV over hetzelfde slachthuis. En kennelijk heeft dat de zegen van de huidige lijsttrekker Peter van Haasen.  Haasen is sinds de raadsverkiezingen in 2018 gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor de PVV in Zaanstad. Wanneer RIV in 2020 een petitie start tegen ritueel slachten, staat ook de handtekening van de Zaanse PVV-fractievoorzitter daaronder.

PVV kandidaat Dordrecht actief bij Voorpost en Pegida

16/02/2022
Op de kandidatenlijst van de PVV in Dordrecht staat een man die bij verschillende extreemrechtse actiegroepen actief is. Sinds 2015 is de kandidaat Marcel Vink als organisator en deelnemer betrokken bij onder meer Voorpost, Pegida en Rechts in Verzet.

Marcel Vink (in oranje jas) op Pegida demonstratie te Amsterdam, februari 2016
Marcel Vink (in oranje jas) op Pegida demonstratie te Amsterdam, februari 2016

Op een mooie zondagmiddag in mei 2015 organiseert de Dutch Defence League (DDL) een anti-islam demonstratie in Rotterdam. Er zijn niet veel deelnemers. Maar de demonstranten die aanwezig zijn, zijn door de wol geverfd. En vooral radicaal. De organisator Raffie Chohan  roept “Eigen volk eerst” in haar toespraak, een andere spreker is  Melanie Dittmer namens de Duitse identitaire beweging en de nazistische Nederlandse Volks-Unie is aanwezig met leden en een spandoek van de partij. Ook Marcel Vink (1969) is vanuit zijn woonplaats Ridderkerk naar de demonstratie gekomen om zich uit te spreken tegen de islam. Het is voor het eerst dat Vink op een dergelijke demonstratie aanwezig is. Het is goed voor te stellen dat zo’n kleine en extremistische groep mensen afschuw en afschrikking opwekt bij nieuwe demonstranten. Maar dat is niet aan de orde bij Marcel Vink. Vanaf het moment dat hij bij de DDL is geweest is Vink vaak te zien op demonstraties en bijeenkomsten van onder meer Pegida, Voorpost en Rechts in Verzet. En niet alleen als eenvoudige deelnemer. In november 2015 spreekt Vink op een Pegida-demonstratie te Utrecht en daarna verschillende keren bij de Pegida-afsplitsing Rechts in Verzet. Vink is ook in Vlaanderen te zien op demonstraties en bijeenkomsten van onder meer het Vlaams Belang en Voorpost, in 2021 was hij nog aanwezig bij de Vlaamse IJzerwake, een verzamelplek van Vlaamse en Nederlandse rechtsextremisten. In 2019 mag Vink namens Voorpost een bloemstuk bij de Fortuyn herdenking leggen.

Zwarte Pieten Actiegroep

Vink (rechts in blauwe jas) op NSV mars te Leuven, mei 2019
Vink (rechts in blauwe jas) op NSV mars te Leuven, mei 2019

Marcel Vink is met andere woorden een bekende verschijning binnen extreemrechts. In zijn activistische carrière schrikt Vink er niet voor terug zij aan zij te staan met neonazi’s en militante activisten. Onder deze laatste categorie valt bijvoorbeeld de Zwarte Pieten Actiegroep (ZPAG). Deze groep maakt in hun strijd voor het behoud van Zwarte Piet gebruik van intimiderende methodes. In november 2017 valt de groep een basisschool binnen. Een week daarvoor bezoekt deze groep de woning van Sylvana Simons. Bij de verslaglegging van deze actie deelt de ZPAG het adres van Simons, die vervolgens aangifte deed bij de politie. Voor Vink geen reden de ZPAG links te laten liggen. Een dag na de bedreigende actie bij Simons neemt Vink met zijn zwarte schmink nog deel aan een actie van de ZPAG in Utrecht.

“Jammer dat de PVV niet democratisch georganiseerd is”

Vink (uiterst rechts) op VP voetbaltoernooi, juni 2018
Vink (uiterst rechts) op Voorpost voetbaltoernooi, juni 2018

Naast zijn activistische extreemrechtse carrière heeft Vink ook altijd parlementaire aspiraties gehad. Bij verschillende partijen heeft hij een (zeer) actieve rol gespeeld. Dat startte in zijn woonplaats bij het Ridderkerks Belang en liep langs Trots op Nederland, Voor Nederland en zijn zelf opgerichte partij Moedig Nederland.  In september 2019 is Vink nog op een ledenbijeenkomst van Forum voor Democratie maar zijn zoektocht is geëindigd bij de PVV waarvoor hij nu kandidaat nummer vijf in Dordrecht is. De PVV is al die jaren in Vinks gedachten aanwezig geweest. Al in 2015 schrijft Vink op zijn Facebookprofiel dat het “jammer is dat de PVV niet democratisch georganiseerd is.” Om er aan toe te voegen dat de partij “niet met echte oplossingen komt.”

Het is dus niet opvallend dat Vink zichzelf op de kieslijst heeft laten zetten. Maar wel dat de PVV zich voor de zoveelste keer weer heeft laten verleiden om een zeer actieve rechtsextremist als vertegenwoordiger naar voren te schuiven.