Hoewel de aandacht nu al uitgaat naar de verkiezingen voor het parlement in 2021, zijn de gemeenteraadsverkiezingen ook best interessant. Een groep leden van Forum voor Democratie start een nieuwe partij in Oisterwijk en vliegen uit de bocht op internet. In Eemsdelta duiken PVV’ers op bij lokale partijen. Een lijsttrekker van de VVD in Boxtel verzwijgt zijn politieke verleden.
Elk najaar zijn er in enkele gemeentes die fuseren of opgesplitst worden herindelingsverkiezingen. Zo kunnen ze op 1 januari met de nieuwe gemeente van start gaan. Op 18 november zijn er verkiezingen in vier gemeentes in Nederland.
WIJ! Oisterwijk
In Noord-Brabant wordt Haaren opgesplitst en gaat het grondgebied naar drie buurgemeentes. Een van die gemeentes die haar grondgebied ziet groeien is Oisterwijk. Het nieuwe partijtje WIJ! Oisterwijk is al uiteengevallen voordat er ook maar één stem is uitgebracht. De kandidaat Kim Tjoa (1965) slingerde zijn mening over de Covid-pandemie de wereld in en misbruikte daarvoor een gele Davidster met een achtergrond die aan concentratiekampkleding doet denken. Bovendien vergeleek Tjoa het coronabeleid met de Tweede Wereldoorlog: ‘Hetzelfde gebeurde in 1940-1945‘. De regering bestaat volgens Tjoa uit ‘landverraders’. Een deel van zijn partijgenoten was hier niet van gediend en splitste zich af. Voor dat deze breuk ontstond leek het alsof er een gemene deler binnen WIJ! Oisterwijk was die als bindende factor fungeerde. Diverse kandidaten zijn namelijk lid of fan van Forum voor Democratie. Kim Tjoa is aanhanger van het gedachtegoed van Forum voor Democratie en de van WIJ! Oisterwijk afgesplitste kandidaat Toin Verhoeven (1958) is al enige jaren lid.
De andere afgesplitste kandidaat Eric Knaapen (1962) laat op sociale media zijn voorliefde voor Forum voor Democratie blijken. Daarnaast vliegt Eric Knaapen flink uit de bocht door een beledigend bericht over de Ghanees-Nederlandse activist Akwasi te plaatsen. Knaapen schrijft op 30 oktober: “Procedure voor uitzetting van die pannenkoek zou de beste oplossing zijn. Gewoon terug naar zijn klapperboom. Met deze geesteszieken kunnen we niks beginnen in Nederland.”
Een week na de scheuring in oktober is Kim Tjoa opnieuw onderdeel van een schandaaltje rondom corona. Er komt dan een foto in de media waarop hij samen staat met de Noord-Brabantse gedeputeerde Peter Smit op een barbecuefeest van Forum voor Democratie in juli. Er wordt overduidelijk geen anderhalve meter afstand gehouden. Peter Smit (1960) komt overigens ook uit de Oisterwijkse gemeentepolitiek en moest daar in april opstappen als wethouder. Zijn lokale partij wilde niets met Forum voor Democratie te maken hebben.
Boxtel
In de buurgemeente Boxtel is Rob Kuppens (1984) de lijsttrekker van de VVD. Hij heeft in Nijmegen gestudeerd en was in 2006 regiocoördinator Oost-Nederland van de Jonge Fortuynisten. Dat was een vrij radicale jongerenbeweging van de LPF. Hij kwam daar op bijeenkomsten met bijvoorbeeld de huidige PVV-senator Alexander van Hattem, die voorzitter van de Jonge Fortuynisten was. In de Provinciale Staten van Noord-Brabant is Van Hattem nu ook de voorzitter van de PVV-fractie. In 2006 steunde Rob Kuppens de kersverse Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders echter al bij de verkiezingsdeelname. Hetzelfde deed hij in 2007 bij de partij Een voor de Vrijheid van Olof Wullink. Hij zette beide keren één van de ondersteunende handtekeningen, die vereist zijn om een partij mee te laten doen aan de verkiezingen. Lijsttrekker Olof Wullink wilde met zijn partij een fusie of samenwerking tussen de PVV en EénNL van Marco Pastors en Joost Eerdmans stimuleren. Op de tweede plek van Een voor de Vrijheid stond destijds Vincent Teunissen (1974) kandidaat. Die man is onlangs veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanval op moslims. Rob Kuppens verzwijgt dit politieke verleden volledig bij zijn presentatie als lijsttrekker voor de VVD.
Eemsdelta
Eigenlijk is Eemsdelta in Noordoost-Groningen de enige nieuwe gemeente bij deze verkiezingen. Delfzijl, Loppersum en Appingedam fuseren hier. Het PVV-gemeenteraadslid Johan Schanssema (1968) uit Delfzijl stapt in september 2020 uit de PVV. Hij kondigt aan kandidaat te worden bij de nieuwe “Jongerenpartij Eemsdelta”. Hij is niet de enige afgehaakte PVV’er die deze overstap maakt. Op de kandidatenlijst van de Jongerenpartij staan ook Michael Groeneveld (1988) en de niet meer zo jonge Geert van der Laan (1957). Dat duo was in 2018 in de weer met het partijtje 5 voor 12, dat van de lokale PVV-afdeling afgesplitst was. 5 voor 12 won echter geen enkele zetel. De landelijk pers dook toen op een schandaaltje nadat Michael Groeneveld informatie naar buiten bracht over de betrokkenheid van PVV’er Jan Wekema bij de “outlaw motorclub” Black Sheep MC, waar Groeneveld zelf ook drie jaar rondgehangen had.
Over outlaws gesproken, rond de verkiezingen in 2018 pleegt Michael Groeneveld een inbraak bij zijn voormalige werkgever met Geert van der Laan en diens zoon. Hij wilde wraak nemen wegens zijn ontslag. Michael Groeneveld kreeg er een kleine werkstraf voor en Geert van der Laan werd schuldig verklaard, maar kreeg geen straf opgelegd. Een blik op een internetprofiel van Groeneveld geeft een indruk waar zijn interesses nu liggen. Dat gaat van de Hells Angels, via het leger en wapenhandel naar het Forum voor Democratie en de PVV. Hij plaatst er een foto bij van zichzelf als ISAF-militair in Afghanistan met een automatisch geweer.
In Eemsdelta is als tegenhanger van de Jongerenpartij ook een Seniorenpartij Eemsdelta actief. Ook daar duikt een ex-PVV’er op. Martin van der Laan (1962) is kandidaat omdat hij bij de PVV geen verkiesbare plek zou gaan krijgen. Nu is de PVV als partijorganisatie in Delfzijl inmiddels verdampt, dus wellicht heeft hij een juiste keuze gemaakt.
Update 22 november:
– WIJ! Oisterwijk haalt geen zetels
– Eemsdelta, zowel de Jongerenpartij als de Seniorenpartij halen geen zetels
– In Boxtel haalt de VVD twee zetels en is Rob Kuppens verkozen