Home » Publicaties » Is Wilders een fascist?

Is Wilders een fascist?

Auteur:
Uitgever:ISBN:
9461052073
Jaar:
2012
Taal:Aantal blz:
175
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Het is een terugkerende vraag in het publieke debat: in hoeverre zijn PVV-leider Geert Wilders en zijn partij wel of niet fascistisch? Is Wilders een fascist? gaat over de inhoud van deze vergelijking.

Een veelzijdig en erudiet gezelschap van prominente Nederlanders, onder wie cabaretier Herman van Veen, misdaadjournalist Peter R. de Vries en ex-minister Ella Vogelaar, vergeleek Wilders en zijn beweging met de NSB of bestempelde de PVV en haar leider onomwonden als fascistisch. Oud-premier Ruud Lubbers verklaarde vorig jaar dat de vergelijking tussen PVV en het fascisme moet kunnen. Hij meende dat er in een tijd van rechts beleid en boude uitspraken best tegengas mocht worden gegeven.

Maar wat betekent fascisme? Uit de discussie over Wilders blijkt dat er nog altijd een hoop misverstanden en onwetendheid bestaan over de betekenis van het begrip fascisme. Om de vraag te kunnen beantwoorden of Wilders een fascist is, moet daarom eerst duidelijk worden wat fascisme precies inhoudt. In dit boek beschrijft Te Slaa, auteur van ‘De NSB – Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935’, onder meer de intellectuele wortels en ideologische kenmerken van het fascisme. Het levert een boeiende historische excursie op. De auteur beantwoordt daarmee tegelijk de vraag of Wilders een fascist is. Uitgeverij Boom. € 15

Personen:Organisaties: